NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Mika Häkkinen ottaa kantaa kuumaan aiheeseen: ”Ferrarin viikonloppu oli omituinen”

7.11.2019 - 16:28:18


Unibetin F1-insider Mika Häkkinen analysoi kolumnissaan USA:n osakilpailua, jossa Lewis Hamilton varmisti kuudennen maailmanmestaruutensa.

Kisassa voiton vei kuitenkin tallikaveri Valtteri Bottas. Ferrarin vauhti puolestaan hyytyi edelliskisoihin verrattuna, mikä sai varikon pohtimaan, miten paljon sääntötarkennus asiaan vaikutti:

Muistan tavanneeni Lewis Hamiltonin ensimmäistä kertaa vuoden 1996 Autosport Awards -tilaisuudessa Lontoossa. Hän oli 11-vuotias ja jo silloin karting-mestari. Järjestäjät pyysivät minua ojentamaan hänelle palkinnon ja poseeraamaan hänen kanssaan valokuvissa. Lewis oli nuori, kunnianhimoinen ja selvästi lahjakas. Niin lahjakas, että McLarenin tallipäällikkö Ron Dennis päätti myöhemmin ottaa Lewisin nuorten kuljettajien kehitysohjelmaansa ja lopulta talliinsa Formula ykkösiin.

On valtava saavutus voittaa kuudes maailmanmestaruus 23 vuotta myöhemmin. Olin iloinen siitä, että olin Austinissa todistamassa hänen menestystään. Tiedän, miten vaikeaa on voittaa kaksi maailmanmestaruutta. Kuusi mestaruutta osoittaa Lewisin uskomattoman lahjakkuuden ja myös sen, miten Mercedes on pystynyt kausi kaudelta antamaan hänelle kilpailukykyisen auton. Lahjakkuus ja hyvä auto ovat lyömätön yhdistelmä, ja Lewis on hyödyntänyt sitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Olen aina sanonut, että tiimityöskentely on tärkeässä osassa Mercedeksen menestystä. Viikonloppuna, jona Lewis varmisti mestaruutensa, oli hienoa nähdä Valtteri Bottakselta niin vahva ja vaikuttava suoritus. Hän hallitsi tämän vuoden Yhdysvaltain osakilpailua ottamalla paalupaikan ja ajamalla täydellisesti kisan voittoon tallin taktiikkaa hyödyntäen. Valtteri on voittanut tällä kaudella neljä osakilpailua ja varmistanut mestaruussarjan toisen sijan. Kyseessä on hänen vahvin kautensa tähän mennessä ja osoitus jatkuvasta edistyksestä.

Oli myös hyvä nähdä, miten iloinen tallipäällikkö Toto Wolff oli Valtterin voitosta ja Lewisin mestaruudesta. Toto tietää, että hänen kuljettajakaksikkonsa on tällä hetkellä sarjan vahvin. Nyt talli voi alkaa keskittyä jatkamaan menestystään kaudella 2020. Olen varma, että Mercedes tulee yhä olemaan talli, jonka muut yrittävät lyödä.

Ferrarin viikonloppu oli omituinen. Aika-ajot menivät hyvin, mutta kilpailussa tallin meno hyytyi. Sekä Sebastian Vettelillä että Charles Leclercillä näytti olevan lähdössä pito-ongelmia. Ripustuksen pettäminen merkitsi huonoa tulosta Sebastianille. Circuit of the Americas -radan kanttarit aiheuttivat selvästi ongelmia, ja Ferrari pyysikin sitten Charlesia varomaan niitä mutkassa 8.

Ripustuksen pettäminen ei koskaan lupaa hyvää, koska kuljettajan pitää luottaa autoonsa täysin, jotta hän pystyy puristamaan täysillä. En tiedä, vaikuttiko se Charlesin kisaan, koska Ferrari ei vain yksinkertaisesti ollut tarpeeksi nopea. Onkin epäilty, että Red Bullin vaatimat tarkennukset FIA:n polttoaineenvirtaussäännöksiin saattoivat saada Ferrarin ajamaan pienemmillä tehoilla.

Todellisuudessa kukaan ei tiedä, miksi Ferrarin vauhti ei ollut kisassa hyvää. Oli syy mikä hyvänsä, talli pyrkii selvittämään sen suunnatessaan viimeisiä kilpailuja kohti ja aloittaessaan valmistautumisen ensi kauteen.

Red Bull Hondan Max Verstappen oli ainoa kilpakumppani, josta oli Mercedekselle harmia kilpailussa. Säännölliset palkintopallipaikat osoittavat, että Honda ja Red Bull ovat tasaisesti parantaneet suorituskykyään. Jos Honda pystyy talvitauon aikana taikomaan lisää tehoa, uskon että Maxilla on todellinen tilaisuus taistella maailmanmestaruudesta ensi vuonna.

Tulevaisuudesta puheen ollen uudet säännöt kaudelle 2021 ilmoitettiin ennen viikonloppua. Näyttää siltä, että FIA, Formula 1 ja tallit ovat kehitelleet jotain aika erityistä. Tavoite tehdä ohittamisesta helpompaa helpottamalla toisen auton perässä ajamista on hyvä. Jos luvut pitävät paikkansa, meidän pitäisi nähdä paljon tiukempaa kilvanajoa.

Fanien on joskus vaikea kuvitella, miten hankalaa toista autoa on seurata likaisen ilman takia. Minunkin aikoinani aerodynamiikka oli jo melko herkkää, ja downforcen menetyksen todella tunsi, kun edellä ajava auto sotki ilmavirtauksia. Nykyään aerodynamiikka on entistä monimutkaisempaa ja herkempää, joten toisen auton perässä ajaminen laskee aerodynaamista suorituskykyä merkittävästi, mikä tarkoittaa, että renkaatkin kuluvat enemmän. Koska renkaiden kesto on nykyään erittäin tärkeää, tilanne ei ole ihanteellinen.

Jos F1 on ratkaissut ongelman futuristisen ulkonäön, yksinkertaisemman etusiiven ja tehokkaampaan toisen auton imussa ajamiseen suunnitellun rungon avulla, tulemme näkemään paljon tiukempaa kilvanajoa ja enemmän ohituksia. Uusissa autoissa vannekoko kasvaa ja itse renkaat ovat profiililtaan matalammat. Muutoksen pitäisi auttaa pieniä talleja, koska nykyisten renkaiden monimutkaisuus ja toiminta rasituksen alla on iso kehitysalue.

Uusiin sääntöihin kuuluu myös tallikohtainen 175 miljoonan dollarin budjettikatto. Se tarkoittaa, että isojen tallien pitää käyttää vähemmän rahaa. Pienempien tallien on nytkin vaikea päästä noihin lukuihin, joten aika näyttää, onnistuuko budjettikatto tasaamaan pelikenttää. Olen varma siitä, että isot tallit voittavat yhä kisoja ja mestaruuksia, mutta ehkä näemme kolmen neljän tallin voittavan säännöllisemmin, mikä olisi hyväksi lajille.

Mercedeksen dominointi on viime vuosina tehnyt lajista ennalta arvattavaa, mutta tällä kaudella kaksi muutakin tallia on ottanut voittoja. Lisäksi kesän jälkeen on ollut paljon tiukkoja, mielenkiintoisia kamppailuita. Nautitaan siis nyt tallin saavuttamasta menestyksestä ja odotetaan innolla tiiviimpää kilpailua tulevina vuosina.

Ensi viikolla vuorossa on Brasilian osakilpailu. Interlagosin radalla nähdään usein hyvää kilvanajoa, ja sääkin on yleensä arvaamaton. En halua arvailla lopputuloksia, koska paineiden helpotettua odotan Lewisin ja Valtterin olevan rentoja ja erittäin nopeita. Maxkin on varmasti mukana kahinoissa. Palaako Ferrari hyvään iskuun vai ei? Se on eräs mielenkiintoisimmista kysymyksistä vaikean USA:n kilpailun jälkeen.

Teksti: Mika Häkkinen, Unibet F1 Insider


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!