Kiinan jääkiekon miesten olympiajoukkue on eräänlainen Pekingin olympialaisten vitsi. Joukkueen lähes kaikki pelaajat ovat vierastyöläisiä, joista valtaosa tulee Pohjois-Amerikasta, ja onpa mukana yksi venäläinenkin.

Avausottelussaan Kiina hävisi Yhdysvalloille maalein 0-8. Kiinan maalia vartioi Yhdysvaltoja 2008 nuorten MM-kisoissa edustanut Jeremy Smith, jonka nimi on nyt muutettu Jieruimi Shimisiksi.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Meillä oli vahva ensimmäinen erä. Jatkamme oppimisprosessia. Meillä on ainakin kolme peliä vielä tässä turnauksessa, joten ei ole vielä ohi, sai Smith eli Shimisi summattua iltansa.

Haastattelu kääntyi heti Smithin rooliin kiinalaisessa jääkiekossa.

– Olen täällä inspiroimassa nuoria kiinalaisia jääkiekkoilijoita. Se on iso kunnia. Olen ylpeä, että voin laittaa Kiinan pelipaidan päälle, hän sanoi.

Kiinan KHL-joukkue Red Star Kunlun, josta olympiajoukkue on koottu, on KHL:n sarjataulukossa viimeisenä. Kahden vuoden ajan Red Star on koronapandemian takia pelannut kotiottelunsa Moskovassa, mutta Smith väittää ihan tosissaan kehittävänsä kiinalaista jääkiekkoa.

– Sen suosio alkaa kasvaa. Tämä oli Kiinan historian ensimmäinen olympiapeli. On paljon tukea tässä maassa. Tunnemme kaiken tuen, jota saamme. Olemme kiitollisia tästä tuesta. Aika coolia, että voin laittaa Kiinan paidan päälle. Kaikki tietävät, kuinka paljon työtä olemme tehneet, hän vuodatti tunteikkaalla äänellä.

Kun jutun kirjoittaja kysyi, puhuuko Smith kiinaa, vastasi hän vahvalla amerikkalaisella aksentilla muutaman lauseen mandariinikiinaksi ja jatkoi sitten englanniksi:

– Osaan puhua vähän. Opin yhä. Ääntäminen on vaikeaa. Pukuhuoneessa meillä on muutamia sujuvaa mandariinikiinaa puhuvaa äidinkielenään englantia puhuvia pelaajia. Olen onnekas, että voin oppia heiltä, veljiltäni.

Miltä sitten tuntui pelata olympiakisoissa synnyinmaataan Yhdysvaltoja vastaan?

– Oli ainutlaatuista. Olen pelannut Yhdysvaltojen puolesta ja nyt Yhdysvaltoja vastaan. Olen kiitollinen, että saan olla Kiinan olympiapelaaja, Smith vastasi.

Smith kokee, että hänellä on kaksi eri kansallista identitettiä.

– Kun olen Kiinassa, olen kiinalainen. Olen kiitollinen siitä. Kun olen Amerikassa, olen amerikkalainen. Rakennan siltoja nuoremmille sukupolville. Jos joku kiinalainen pelaa NHL:ssä inspiroituneena tästä, olen tehnyt työni, hän sanoi.

Teksti: Otto Palojärvi, Peking

Lue myös:USA:n superlupaus – ”On coolia, että kaverit pelaavat Kiinan joukkueessa”

LUE MYÖS: Näkökulma: Näistä valitaan Leijonat olympialaisiin (KiekkoUutiset.fi)