FUTISVISA: VASTAA KYSYMYKSIIN JA VOITA 10 EURON ILMAISVETO LIVE-VEDONLYÖNTIIN
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Palloliitto ja Veikkausliiga palkitsivat kauden 2019 parhaita - katso tästä kaikki palkitut

21.11.2019 - 23:30:49


Suomen Palloliitto ja Veikkausliiga palkitsivat kauden 2019 parhaita torstaina 21.11. Helsingissä järjestetyssä perinteisessä jalkapallokauden päätösgaalassa Captain’s Ballissa.

Katso kaikki palkitut alta!

Captain’s Ballissa 2019 jaetut palkinnot:

Hall of Fame – Antti Muurinen ja Keijo Voutilainen

Suomalaisen jalkapallon kunniagalleria, Hall of Fame perustettiin vuonna 1993. Toimikunnassa, joka valitsee jäsenet, on Suomen Palloliitto, Suomen Urheilumuseo, Suomen Jalkapallomuseo ja Jalkapallotoimittajien Pallo-Kopla ry edustettuina. Kunniagalleriaan voidaan valita suomalaisen jalkapallon hyväksi tehdystä työstä ansioituneita pelaajia, valmentajia, erotuomareita, järjestö- ja seurajohtajia tai muita jalkapallon parissa toimineita henkilöitä.

Vuoden Kakkosen pelaajat – Lucas Dos Santos Oliveira (MP), Wakui Hidetoshi (Gnistan) ja Joonas Lepistö (SJK Akatemia)

Vuoden pelaajat valitaan Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat Kakkosen pelaajat itse.

Vuoden Ykkösen pelaajat - Maiju Hirvonen (HPS) ja Salomo Ojala (FC Haka)

Naisten ja Miesten Ykkösen Vuoden pelaajat valitaan Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat pelaajat itse.

Ykkösen maalikuningatar ja -kuningas - Piipa Kämppi (HPS) ja Salomo Ojala (FC Haka)

Tämän vuoden Ykkösen maalikuningatar viimeisteli kauden aikana yhteensä 20 maalia ja maalikuningas 23 maalia.

Tyttö- ja poikajoukkueiden vuoden valmentajat – Markus Nurmi, Pallo-Iirot ja Joni Lehtonen, Ilves

Vuoden tyttöjoukkueen valmentaja on kehittänyt jo pitkään sekä joukkuetta että joukkueen yksittäisiä pelaajia menestyksekkäästi. Pallo-Iirot taisteli Suomen mestaruudesta viimeiselle kierrokselle saakka ja joukkueen pelaajia on ollut paljon maajoukkueissa ja myös pärjännyt kansainvälisellä tasolla. Nurmi on halunnut oppia kansainvälisen pelin vaatimuksia, jotta pystyisi parhaalla tavalla auttamaan yksilöitä näihin haasteisiin.

Vuoden poikajoukkueen valmentaja on Ilveksen talenttivalmentaja, petomainen pelaajien kehittäjä.

Vuoden tyttö- ja poikapelaajat - Aada Nurmi, Pallo-Iirot ja Hemmo Riihimäki, KuPS

Vuoden tyttöpelaaja on ollut tärkeässä roolissa sekä 02-ikäluokan että oman 03-ikäluokan maajoukkueissa ja pystynyt kantamaan suurta vastuuta. Lisäksi hän on ollut koko vuoden seurajoukkueensa, Pallo-Iirojen, avainpelaaja ottelusta toiseen.

Vuoden poikapelaaja on savolainen maalivahtilupaus sekä U17-maajoukkueen kapteeni.

Vuoden lupaavat nuoret pelaajat – Roosa Tuominen, Ilves ja Noah Nurmi, Esbjerg fB

Naisten lupaava nuori pelaaja on nopea ja aina vaarallinen hyökkääjä, joka kykenee viimeistelemään monipuolisesti. Aggressiivinen ja kovalla työmoraalilla puolustava Tuominen on tärkeä joukkuepelaaja ja pystyy omilla teoillaan tekemään ympärillä olevista pelaajista vielä parempia. Hän on ollut kuluneella kaudella ratkaisupelaaja joukkueellensa niin U19-maajoukkueessa kuin Ilveksen naisten Liigajoukkueessakin.

Miesten lupaava nuori pelaaja on pelannut U19 maajoukkueessa erittäin varmasti ja tasaisesti korkealla tasolla läpi vuoden. Hän oli jo vuotta nuorempana mukana viime vuonna (2000- syntyneiden) U19 maajoukkue toiminnassa mukana ja silloinkin esitti erittäin kypsiä otteita ja otti oman paikkansa pelaavasta joukkueesta. Hän on ollut aina luotettava ja kypsä pelaaja ikäisekseen. Ohjaa joukkuetta esimerkillä ja on valmis tekemään työtä joukkueelle aina viimeiseen sekuntiin asti. Pää kestää kovissakin peleissä ja hän tietää kansainvälisten pelien metkut ja kapteeni osaa myös niitä käyttää. Loistava persoona.

Vuoden Grassroots-toimija – Mikko Ojapelto (Lauttakylän Luja)

Vuoden grassroots-toimija on Lauttakylän Lujan jalkapallojaoston puheenjohtaja. Hän on koonnut vapaaehtoiset, vanhemmat, valmentajat ja muut toimijat yhdistäen heidät samojen tavoitteiden ja strategian alle. 10 000 asukkaan Huittisissa 3,5 prosenttia väestöstä on seuran jäseniä. Pelaajamäärän kasvua uhkasi taannoin taittuminen olosuhteiden takia, mutta Ojapelto tarttui toimeen ja Huittisten kunnan sekä EU:n Leader-ohjelman tuella seura rakensi uuden jalkapallonurmikentän, jonka myötä rekisteröityjen pelaajien määrä Huittisissa on jälleen kasvussa.

Vuoden Grassroots –seura – Pallo-Iirot

Vuoden grassroots-seura Pallo-Iirot on esimerkillinen suomalaisseura. Seuran päämääränä on tarjota jalkapalloa vauvasta vaariin ja antaa jokaiselle tilaisuus pelata omalla tasollaan. Seura järjestää vanhemmille ja 0-6-vuotiaille lapsille mahdollisuuden osallistua erilaisia aktiviteetteja tarjoavaan ”Iirolandiaan”. Seuran pikkuliiga 5-11-vuotiaille on suuri menestys alueella ja kokoaa joka viikko noin 400 pelaajaa mukaan. Tässä liigassa seura myös kouluttaa lähes kaikki uudet valmentajat, vapaaehtoiset ja erotuomarit seuraa varten. Iskulause jalkapalloa jokaiselle toteutuu erinomaisesti Pallo-Iiroissa.

Vuoden jalkapallotoimittaja – Markku Saukko, Lapin Kansa

Vuoden jalkapallotoimittajana palkitaan monipuolinen urheilutoimittaja, joka on yli kymmenen vuoden ajan kirjoittanut useisiin medioihin useista eri lajeista, kuitenkin voimakkaasti jalkapalloon painottuen. Toiselta ammatiltaan hän on opettaja, mikä näkyy myös hänen toimittajan työssään: hän ei jätä kotiläksyjä tekemättä vaan tutustuu huolellisesti kulloiseenkin aiheeseensa. Jalkapallosta hän kirjoittaa asiantuntevasti ja monista eri näkökulmista. Pohjoisen Suomen jalkapallon tuntijana hän on vertaansa vailla.

Kaijan Kannu – Joonas Sarelius, HJK

Sarelius on toiminut HJK:n tyttöjen ja naisten valmennuspäällikkönä vuodesta 2015. Tänä aikana hän on merkittävästi nostanut tyttöjen ja naisten toiminnan laatua ja arvostusta. Tämä heijastelee myös ulospäin, sillä tyttöjen pelaajamäärä HJK:ssa on tänä aikana kasvanut n. 35% ja on nyt yli 800. Toiminnan laadusta kertoo, että tänä vuonna (2019) HJK:n naiset voittivat 14 vuoden tauon jälkeen Suomen mestaruuden ja HJK:n tyttöjoukkueet voittivat Suomen mestaruuden kaikissa ikäluokissa (2004, 2005 ja 2006). B-tytöt puolestaan juhlivat Suomen mestaruutta pitkän tauon jälkeen viime vuonna (2018). Sarelius ylläpitää myös kymppipaikka.fi -sivustoa, jonka kautta hän on aktiivisesti edistänyt tyttö- ja naisjalkapallosta kirjoitettujen mediatekstien julkaisua alustallaan. JPY:n tiedottajana hän puolestaan vahvistaa yhdenvertaista kirjoittamista myös Naisten Liigan pelaajista ja taustatoimijoista JPY:n kanavissa.

Vuoden avustavat erotuomarit – Tonja Paavola ja Riku Vihreävuori

Erotuomaritoiminta on tiivistä tiimityötä ja vuoden avustava naiserotuomari on hyvä esimerkki erinomaisesta joukkuepelaajasta. Tonja Paavola toimii aina erotuomarijoukkueen hyväksi niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Ilman hyvää avustavaa erotuomaria, ei erotuomari voi onnistua ottelussa. Joskus avustavan erotuomarin päätökset voivat olla ottelun tärkeimpiä päätöksiä. Joukkuepelaajana Paavola hoitaa oman roolinsa tekemättä siitä numeroa. Hänellä on taito tehdä tiimistä vielä parempi. Paavola on toiminut tällä kaudella Naisten Liigassa sekä useissa kansainvälisissä tehtävissä niin maaotteluissa kuin Naisten Mestarien Liigan otteluissa.

Vuoden avustavan mieserotuomarin kehitys avustavana erotuomarina on ollut varsin nousujohteinen. Vuonna 2002 alkanut erotuomariuran ensimmäinen merkittävä nimitys oli vuonna 2009 jolloin Vihreävuori nimitettiin Liiga-avustavien joukkoon. Seuraava iso steppi oli vuonna 2016 jolloin Vihreävuoresta tuli kansainvälinen avustava erotuomari FIFA:n listoille. Uran tähänastinen huippu koettiin tänä vuonna kesäkuussa Skotlannissa, jossa Vihreävuori toimi UEFA:n U17-lopputurnauksessa loppuottelun ykkösavustavana erotuomarina.

Vuoden Veikkausliigatuomari - Mohammad Al-Emara

Veikkausliigapelaajat valitsevat perinteisesti myös parhaan erotuomarin. Valinta suoritetaan JPY:n äänestyksen perusteella.

Georg Krutelew –palkinto eli vuoden erotuomari, miehet – Petri Viljanen

Entisen nuorten maajoukkueen pelaajan erotuomariura on edennyt nopeassa tahdissa aina kansainvälisille kentille asti. Viljanen on aloittanut erotuomarina jo vuonna 2000 pelaamisen ohessa. Pelaajauran loputtua vuonna 2012 Viljanen siirtyi lopullisesti erotuomariuralle ja nimitettiin Liigatuomariksi jo vuonna 2015. Kansainvälinen erotuomari Petristä tuli vuonna 2018. Huomattavasti lisääntyneet ja hyvällä menestyksellä hoidetut UEFA:n tehtävät kertovat Viljasen uran nousujohteisuudesta sekä koti, että ulkomaan kentillä. Petri Viljanen on erittäin hyvä esimerkki menestyksekkään pelaajauran hyödyntämisestä erotuomariuralla.

Katriina Elovirta –palkinto eli vuoden erotuomari, naiset – Lina Lehtovaara

Vuoden erotuomari Lina Lehtovaara suhtautuu hyvin kunnianhimoisesti erotuomariuraansa. Menestyvän erotuomarin on panostettava uraansa nykyään yhä enemmän ja enemmän. Harjoittelun on oltava monipuolisempaa ja määrätietoisempaa eli arjen on oltava laadukasta. Lehtovaara on usean kauden ajan tuominnut Miesten Kakkosen otteluja. Lisäksi hän on jakanut oikeutta tälläkin kaudella Naisten Liigassa sekä lukuisissa kansainvälisissä tehtävissä niin maaotteluissa kuin Naisten Mestarien Liigan otteluissa. Tänä vuonna Lehtovaara saavutti ansaitusti yhden tavoitteistaan, kun hän tuomitsi Miesten Ykkösen päätöskierroksella Turun Palloseuran ja Musan Salaman välisen ottelun. Pitkäjänteinen tavoitteellinen työ tuottaa tulosta.

Veikkausliigan parhaat pelaajat pelipaikkakohtaisesti

Maalivahti: Mika Hilander, Ilves
Puolustaja: Luis Carlos Murillo, KuPS
Keskikenttä: Petteri Pennanen. KuPS
Hyökkääjä: Filip Valencic, FC Inter
Valmentaja: Jani Honkavaara, KuPS

Naisten Liigan parhaat pelaajat pelipaikkakohtaisesti

Maalivahti: Anna Tamminen, Åland United
Puolustaja: Elli Pikkujämsä, FC Honka
Keskikenttä: Ashley Riefner, HJK
Hyökkääjä: Jutta Rantala, HJK
Valmentaja: Joonas Rantanen, HJK

Vuoden Syöttäjä - Petteri Pennanen. KuPS

Vuoden Syöttäjäksi valitaan palkinnon nimen mukaisesti pelaaja, joka on antanut kauden aikana eniten maalisyöttöjä Veikkausliigassa. Tänä vuonna Vuoden Syöttäjä antoi yhdeksän maaliin johtanutta syöttöä.

IS Tähtipelaaja - Filip Valencic, FC Inter

Kauden jokaisessa Veikkausliigaottelussa jaetaan kolme, kaksi ja yksi IS Tähteä ja kauden päätteeksi eniten tähtiä kerännyt vie palkinnon nimiinsä. Tämän vuoden voittaja keräsi 27 tähteä.

Hanna-Mari Sarlin –palkinto (Naisten Liigan maalikuningatar) ja Heikki Suhonen –palkinto (Veikkausliigan maalikuningas) - Jutta Rantala, HJK ja Filip Valencic, FC Inter

Naisten Liigan maalikuningattaren palkinto kantaa nykyään Hanna-Mari Sarlinin nimeä, kun taas vuodesta 1955 jaetun miesten pääsarjan eli nykyisen Veikkausliigan maalikuninkaan palkinto kantaa Heikki Suhosen nimeä.

Kauden 2019 Naisten Liigan maalikuningatar viimeisteli 22 osumaa ja Veikkausliigan maalikuningas 16 osumaa.

Mestarijoukkueiden valmentajat - Joonas Rantanen, HJK ja Jani Honkavaara, KuPS

Miesten mestarijoukkueen valmentaja on palkittu vuodesta 1977 lähtien ja naisten vuodesta 1990.

Lisäksi jaettiin kolme muuta Suomen Jalkapallovalmentajien palkintoa:
Vuoden Nuorten Valmentaja / Reijo Linna, KäPa
Ansiokas työ /Teemu Tainio, FC Haka
Vuoden valmentaja: Markku Kanerva, SPL

Vuoden Veikkausliigatulokas (JPY) - Jair Tavares Silva, Ilves

Veikkausliigan vuoden tulokas valitaan JPY:n äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat liigapelaajat itse. Vuoden tulokkaaksi voidaan valita korkeintaan 25-vuotias pelaaja, joka ennen kautta 2019 oli pelannut korkeintaan yhdeksän Veikkausliigaottelua.

Vuoden Naisten Liigan tulokas - Roosa Tuominen, Ilves

Vuoden Naisten Liigan tulokas nousi tällä kaudella yhdeksi joukkueensa tärkeimmistä pelaajista. Hän on noussut tällä kaudella Naisten Liigan hyökkääjäeliittiin viimeistellen 15 maalia.

Veikkausliigan Legenda – Rafael

Veikkausliiga lanseerasi syksyllä 2007 suomalaisen jalkapallon satavuotisjuhlan kunniaksi uuden Legenda-kunniakerhon. Veikkausliigan Legendat ovat pelaajia tai muita jalkapallotoimijoita, jotka ovat olleet erityisen tärkeitä kannattajilleen, seuroilleen, paikkakunnilleen, Veikkausliigalle ja suomalaiselle jalkapalloilulle. Legendoilla ei ole järjestysnumeroa, vaan jäsenet listataan aakkosjärjestyksessä.

Rafael syntyi Florianopolisissa, Brasiliassa vuonna 1978 ja ensiaskeleitaan jalkapallon parissa pikkupoikana ottaessaan tuskin osasi aavistaa mihin laji hänet veisi. Tie nimittäin toi Suomeen jo alle 20-vuotiaana ja ensimmäiset seurat olivat HJK ja FC Jazz. Pienen kierroksen jälkeen kärkimies palasi Suomeen ja FC Lahdessa hän pelasi yli vuosikymmenen ajan takoen joukkueen riveissä yli sata maalia. Kaksi Veikkausliigan maalikuninkuutta ja kakkossija Veikkausliigan kaikkien aikojen maalintekijätilastossa kertovat olennaisen. Rafaelin ura Veikkausliigassa päättyi syksyllä 2016 ja ura kaikkineen tänä syksynä Kakkosessa Mikkelin Pallo-Kissoissa.

Vuoden pelaajat, Naisten Liiga ja Veikkausliiga (JPY) – Jutta Rantala, HJK ja Filip Valencic, FC Inter

Naisten Liigan ja Veikkausliigan vuoden pelaajat valitaan tulokkaan tavoin JPY:n äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat liigapelaajat itse.

Vuoden U21-pelaaja - Onni Valakari, Tromsu IL

Vuoden U21 pelaaja on jatkanut kovaa työntekoa ja valloittanut vakiopaikan Norjassa Tromssan pääsarjajoukkueessa. U21-maajoukkueessa Valakari on pelannut läpi vuoden isoilla minuuteilla. Erinomaisia tehoja eivät ole haitanneet edes vaihtelevat roolit kenttäkokoonpanossa. Aina iloinen asenne, mutta silti päättäväinen ote yhdistettynä korkeaan taitotasoon ennustavat hänelle menestystä tuleville vuosikymmenille.

Vuoden naispelaaja – Linda Sällström, Paris FC

Vuoden naispelaajalla on takana mahtava vuosi 2019. Sällström pelasi 100. A-maaottelunsa ja nousi kaikkien aikojen maalintekijäksi maajoukkueessa. Sällström on ollut maajoukkueessa erinomainen tänä vuonna, mahtavan maalintekotaitonsa myötä hän on tehnyt kahdeksan maalia ensimmäisissä neljässä EM-karsintaottelussa. Hän on henkilönä ja ammattipelaajana vaikuttava, fantastinen roolimalli kaikille nuoremmille ja itse hän haluaa aina oppia ja kehittyä. Paluu kolmen pahan loukkaantumisen jälkeen sitkeydellä, jota harvalla on, osoittaa todellista päättäväisyyttä, joka pätee niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Captain's Ball – Jari-Pekka Keurulainen

Captain’s Ball on Palloliiton ja Liigan erikoispalkinto erityisen positiivisesta ja merkittävästä suomalaisen jalkapalloilun hyväksi tehdystä työstä. Jari Litmanen luovutti kultaseppämestari Jyrki Laisalmen tekemän ja Posti Oy:n lahjoittaman palkinnon edelleen ikuisesti kiertäväksi. Palkinto jaetaan nyt seitsemännentoista kerran.

Tämän vuoden Captain’s Ball luovutetaan henkilölle, jonka tuntevat kaikki suomalaista jalkapalloa seuranneet. Jari-Pekka ”Gene” Keurulainen on tehnyt vuosikymmenet pyyteetöntä työtä lajin ja pelaajien eteen. Keurulainen on kuulunut pitkään Huuhkajien valmennusryhmään ja on todella korkealle arvostettu huippuammattilainen niin valmentajana kuin fysioterapeuttina.

Lähde: Palloliiton tiedote.


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!