NAPPAA 10 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Muistatko vielä? Saravon Pekka roikkui NHL-tähden selässä - Leijonilla surkea finaalihistoria Kanadaa vastaan

26.5.2019 - 15:03:14


Suomi ja Kanada kohtaavat myöhään sunnuntai-iltana jääkiekon MM-kisojen finaalissa. Suomella on karu historia Kanadaa vastaan pelatuista finaaleista.

Suomi on kohdannut Kanadan arvokisojen finaalissa yhteensä neljä kertaa ja hävinnyt niistä jokaisen. Alla muistellaan jokaista loppuottelua Kanadaa vastaan.

1994, MM-kisat

Italian MM-kisoissa Suomi oli jo todella lähellä ensimmäistä MM-kultaansa. Suomi kohtasi puolivälierissä Itävallan ja välierissä Yhdysvallat. Suomi tyrmäsi Itävallaan 10-0 ja USA:n 8-0. Suomen maaliero pudotuspeleissä oli siis ennen finaalia tyrmäävä 18-0.

Finaalissa vastaan asettui kuitenkin Kanada. Tilanne oli varsinaisen peliajan jälkeen 1-1 ja ratkaisu haettiin rangaistuslaukauskilpailusta. Luc Robitaille oli Kanadan sankari ja Mika "Veikko" Nieminen laukoi ratkaisevan rankkarin ohi. Näin Kanada pääsi juhlimaan maailmanmestaruutta.

Suomi sai seuraavana vuonna hyvityksen, kun se voitti Tukholmassa historian ensimmäisen maailmanmestaruutensa.

Kanadalla oli 1994 äärimmäisen kova nippu: Joe Sakic, Rod Brind´Amour, Jason Arnott, Paul Kariya ja Shayne Corson tähdittävät muiden muassa Kanadan kivikovaa nippua.

2004, World Cup

Yksi Suomen kaikkien aikojen kiekkosaavutuksista. Suomi eteni World Cupin finaaliin, vaikka sen ei pitänyt olla mahdollista. Välierässä Suomi pudotti Yhdysvallat ja oli lähellä yllättää myös Kanadan finaalissa, mutta lopulta vaahteranlehtipaidat voittivat 3-2.

Ottelu muistetaan parhaiten Tuomo Ruudun upeasta soolomaalista legendaarisen Martin Brodeurin selän taakse.

2007, MM-kisat

Suomi löi Moskovan kisojen välierissä jatkoajalla isäntämaa Venäjän jatkoajalla MIkko Koivun osumalla. USA oli taipunut aiemmin puolivälierässä vasta rankkareilla.

Finaalissa vastaan tuli Kanada, joka ei jättänyt Suomelle mahdollisuuksia ja voitti 4-2. Ottelu muistetaan NHL-supertähti Rick Nashin maalista. Suomen puolustaja Pekka Saravo roikkui NHL-tähden niskassa, mutta siitä huolimatta väkivahva Nash punnersi kiekon reppuun. Samalla katkesi Leijonien selkäranka.

2016, MM-kisat

Kanada oli äärimmäisen tyly vastustaja myös Moskovassa 2016. Loistavat kisat pelanneet Leijonat jäivät täysin ilman mahdollisuuksia finaalissa. Kanada voitti vain 2-0, mutta numerot eivät kerro koko totuutta ottelusta. Se ei ollut millään muotoa tiukka peli, vaan Kanada oli ottelussa täysin ylivoimainen.

Leijonilla on siis mahdollisuus muuttaa historiaa sunnuntaina. Leijonat on osoittanut tämän kevään MM-turnauksessa, että se pystyy mihin vain.

Saa suorittaa, Leijonat.

Ville Hirvonen, Bratislava


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
NAPPAA 10 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

 

 

Serie A:ssa iso yllätys

16.9.2019 23:31:16