Mainos: 25 ILMAISKIERROSTA TILINAVAUKSELLA
Mainos: Betsaa ja katso tästä urheilua netissä suorana: Jääkiekkoa, Jalkapalloa ja paljon muuta!

Naisleijona kymppitonnin apurahasta – ”Luksuselämää verrattuna aiempaan”

7.04.2021 - 19:31:00


Naisleijonien luottopuolustaja Rosa Lindstedt on viime vuosina kyennyt keskittymään jääkiekkoon ammattimaisesti. Valtio maksaa veikkausvoittovaroista naisten maajoukkueen arvokisamitalisteille nykyään 10 000 euron apurahaa ja lisäksi Ruotsissa naisten seurajoukkuekiekossa on mahdollista tienata rahaa.

Suomalaiset urheilupomot ja poliitikot ovat horisseet tyhjiä puheita huippu-urheilun kehittämisestä, vaikka olympiatason urheilijat ovat eläneet Suomessa köyhyysrajalla. Naisten jääkiekon suhteen muutos saatiin kuitenkin aikaiseksi keväällä 2018 silloisen kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon toimesta, joka myönsi naisten maajoukkuepelaajille vuosittaisen 10 000 euron apurahan.

Veikkausvoittovaroista naisten maajoukkuepelaajille vuosittain jaettava noin 200 000 euron potti on murto-osa. On sinänsä erikoista, että kunnollista tukea Naisleijonat saivat vasta 2018, vaikka naisten maajoukkue oli voittanut useita arvokisamitaleita.

Pyeongchangin 2018 olympialaisten pronssijuhlien yhteydessä Naisleijonat antoivatkin kipakoita terveisiä tuen tasosta päättäjille. Viesti meni valtiovallalle ja Olympiakomitealle viimein perille.

Apurahan teho näkyi 2019 MM-kisoissa. Naisleijonat voitti välieräottelussa Kanadan ja finaalissa melkein Yhdysvallat.

Lindstedt kertoo, että hänen jääkiekkoilijan arkensa on apurahan myötä suorastaan mullistunut.

- Paljonkin on muuttunut. Verrattuna aiempaan, niin onhan tää luksuselämää. Kivaa, että saa keskittyä ammattiurheilijana vain siihen jääkiekon pelaamiseen. Joku voi pitää 10 000 euroa pienenä rahana, mutta kyllä sillä tässä on iso merkitys, hän sanoi.

Koronan takia ammattilaisurheilun harjoittamiseen tuli tietenkin uudet haasteensa. Lindstedtin mukaan Gävlessä Brynäsin joukkueessa pystyttiin kuitenkin hoitamaan pelihommat normaalisti

- Ollut kyllä erikoinen vuosi. Brynäsissä kyllä normaalivuosi ja pelattiin vuosi normaalisti. Isossa kuvassa arjessa ihan normaalia.

Ennen siirtymistään Brynäsiin Lindstedt pelasi neljä kautta Jönköpingin HV 71:ssä. Seuravaihtoaan hän pitää onnistuneena.

- Maisemanvaihdos teki itelle hyvää. Pikkuisen sai uutta ärsykettä. Brynäs oli hyvä paikka siihen. Naisten joukkueen asema on mennyt siellä paremmaksi. Ihan ei rahkeet riittäneet siellä Luulajan kaatoon.

Lindstedt on voittanut Naisleijonissa muun muassa kaksi olympiapronssia sekä MM-hopeaa. Seuraavana haasteena on toukokuussa Kanadan Halifaxissa pelattava MM-turnaus.

Harjoituspelejä Naisleijonat ei ole voinut pelata muita maajoukkueita vastaan. Tuntumaa kovista peleistä on haettu Vierumäen harjoitusleirillä poikajoukkueita vastaan.

- Onneksi päästiin täällä jäälle ja saatiin pari poikapeliä. Uusia pelaajia mukana ja kiva, että saadaan uudet tytöt mukaan, Lindstedt sanoi.

Ensi viikolla Naisleijonat aloittavat Suomessa koronakaranteenin, joka lentomatkan jälkeen jatkuu vielä Kanadassa vappuun saakka.

Teksti Otto Palojärvi


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
Mainos: NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Mainos: Betsaa ja katso tästä urheilua netissä suorana: Jalkapalloa, Jääkiekkoa ja paljon muuta!