Mainos: 25 ILMAISKIERROSTA TILINAVAUKSELLA
Mainos: Betsaa ja katso tästä urheilua netissä suorana: Jääkiekkoa, Jalkapalloa ja paljon muuta!

NHL:ssä uusi Suomen ennätys – tapahtui "kaikki pelaa" -ideologiasta luopumisen jälkeen

22.02.2021 - 12:20:00


Boston Bruinsin Urho Vaakanainen pelasi kauden ensimmäisen NHL-ottelunsa sunnuntaina, kun Bruins voitti Philadelphia Flyersin ulkoilmaottelussa Lake Tahoella maalein 7-3. Samalla Vaakanaisesta tuli 50. NHL:ssä tällä kaudella peliaikaa saanut suomalaispelaaja.

Koskaan aiemmin NHL:ssä ei ole saman kauden aikana pelannut 50 suomalaispelaajaa. Tietenkään kaudet eivät ole vertailukelpoisia, koska 1996-2000 NHL-joukkueiden määrä kasvoi 26:sta 30:een ja Vegas Golden Knightsista tuli 2017 NHL:n 31:s joukkue. Suomalaispelaajien tason nousua viime vuosien NHL-tilastot tukevat kuitenkin selvästi.

Kaudella 2014-15 NHL:ssä pelasi vain 23 kenttäpelaajaa. Tällä kaudella suomalaisia kenttäpelaajia on NHL-otteluissa nähty tositoimissa 41 eli 18 enemmän. Lisäystä on siis tullut joukkueellinen.

Suomalaisen pelaajakehityksen nousua kuvaa myös fakta, että vuosina 2014-19 Suomi voitti kolme alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta ja kaksi alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruutta. Vuoden 2019 miesten MM-kisoissa Suomi pystyi voittamaan kultaa, vaikka mukana oli vain kaksi NHL:ssä sen kauden aikana peliaikaa saanutta kiekkoilijaa. Sekin kertoo tason selkeästä levenemisestä.

Vuoden 2019 miesten maailmanmestareista NHL:ssä ovat tällä kaudella pelanneet Kaapo Kakko, Eetu Luostarinen, Juho Lammikko, Joel Kiviranta, Kevin Lankinen, Niko Mikkola, Henri Jokiharju ja Jani Hakanpää. Peräti 27 Suomen tämän kauden 50 NHL-pelaajista on ollut voittamassa nuorten maailmanmestaruutta vuosien 2014-19 joukkueissa.

Ruotsissa ja Suomessa jääkiekon harrastajia on suunnilleen yhtä paljon, mutta NHL:ssä ruotsalaisia on 2010-luvulla pelannut yli tuplasti suomalaisiin verrattuna. Tälläkin kaudella 87 ruotsalaista on päässyt NHL:ssä tositoimiin.

Suomi kuronee Ruotsin etumatkaa 2020-luvulla vähitellen. Ei olisi yllättävää, jos suomalaisia ja ruotsalaisia pelaisi NHL:ssä viiden vuoden kuluttua yhtä paljon.

Suomen jääkiekon nousun taustalla on Vierumäellä 2009 pidetty jääkiekkoväen kriisikokous. Silloin tiedostettiin, ettei ”Nuori Suomi – Kaikki Pelaa” -ideologia palvele suomalaista jääkiekkoilua huipputasolla. Päätettiin joukkuevalmennuksen sijasta keskittyä yksilövalmennukseen.

Ruotsissa vastaava siirto oli tehty seitsemän vuotta aiemmin. Ei ollut sattumaa, että kymmenisen vuotta myöhemmin NHL:ssä pelasi jo neljä joukkueellista ruotsalaispelaajia.

Teksti Otto Palojärvi


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
Mainos: NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Mainos: Betsaa ja katso tästä urheilua netissä suorana: Jalkapalloa, Jääkiekkoa ja paljon muuta!