Mainos: 25 ILMAISKIERROSTA TILINAVAUKSELLA
Mainos: Katso tästä NHL:n, KHL:n, La Ligan, Serie A:n ja Bundesliigan matseja!

Halit Putinin ja Lukashenkon kanssa – Rene Faselin veljeilyllä looginen selitys

25.09.2021 - 12:52:00


Sveitsiläisen entisen erotuomarin Rene Faselin kausi Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n johdossa päättyi lauantaina, kun ranskalainen Luc Tardiff valittiin uudeksi puheenjohtajaksi. Tehtävänsä vapaaehtoisesti jättänyt Fasel ehti olla IIHF:n puheenjohtajana 27 vuoden ajan.

Fasel jakaa mielipiteitä, mutta suosio on ollut vankalla pohjalla. Eihän hän muuten olisi 27 vuotta puheenjohtajana voinut olla, kun päätökset IIHF:n johtajista tehdään kuitenkin demokraattisin perustein.

Faselin kauden aikana jääkiekko on kiistatta kasvattanut suosiotaan. Harrastajamäärät ovat olleet selkeässä kasvussa. Naisten jääkiekko on kasvattanut suosiotaan siinä määrin, että osa huippupelaajista on jo ammattilaisia.

Myös jääkiekon turvallisuus on parantunut. Joustokaukalot ovat parantaneet jääkiekon turvallisuutta. Pelaajien tahallista vahingoittamista karsittiin 2000-luvun alussa tiukemmalla tuomarilinjalla, jonka NHL:kin otti käyttöön.

Jääkiekon MM-turnaus on kehittynyt Faselin aikana yhä suuremmaksi bisnekseksi. Turnauksen laajentaminen 16 joukkueen mittelöksi oli lopulta oikea päätös, vaikka turnausformaatti ansaitusti herättää kritiikkiä.

Faselin kauden aikana NHL-pelaajat myös tulivat olympialaisiin. Pyeongchangissa 2018 NHL ei ollut mukana, mutta se oli lähinnä Kansainvälisen Olympiakomitean KOK:n syytä, joka ei halunnut kustantaa pelaajien vakuutusmaksuja. Pekingissä 2022 NHL palaa olympialaisiin, kun KOK näkee NHL:n läsnäolon olympialaisissa jälleen tarpeelliseksi.

Jääkiekon suosio olisi varmasti kasvanut ilman Faseliakin, eikä kaikki ole tietenkään yksin hänen ansiotaan. Mutta Faselin toimenkuvaan on kuulunut jääkiekon suosion kasvattaminen ja kiistatta hänen voi katsoa onnistuneen tehtävässään.

Sitten ne negatiiviset asiat. Keväällä 2021 Fasel joutui todella noloon valoon halatessaan Minskissä itseään Valko-Venäjän diktaattoria Aleksander Lukashenkoa. Fasel olisi voinut jättää reissunsa tekemättä, koska IIHF oli jo käytännössä päättänyt, ettei MM-kisoja Valko-Venäjällä järjestettäisi.

IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola kuvaili Faselin reissua koiranpalvelukseksi Lukashenkolle. Sitä se totisesti olikin.

Tyhmyyttään Fasel reissua tuskin kuitenkaan teki. Mikään salaisuushan ei ole, että hänellä on hyvät välit Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Ystävyys venäläisten kanssa on Faselilta looginen ratkaisu, kuten Urho Kekkosella aikoinaan Suomen ja Neuvostoliiton hyvissä suhteissa. Jääkiekko on pieni laji, mutta Venäjällä suosittua. Venäjällä jättiyritykset tukevat jääkiekkoilua avokätisesti. Kekkonen taas lanseerasi hyvillä idänsuhteillaan Suomelle bisnestä, jossa neuvostoliittolaiset vaihtoivat raakaöljyä kumisaappaisiin.

IIHF on jääkiekon edunvalvontajärjestö. Venäjä, Valko-Venäjä ja Kiina ovat IIHF:n tasavertaisia jäseniä siinä, missä Suomi tai Ruotsi.

Urheilun tapauksessa eettiset asiat ovat lajiliitoille aina vaikeita. Poliittisesti pitäisi olla puolueeton. Suomessa johtavat mediat jeesustelevat lajiliittojen roistomaisuudesta ottamatta ollenkaan huomioon puolueettoman järjestön vaikeita realiteetteja.

Faselin idänsuhteissa mentiin liian pitkälle. Fasel olisi 2018 voinut jättää Vladimir Putinin virkaanastujaiset väliin. Ne eivät kuuluneet hänen toimenkuvaansa puolueettoman lajiliiton puheenjohtajana.

Faselin seuraaja Tardiff vetänee venäläisten kanssa julkisesti neutraalimpaa linjaa. Se on kuitenkin selviö, että IIHF tarvitsee venäläisten rahoja, joten venäläisten toiveet otetaan huomioon jatkossakin. Realiteetit on tunnustettava.

Teksti Otto Palojärvi


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
Mainos: NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Mainos: Katso täältä NHL:n, KHL:n, La Ligan, Serie A:n ja Bundesliigan matseja!

 

 

 

SM-liigassa nähtiin nyrkkitappelu

22.10.2021 19:52:40

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

HJK:n valmentaja vaihtaa seuraa

22.10.2021 13:08:58