NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Ammattilaistulokkaat Seppälä ja Maxhuni tuovat uudet oppinsa Susijengin käyttöön

18.2.2020 - 15:46:19


EM-karsintaleiritykseensä eilen kerääntyneessä Susijengissä pelaa useampikin ensimmäisen kauden ammattilainen. Pelinrakennusosastolla Joensuusta Ranskan Aix-Maurienneen siitynyt Ilari Seppälä ja Yhdysvalloista CB Gran Canarian farmijoukkueeseen edennyt Edon Maxhuni uskovat ammattilaiskokemuksen auttavan heitä myös maajoukkueympyröissä.

Lapuan Korikobrien kasvatti Ilari Seppälä, 26, on kotimaan parketeilla jo tuttu nimi; onhan hän ehtinyt edustaa pääsarjatasolla jo vuosikymmenen ajan Kouvoja, Bisonsia ja Kataja Basketia sekä juhlinut miesten Suomen mestaruutta kahdesti (Kouvot 2016, Kataja 2017).

Syksyllä Seppälä siirtyi kuitenkin uusiin maisemiin allekirjoitettuaan ammattilaissopimuksen Ranskan Pro B -liigaa edustavan Aix-Mauriennen kanssa. Kauden ensimmäisen kolmen viikon ajan Seppälä vielä mukautui uuteen ympäristöönsä, mutta otti lokakuusta alkaen joukkueensa reilusti reppuselkäänsä. Tätä kirjoittaessa Seppälä on kirjauttanut 13,2 pistettä ja 4,7 syöttöä ottelua kohden.

- Jos pelkästään tilastoja katsoo, ehkä silloin näyttää siltä, että mulla oli vaikeuksia alkukaudella, mutta silloin ei vain heitto tippunut. Valmentajat vaan rohkaisivat ja sanoivat, että hyvä kun heität nyt ohi, että osut sitten loppukaudella. Pari kolme viikkoa siinä meni, kun alkoi taas tuttu tuntuma löytämään, naurahtaa 43,2% tarkkuudella kakkosensa, 36,2% kolmosensa ja 73,5% vapaaheittonsa säkittänyt Seppälä Koripalloliiton tiedotteessa.

Siirtyminen Ranskaan on saanut kokeneen takamiehen myös muokkaamaan peliään. Liigan pelaajat niin korkeimmalla kuin toiseksi korkeimmallakin sarjatasolla ovat järjestäen äärimmäisen urheilullisia ja fyysisiä. Ei ole harvinaista, että kumpaakin takamiehen paikoilla vuorottelevan Seppälän kimpussa on illasta toiseen pitkäraajainen ja liikkuva kaksimetrinen takamies.

- Pelaajien fyysisyys- ja nopeusominaisuudet ovat ratkaisevasti erilaisia totuttuun nähden. Kyllä siellä on ollut pakko sopeutua ja samalla kehittää omia fyysisiä ominaisuuksiaan, että pystyy pelaamaan vahvuuksillaan. Kroppaa pitää laittaa tosi paljon likoon – se on nimenomaan sitä kansainvälistä pelaamista.

Susijengissä marraskuussa 2017 debyyttinsä tehnyt Seppälä on tähän mennessä kiskonut susipaidan ylleen yhdessätoista miesten maaottelussa, joista seitsemän vuosien 2017-19 MM-karsintaa. Seppälä uskoo, että kokemusten kertyessä hänestä on vuosi vuodelta entistä enemmän apua joukkueelleen.

- Koko ajan tähän menoon on mukautunut paremmin. Kun on omaksunut systeemit ja muutenkin Susijengin tavan, pystyy tulemaan rohkeammin mukaan alusta asti. Koko ajan on enemmän annettavaa. Maxhuni: ”Ammattilaisura on jo nyt opettanut paljon”

Siinä missä Ilari Seppälä on monivuotinen Korisliiga-veteraani, Edon Maxhuni, 21, puolestaan pommitti pisteitä juniorimaajoukkueessa, kävi HBA-Märskyn opintopolun ja eteni kahdeksi kaudeksi Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:han Long Beach Stateen.

Yhdysvalloista Maxhuni siirtyi viime kesänä Espanjan suurseuroihin lukeutuvan CB Gran Canarian farmijoukkueeseen. Maxhuni kiskoi välittömästi niskaansa joukkueensa avausviisikon pelinrakentajan nutun ja on lukeutunut sarjan tehokkaimpien pelaajien kastiin.

- Ammattilaisura on jo nyt opettanut paljon. Yliopistossa me oltiin pitkälti koululle pelaavia opiskelijoita, ja meidän perään katsottiin koko ajan. Ammattilaisena täytyy itse pitää koko ajan huoli itsestään, Maxhuni kuittaa.

- Avainasia on se, että on koko ajan valmiina. Me ollaan edustusjoukkueeseen nähden oma kokonaisuutemme, mutta perinteisesti kesken kauden pelaajalle tai kahdelle tulee kutsu edustukseen tai rinkiin, jos näytöt ovat olleet riittävät. Täytyy olla koko ajan valmis ja keskittynyt.

Samasta valmiudesta Maxhuni on puhunut pitkin kautta Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin kanssa. Dettmann pitää perinteisesti linjat kuumina pelaajiensa kanssa ja kävi jopa Las Palmasissa tarkkailemassa Maxhunia. Ammattilaisuutta opettelevan Hyvinkään Pontevan kasvatin tavoitteena on ennen kaikkea kasvaa yhä monipuolisemmaksi pelaajaksi.

- Skoraaminen hoituu ihan vanhalla painolla, mutta Henkan kanssa puhutaan tosi paljon pelinjohtamisesta, ekstrapassin antamisesta – siitä, että voin olla se pelaaja, joka luo muille asetelman, jossa korinteko on mahdollinen. Siihen tähdätään, että voisin yhä enemmän tuoda sitä ulottuvuutta joukkueeseeni. Susijengissä Maxhuni debytoi kesällä 2019 ja kiskoikin heti korintekijäsaappaat jalkaan: kesän viimeisessä ottelussa MM-kisoihin valmistautunutta Venäjää vastaan Maxhuni herätti Suomen horroksesta upottamalla 14 minuutissa kymmenen pistettä.

- Kaikki palautuu siihen hereilläoloon. Oon täällä tuomassa nuorta jalkaa jengiin ja voittamaan treeneissä jokaista tilannetta. Jos kutsu kokoonpanoon ja kentälle tulee, vedän siellä ihan samalla tavalla sata lasissa ja isolla itseluottamuksella.

Lähde: Koripalloliiton tiedote.


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!