NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

”Täysin erilaista menoa kuin ikinä” – Aleksander Barkov kantaa valtavan vastuun ja tekee sen hauskaa pitäen

15.10.2019 - 06:22:23


NEWARK, NEW JERSEY. Suuri vastuu ja kohentunut organisaatio nostavat menestysodotuksia. Niihin Aleksander Barkov on valmis vastaamaan.

Florida Panthersin NHL-hyökkääjä on paitsi huippulahjakas ja äärimmäisen taitava myös läpeensä joukkuepelaaja. Barkovilla on suurempi merkitys joukkueelleen kuin kenelläkään muulla yksittäisellä NHL:n suomalaispelaajalla. Viime kaudella hän nousi suomalaisten ykköseksi niin maaleissa kuin syötöissä. Saldo, 96 tehopistettä, oli miltei ällistyttävä: pelaahan ”Sasha” kahden suunnan hyökkääjänä, rautaisesti puolustusvelvollisuutensakin täyttäen.

Viime syksynä Panthers teki odotetun vedon ja nimitti Barkovin joukkueen kapteeniksi. Kasvanut rooli teki Sashasta hiljalleen aivan uuden miehen.

– Viime kaudella kasvoin aika paljon pelaajana ja ihmisenä, Barkov kertoo.

– Vuosi sitten, kun minut valittiin kapteeniksi kesken training campin (harjoitusleirin), oli vuoristoratafiilikset. Olin innoissani, mutta myös hermostunut. Myöhemmin ja kauden loppua kohden rupesi tuntumaan, että kapteenin asema on huikea etuoikeus eikä rasite.

Jääkiekkoilijana Barkov hipoo täydellisyyttä jo 24-vuotiaana. Fysiikka ja tekniikka sekä henkinen kovuus kumpuavat lahjakkuudesta ja ankarasta työnteosta. Mennyt kesä oli jälleen pohjan rakentamista yhä paremmalle NHL-kaudelle.

– Harjoittelin paljon ja laadukkaasti, lepäsin paljon ja söin hyvin, Barkov kertaa.

– Kesän jälkeen tuntui tosi hyvältä, kun tulin tänne (Pohjois-Amerikkaan). Treenasin paljolti vanhalla tyylillä, mutta jotain pieniä uusia juttuja tuli mukaan. Koko ajan sitä oppii uutta. Tärkeintä on kuitenkin, että pitää hauskaa.

Uusi valmentaja, uusi ykkösvahti

Viime kaudella Florida Panthers jäi kolmannen kerran perättäin ilman pudotuspelipaikkaa, ja menestymättömyydestä valmentaja Bob Boughner sai maksaa työpaikallaan. Tilalle seura palkkasi Joel Quennevillen, miehen, joka teki Chicago Blackhawksista minidynastian aiemmin kuluvalla vuosikymmenellä.

”Coach Q” luotsasi Chicagon kolmeen Stanley Cup -mestaruuteen kuudessa vuodessa. Barkoville on käynyt selväksi, että Floridassakin valmentaja rakentaa joukkuetta menestymään.

– Täysin erilaista menoa kuin mitä on ikinä ollut. Kovaa mennään treeneissä, kaikki ovat kovassa kunnossa. Treenataan paljon ja luistellaan paljon.

– Totta kai se väsyttää, mutta loppukaudesta pitäisi tuntua hyvältä. Tässä vaiheessa kautta pitää vaan raapia näitä voittoja, Barkov virkkoi Floridan kaadettua maanantaina New Jersey Devilsin vieraissa 6-4.

Uuden päävalmentajan lisäksi Floridaan tuli uusi ykkösmaalivahti: pikkumustaa torjuu nyt venäläinen Sergei Bobrovski, jonka Barkov rankkaa korkealle.

– Takaraivossa on koko ajan fiilis, että takana on maailman paras maalivahti. Hän kyllä sitten pelastaa joukkueen, jos on tarvetta. Hän on ollut ihan huikea. Hän antaa meille joka pelissä mahdollisuuden voittaa, mutta kyllä me kenttäpelaajat voisimme auttaa häntä enemmän.

Florida avasi NHL-kauden verrattain vaatimattomasti – kaksi voittoa, neljä tappiota – mutta merkit tuntuvalle nousulle ovat ilmassa. Barkovin johtajuus, Quennevillen teräksinen valmennustyö, Bobrovskin torjunnat ja vahvistunut puolustus takaavat sellaiselle oivat edellytykset.

Aleksander Barkovilla on menossa seitsemäs NHL-kausi. Tilillä on runkosarjauralta 419 ottelua ja 350 tehopistettä.

Pasi Tuominen
Newark, New Jersey


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!