KATSO JOULUKALENTERIN PÄIVÄN TARJOUKSET
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

"Otin jopa pari Susijengin peliä hyökkäykseemme Lauria ajatellen" - Bulls-luotsi Fred Hoiberg ihastelee Markkasen työmoraalia

9.3.2018 - 08:38:24


Lauri Markkasen tulokaskausi NBA:ssa on kääntynyt All Star -tauon jälkeen viimeiselle kolmannekselleen. Tasaisilla 15 pisteen ja kahdeksan levypallon keskiarvoilla maailman parhaassa koripallosarjassa uurastava Markkanen on jo nyt, ensimmäisellä kaudellaan, päävalmentajansa Fred Hoibergin mukaan yksi joukkueensa kulmakivistä.

Viime kesänä Chicago Bulls käynnisti laajamittaisen rakennemuutoksen kauppaamalla tukipilarinsa ja faniensa suuren suosikin Jimmy Butlerin Minnesota Timberwolvesiin vaihdossa vakavasta polvivammasta toipuneeseen Zach LaVineen ja omalla tulokaskaudellaan vähälle peliajalle jääneeseen Kris Dunniin.

Bulls-päävalmentaja Fred Hoiberg hieroi käsiään yhteen pohtiessaan räjähtävän korintekijän LaVinen sekä yhä harvinaisemmaksi käyvään vanhan koulukunnan pelintekijöiden kaartiin kuuluvan Dunnin kehityspotentiaalia. Markkanen oli Chicagossa kolmatta kauttaan valmentavan Hoibergin odotuksissa erinomainen roolipelaaja 2020-luvun Bullsille.

- Arizonan kauden aikana oli tullut selväksi, että Lauri on ilmiömäinen heittäjä, joka pystyy saamaan pallon koriin mistä päin kenttää tahansa. Tiesimme, että pitkästä heittäjästä olisi meille hyötyä kentän levittäjänä.

Markkasen otteet NBA:n kesäliigassa sekä kautta edeltäneissä harjoitusotteluissa aaltoilivat kuten tulokaspelaajilla on tapana. Juuri ennen runkosarjapelien alkua Markkasen kanssa peliajasta taistelleet isot laitahyökkääjät Nikola Mirotic ja Bobby Portis ottivat yhteen sillä lopputuloksella, että Mirotic ajautui sairastuvalle viikoiksi ja Portis hyllytettiin kurinpitotoimenpiteiden johdosta.

Portisin ja Miroticin ollessa poissa Hoiberg nosti aloitusviisikkoonsa Markkasen, joka käytti tarjoutuneet minuutit siekailematta hyödykseen: tupla-tupla San Antoniota vastaan, viiden onnistuneen kolmosen iltapuhde LeBron Jamesin Clevelandia vastaan, ratkaiseva kolmen pisteen heitto avausvoitossa Charlottesta ja häikäisevä 25 pisteen sekä kahdeksan levypallon hartiaurakka Miamissa.

- Laurin todellinen taitotaso tuntui tulevan suurimmalle osalle NBA-faneja yllätyksenä, Hoiberg naurahtaa.

- Lauri näytti urheilullisuutensa ja kykynsä laittaa palloa lattiaan. Puolustuksessa hän sai epäilijät puolelleen liikkuvuudellaan, pelinlukutaidollaan ja ajoituksellaan. Yhtäkkiä ihmiset eivät puhuneetkaan enää roolipelaajasta, vaan tulevaisuuden tähdestä.

”Vaikka Laurilla olisi vaikeaa, hän tahtoo silti pallon”

Vuosi sitten Chicago Bulls oli täysin erilainen joukkue kuin nyt loppusuoralleen kääntyvällä kaudella. Meritoituneet veteraanipelaajat Jimmy Butler, Rajon Rondo ja Dwyane Wade johtivat staattista puolen kentän hyökkäystä, ja joukkue oli kaukoheittovoimaltaan liigan huonoimpia.

Rondo ja Wade vaihtoivat maisemaa viime kesänä samalla, kun Butlerin vaihto Markkaseen, LaVineen ja Dunniin teki Bullsista kertaheitolla nuoremman, atleettisemman ja kaukoheittovoimaisemman. Hoiberg on saanut ensimmäistä kertaa valmennettavakseen joukkueen, jolla hän voi potentiaalisesti toteuttaa nykyaikaista ”Hoiball”-filosofiaansa: lue peliä ja reagoi, puolusta kovaa ja juokse, luo tilaa ympyröimällä pick and roll -pelaajat heittäjillä.

- Meillä on arviolta 25 settipeliä, jotka on piirretty nimenomaisesti Lauria varten, Hoiberg paljastaa.

- Erityisesti aikalisältä palatessamme yritämme saada hyökkäyksemme rullaamaan pelaamalla Laurille pallon. Olen katsonut paljon Dallas Mavericksin Dirk Nowitzkille juoksemia settejä ja piirtänyt niiden perusteella ”Dirk”-nimisen hyökkäyksen, joka päättyy Laurin hyppyheittoon.

Hoibergin mukaan NBA:n hyökkäyspelissä vallitsevat lainalaisuudet ovat hyvin tarkoin määriteltyjä. Itse hyökkäysfilosofia on helppoa: tarkoitus on saada joukkueen parhaat hyökkäyspään pelaajat mahdollisimman hyviin asemiin ja mitä useampi rankaisuvalmis yksilö joukkueessa on, sen vaarallisempi joukkue on – tästä esimerkkeinä vaikkapa Golden State Warriors tai Houston Rockets.

On valmennusjohdon tehtävä saada hyvä pelaaja sijoitettua mahdollisimman edulliseen asemaan hyökkäyksessä. Mitä parempaan paikkaan ja oikeammassa tilanteessa tämä pelaaja saa pallon, sen paremmin joukkuehyökkäys toteutuu. Ja päättyvällä kaudella Bullsin hyökkäyspeli on löytänyt virtansa nimenomaan Markkasen vahvuuksista.

- Pidämme tarkoin silmällä pelejä, joita Dallas piirtää Dirk Nowitzkille ja New York Kristaps Porzingisille ja sovellamme niitä omalla tavallamme Laurin kohdalla. Otin jopa pari Susijengin peliä viime kesältä hyökkäykseemme yksinomaan Lauria ajatellen, Hoiberg jatkaa.

Hoiberg katsoo kokonaiskuvaa

Parhaimmillaan Markkanen on ollut tulokaskaudellaan ilmiömäinen: 33 pisteen ja kahdeksan kolmosen ensiesiintyminen voitto-ottelussa New Yorkin Madison Square Gardenissa tammikuussa, 32 pistettä ja viisi kolmosta Indianaa vastaan joulukuussa. Jos kaukoheitto ei ole pudonnut, on Markkanen hakeutunut lähemmäs koria, kuten ensimmäisessä vierasottelussaan Clevelandin ja LeBron Jamesin vieraana (25 pistettä).

Maratonin mittaiseen pelikauteen mahtuu myös vaikeampia jaksoja. Markkasen heittoprosentit tippuivat marraskuun lopun ja joulun välisenä aikana. All Star -tauon tuntumassa on puolestaan sairastuvalta palanneen Zach LaVinen sisäänajo vähentänyt hänen pallokosketuksiaan merkittävästi.

Hoibergin mukaan vaikeammista jaksoista ei kuitenkaan vedetä liian pitkälle vietyjä johtopäätöksiä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

- Pidän Laurista kaikkein eniten siinä suhteessa, että vaikka hänellä olisi vaikeampi jakso meneillään, hän tahtoo silti pallon seuraavassa hyökkäyksessä. Kun voitimme Detroitin tammikuun puolivälissä, Lauri sanoi erikseen haluavansa heiton, vaikka oli heittänyt kahdesti peräkkäin ohi, Hoiberg miettii.

- Lauri ei pelkää olla ratkaisija. Sen ominaisuuden kehittäminen NBA:ssa vie joiltain pelaajilta vuosia, toiset eivät kehitä sitä ollenkaan. Se, että 20-vuotiaalla suomalaisella on tuo mielenlaatu… on jotain erityistä.

Mitä tulee ”tulevaisuuden kolmikon” Markkanen-LaVine-Dunn sisäänajoon, jälki ei ole aina ollut kaunista, mutta Hoibergin luottamus tulevaisuuteen on vahva. Kausi 2018-19 tulee olemaan Bullsin uuden kärkikolmikon ensimmäinen tulikoe.

- Otamme oman aikamme ja varmistamme, että Lauri, Zach ja Kris pääsevät kaikki samalle sivulle. He ovat vielä ensi kaudellakin nuoria, mutta silloin heillä on jo taustallaan muutama kuukausi kokemusta yhdessä pelaamisesta. Olen hyvin innoissani siitä, kuinka paljon raakaa potentiaalia meillä on.

”Hänellä on pää tukevasti hartioillaan”

Koripallopiireissä Markkanen tunnetaan ennen kaikkea kohteliaana ja jalat maassa kulkevana nuorukaisena, joka yksinkertaisesti rakastaa koripalloa ja nauttii pelaamisesta.

Hoibergin mukaan NBA:n paikoin raskaskin arki ja illasta toiseen jatkuva kilpailu ei ole muuttanut jokaisen läheisensä huomioivaa työmyyrää, vaan hän on pysynyt entisellään.

- Lauri työskentelee äärettömän kovaa ja se on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, joka pelaajalla voi olla. Hän on aina ensimmäisenä salilla oppimassa uutta, katsoo jatkuvasti ottelutallenteita ja oppii nopeasti, kiitos korkean koripallo-ÄÖ:nsa, päävalmentaja ylistää.

- Olen ollut äimistynyt Laurin kehityksestä tämän kauden aikana ja suurin kiitos siitä kuuluu hänen työmoraalilleen. Hän todella tahtoo olla tämän liigan parhaimmistoa eikä pelkää sanoa sitä. Samalla hänellä on pää tukevasti hartioillaan. Tuntuu siltä, kuin hän olisi odottanut tulokaskaudeltaan juuri tällaista.

Lähde: Koripalloliiton tiedote


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
100 ILMAISKIERROSTA (ILMAN KIERRÄTYSVAATIMUSTA) + 200 € BONUS
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NHL, torstain tulokset

14.12.2018 08:23:52