Kansainvälinen jalkapalloliitto halusi päästä kiinni Pohjois-Amerikan rahakkaisiin urheilumarkkinoihin kiinni.
Näinpä se päätti myöntää vuoden 1994 jalkapallon MM-kisat USA:lle.
FIFA ei kuitenkaan arvannut, miten pitkälle tielle se oli lähtenyt.
Yhdysvalloissa koripallo, amerikkalainen jalkapallo sekä baseball olivat jo tuohon aikaan ykköslajeja, eikä jalkapallosta ollut kovin moni edes tietoinen.
– Ai, onko tällaisiakin kisoja järjestetty joskus ennenkin, jenkit ihmettelivät kisojen alla.
Diego Maradona, Argentiinan ykköstähti on myöhemmin todennut, että hän piti erityisesti New Yorkista, sillä se oli yksi harvoja paikkoja maailmassa, missä jalkapallon megatähti sai kulkea kaduilla rauhassa kenenkään häiritsemättä. Jenkit eivät nimittäin tienneet kuka Diego oli.
Pelit vetivät stadionit täyteen
Jenkit osaavat kuitenkin markkinoinnin kenties parhaiten koko maailmassa. He osasivat sen jo vuonna 1994. Vaikka jalkapallosta ei ollut moni edes kuullut, niin stadionit pullistelivat silti väkeä lähes jokaisessa ottelussa.
Jopa Marokon ja Saudi-Arabian välinen ottelu oli alkusarjassa veti yli 70 000 katsojaa, mitä voidaan pitää melkoisena saavutuksena jenkkien markkinointikoneistolta.
Yhdysvaltoja auttoi merkittävästi kuitenkin myös se, että Yhdysvallat oli jo tuohon aikaan eri puolilta maailmaa tulleita siirtolaisia täynnä, jotka elivät innolla mukana jalkapallojuhlassa.
MM-kisojen karsintoihin osallistui ennätykselliset 144 maata maailmanpolitiikan mullistuksen vuoksi.
Suomi jäi rannalle kisoista kuitenkin heti kättelyssä ja Suomi koki jälleen kerran yhden karsintapettymyksen.
Sääntöjen osalta suurin muutos oli se, että voitosta sai vuoden 1994 MM-kisoissa ensi kertaa kolme pistettä. FIFA halusi uskoa, että tämä kannustaisi joukkueita hyökkäävämpään peliin.
Juttusarja jatkuu seuraavaksi MM-kisojen 1994 pudotuspeleillä..
Ville Hirvonen