NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Miten käy HIFK:n? – suomalaisessa jalkapallossa hyvin synkkä kiinalaishistoria

14.5.2019 - 14:22:11


Kiinalaisliikemies Jin Chang on ostanut 51,9 prosentin osake-enemmistön jalkapallon Veikausliigassa pelaavasta HIFK:sta. HIFK saa kertaheitolla kunnon rahoitusta toimintaansa ja Chang vakuuttelee, ettei kyse ole vilpillisestä toiminnasta.

HIFK:n fanit kuitenkin protestoivat. Huolenaiheen ymmärtää, koska historiasta löytyy hyvin synkkiä esimerkkejä.

Vuonna 2005 salaperäinen kiinalaisliikemies Zheun Ye osti talousvaikeuksissa olleen jalkapalloseuran AC Allianssin. Ye ilmoitti, että Suomessa on paljon puuta ja hän haluaa sijoittaa puutavara- ja paperiteollisuusbisnekseen. Samalla Ye julisti, että AC Allianssi tulee pelaamaan FC Barcelonaa vastaan Mestareiden liigassa.

Todellisuudessa Ye järjesteli Vantaalla ottelumanipulaatioita. Hänen kätyrinään toimi belgialainen Olivier Suray, joka seuran operatiivisena johtajana järjesteli huijauksia Alliansin valmentajaksi pestatun Thierry Pisterin sekä kuuden Belgiasta tuodun pelaajan kautta.

Ye ja Suray jäivät heti nolosti kiinni. He aliarvioivat suomalaisen jalkapallon tason, kun ensimmäisessä manipulaatio-ottelussa Haka voitti Allianssin Valkeakoskella 8-0.

Monessa Allianssin pelissä oli epäilyttävää vedonlyöntiliikennettä, mutta rikollista toimintaa oli vaikeaa todistaa Suomessa. Belgiassa Ye tosin pidätettiin syksyllä 2005, mutta hän onnistui pakenemaan Kiinaan. Siellä hän on vaikuttanut bisnesmiehenä 2010-luvullakin.

Yen paettua Kiinaan, ajautui Allianssi konkurssiin. Illuusiot lintukodosta karisivat, mutta valitettavasti tapauksesta ei opittu mitään.

Vuonna 2011 Tampere United oli ongelmissa. Edellisellä vuosikymmenellä kolme Suomen mestaruutta voittanut seura oli ajautunut rahapulaan

Singaporelainen liikemies Wilson Raj Perumal tuli hätiin. Häneen kohdistuneet epäilykset ottelumanipulaatiosta olivat yleisesti tiedossa, mutta TamU otti silti vastaan Perumalin singaporelaisyhtiöltä järjestämää vedonlyöntihuijauksilla kerättyä rahaa.

Perumal paljasti poliisikuulusteluissa aasialaisen vedonlyöntisyndikaatin toimintaa. Syndikaatti oli harjoittanut ottelumanipulaatioita muun muassa Italiassa ja Unkarissa.

Perumal tuomittiin Suomessa kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tampere Unitedin johtajat saivat törkeästä rahanpesusta ehdolliset vankeusrangaistukset.

Tampere Unitedin silloisen organisaation taru päättyi konkurssiin 2011.

Teksti: Otto Palojärvi


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!