Mainos: 25 ILMAISKIERROSTA TILINAVAUKSELLA
Mainos: Katso tästä NHL:n, KHL:n, La Ligan, Serie A:n ja Bundesliigan matseja!

Helpottunut Markku Kanerva – ”Ei tässä tietoisesti nuorennusleikkausta tehdä”

12.10.2021 - 21:20:00


Huuhkajat kokosi itsensä viime lauantain Ukraina-tappion jälkeen ja voitti tiistaina Nur-Sultanissa pelatussa jalkapallon MM-karsintapelissä Kazakstanin 2-0. Voitollaan Suomi säilytti mahdollisuutensa kisapaikkaan.

Ukraina-ottelun jälkeen paljon kritiikkiä niskoilleen saanut päävalmentaja Markku Kanerva kehui pelaajiensa asennetta.

- Olen ylpeä jätkistä, miten pystyttiin pomppaamaan takaisin Ukraina-tappion jälkeen. Lyhyt valmistautumisaika oli, mutta jätkät sopeutui uuteen systeemiin tosi hyvin, hän sanoi.

Kanerva otti avaukseen viisi uutta pelaajaa. Ryhmityksessä siirryttiin viiden pelaajan puolustuslinjasta neljän puolustajan linjaan.

- Pelattiin 4-4-2:lla. Timanttimuodostelmalla. Sillä haettiin enemmän uhkaa niiden puolustuslinjalle. Valitsin pelaajat, joilla on kyky nopealla kentällä hallita palloa. Toimi aika hyvin. Toki löytyy asioita, joita voidaan tehdä paremmin, Kanerva sanoi.

Yllättäviä muutoksia Kanerva ei tehnyt. Olihan Kazakstan Ukrainaa selkeästi heikompi joukkue.

- Oli kyse pakkovoitosta, ja oli pakko satsata hyökkäykseen. Kaksi topparia riitti Kazakstania vastaan ja saatiin enemmän uhkaa sinne syvyyteen. Ekalla jaksolla oli vähän vaikeuksia löytää välejä, mutta tokalla jaksolla toimi ihan hyvin, hän sanoi.

- Aina suunnitelmia on erilaisiin skenaarioihin ja mun mielestä oli oikea valinta. Otettiin uusia pelaajia, kun pelaajilla oli Ukraina-pelin jälkeen palautumista ja pitkä lento oli. Katsottiin, ketkä oli valmiimpia pelaamaan, Kanerva jatkoi pelaajavalinnoistaan.

Suomen hyökkäyspeli alkoi kulkea kunnolla ensimmäisen puoliajan lopulla. Teemu Pukki teki maalit ensimmäisen puoliajan loppuun ja toisen puoliajan alkuun.

- Kazakstan puolusti alussa hyvin tiiviisti. Me ei löydetty linjoja pelaajien välistä. Tokalla jaksolla pystyttiin luomaan enemmän maalipaikkoja. Meillä oli 20 maalintekoyritystä ja kahdeksan laukausta maalia kohti, Kanerva sanoi.

Joel Pohjanpalo löi päänsä nurmen pintaan ja loukkasi kaatumisessa myös selkäänsä. Hänet piti vaihtaa ensimmäisellä puoliajalla Fredrik Jenseniin.

- Oli valitettavaa Jollen kannalta, että hän loukkaantui. Alettiin pikkuhiljaa löytää niitä välejä. Mun mielestäni Jensen tuli hyvin sisään siihen. Löydettiin linjojen välistä tilaa ja toka jakso oli parempi, Kanerva sanoi.

Pohjanpalo ei tiettävästi loukkaantunut pahemmin.

- En ole lääkäriä ehtinyt tapaamaan. Jollella meni selkä sen verran jumiin, ettei pystynyt kunnolla juoksemaan. Mutta hän on ihan ok ja on joukkueen mukana ruokailemassa. Toivottavasti ei mitään pahempaa, Kanerva taustoitti.

Huuhkajissa on puhuttanut vääjäämättä edessä oleva nuorennusleikkaus. Varsinkin toppariosastolle tarvittaisiin nuorempaa ja kyvykkäämpää voimaa.

Kanerva korostaa, ettei hänen valinnoissaan harjoiteta ikärasismia.

- Mun valmentajaurani aikana on tullut vahvasti uusia pelaajia mukaan. Ei se ole iästä kiinni. Jos kaveri täyttää 30, ei pitäisi ajatella, että kaveri on aftonissa. Meillä on hyvä tilanne toppariosastolla. Pitää miettiä, mitä vaaditaan tietyn tyypistä vastustajaa vastaan. Ei tässä tietoisesti nuorennusleikkausta tehdä.

Neljä ja puoli vuotta maajoukkuetta valmentanut Kanerva on ottanut valinnoissaan paljon riskejä. Monet niistä ovat onnistuneet ja esimerkiksi Kazakstan-ottelussa rohkeat avauskokoonpanon valinnat tuottivat tulosta. Esimerkiksi Robert Ivanov, Urho Nissilä ja Albin Granlund suoriutuivat kentällä loistavasti.

- Ongelmana on, että treenejä on vähän, eikä treeneissä ehdi näyttämään, niin täytyy ottaa peleissä riskejä, ovatko pelaajat kyvykkäitä pelejä, Kanerva sanoi riskeistä.

Teksti: Otto Palojärvi


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
Mainos: NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Mainos: Katso täältä NHL:n, KHL:n, La Ligan, Serie A:n ja Bundesliigan matseja!