Mainos: NFL-kausi 2020-21, nappaa 10 euron ilmaisveto joka viikko!
Mainos: Betsaa ja katso tästä urheilua netissä suorana: Jääkiekkoa, Jalkapalloa ja paljon muuta!

Palloliiton pomolta helpottava paljastus – ”EM-kisat pelataan muodossa tai toisessa”

13.1.2021 - 11:44:04


Jalkapallon miesten EM-turnaus, johon Suomikin selviytyi, peruuntui viime kesänä koronapandemian takia. Euroopan Jalkapalloliitto UEFA ilmoitti, että EM-turnaus pelataan kesällä 2021.

Koronatilanne on vuodenvaihteen jälkeen pahentunut, eivätkä rokotukset ole edenneet Euroopassa toivotussa tahdissa. EM-kisojen yllä on tietysti paljon kysymysmerkkejä.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti on vakuuttunut, että EM-turnaus pelataan. Tosin katsojia EM-kisoihin ei välttämättä pääse.

- Uskon, että EM-kisat pelataan muodossa tai toisessa. Maaliskuun alkupuolella UEFA tekee päätöksiä. Saadaan sukupolvien unelma toteutettua. Rokotusvauhti näyttää jäävän vajaaksi ja kesäkuu tulee äkkiä. Voi hyvin olla, että turhan optimistinen toive, että pääsee katsojia. Mutta ei heitetä kiveä kaivoon yleisön suhteen vielä, Lahti sanoi Palloliiton mediatilaisuudessa keskiviikkona.

Jo UEFA:lle tulevien tv-tulojen takia EM-turnaus on pakko järjestää. Tosin alkuperäinen 12 kisakaupungin formaatti menee todennäköisesti uusiksi.

- Tiedän, että taloudellinen merkitys on UEFA:lle niin iso, että on erittäin todennäköistä, että kisat pelataan. UEFA pohtii useita eri vaihtoehtoja kisojen järjestämiselle. Kuplajärjestely on äärivaihtoehto, Lahti sanoi.

Suomalainen jalkapallo ei selvinnyt koronapandemiasta kolhuitta, vaikka sarjat saatiin käyntiin kesällä ja pystyttiin viemään loppuun. Jalkapallon harrastajamäärä kääntyi viime vuonna laskuun.

- Jalkapallo on ulkoilmalaji. Harrastaminen turvallisempaa kuin monessa muussa lajissa. Mutta ei ilman kolhuja selvitty. 6,3 prosenttia harrastajamäärä laski. Onkin huolestuttavaa, että harrastajamäärä tippuu enemmän kuin ikäluokkien lukumäärä tippuu. Hyvin vakavasti otettava tekijä, joka liittyy myös terveyteen, Lahti sanoi.

Palloliitto pyrkii korjaamaan tilannetta niin hyvin kuin koronan keskellä on mahdollista. Lahti painottaa, että terveys edellä tietysti mennään.

- Ei mennä lasten terveyttä uhaten, vaan pyritään kaikki varotoimenpiteisiin. Mutta pyritään, että jalkapalloharrastusta voisi jatkaa talven aikana. Ollaan valmiita toimimaan vastuullisesti. Viime vuonna tehtiin mielestäni ihan kiitettävää työtä.

Koronarajoitukset ovat laittaneet seurojen talouksia ahtaalle. Jalkapallo on kuitenkin maailman suosituin urheilulaji ja suomalaisseuratkin saavat kansainvälisiltä kattojärjestöiltä tukea. Valtiovaltakin auttoi.

- Veikkausliigaseurojen tulot tippuivat noin 20 prosenttia. Auttoi, että saatiin jonkin verran otettua katsojia peleihin. Palloliitto, FIFA ja UEFA tukivat seuroja ja valtio tuki myös, Lahti kertoi.

Sisätilojen käytön rajoitukset tuovat kuitenkin isoja ongelmia.

- Futsal on huolena. Pelataan ilman katsojia ja seurojen talous kärsii merkittävästi. Jalkapallohallien taloustilanne. Yksityisiä halleja suuri osa. Kun käyttöä ei sallita, on halliyhtiöiden talous tiukoilla. Otetaan tilanne tietysti vakavasti. Pidetään huolta, että jalkapallon harrastaminen on turvallista, Lahti sanoi.

Koronatilanne helpottanee ennemmin tai myöhemmin. Palloliitto modernisoi toimintaansa ja nuorten sekä lasten valmennusta kohennetaan. Niin tyttöjen kuin poikienkin osalta.

- Strategia 2024 sisältää, että tavoitteena, että jokaisella lapsella osaava ja koulutettu valmentaja. Johdetaan suomalaista jalkapalloa mahdollisimman hyvään tutkittuun tietoon pohjautuen. Saadaan eurooppalaista tasoa kiinni nopeasti, Lahti taustoittaa.

Taloudellisesti tilanne ei ole Palloliitolla huono. Lahti asetti 2018 tavoitteeksi, että Palloliitto saisi kahdeksan tukiyritystä, jotka panostaisivat sponsorointiin miljoonia. Tavoite toteutettiin kahdessa vuodessa.

- Oli 2018 tavoitteena, että kahdeksan pääyhteistyökumppania 2018 miljoonapanostuksina. Viimeinen kumppanuus on saatu tehtyä. Kesko on liittynyt kumppaniverkkoon ja nyt on kahdeksan mukana. Euromenestys on johtanut siihen, että kysyntä suomalaista jalkapalloa kohtaan markkinoinnissa on kasvanut merkittävästi, Lahti iloitsee.

Teksti Otto Palojärvi


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
Mainos: NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Mainos: Betsaa ja katso tästä urheilua netissä suorana: Jalkapalloa, Jääkiekkoa ja paljon muuta!