Mainos: 25 ILMAISKIERROSTA TILINAVAUKSELLA
Mainos: Katso tästä NHL:n, KHL:n, La Ligan, Serie A:n ja Bundesliigan matseja!

Mika Kojonkoski kyseenalaisti itkut – Kiina vastasi älyvapailla potkuilla

5.10.2021 - 23:40:00


Mika Kojonkoski vahvisti tiistaina Yleisradiolle saaneensa potkut Kiinan mäkihyppymaajoukkueen valmentajan tehtävistä. Kojonkosken johtamistapa ei kiinalaisia miellyttänyt.

Kojonkoski totesi Ylelle, että Kiinan maajoukkueen naiskilpailijat tulivat Klingenthalin kilpailuun itkien. Kojonkoski ei saanut tietää, mitä oli tapahtunut. Hän vaati johtajilta selvitystä ja ilmoitti, että yhteistyö voidaan lopettaa, jos hänen johtamistapansa ei miellytä.

Kiinalaisia Kojonkosken ukaasi ei miellyttänyt. Tuntia myöhemmin Kojonkoskelle ilmoitettiin potkuista puhelinsoitolla.

Kiinan maajoukkueesta lähteä saivat myös valmennuksesta ja huollosta vastanneet Janne Ylijärvi sekä Janne Happonen. Myös kiinalaistulkki ja tutkija lopettivat tehtävässään.

Kojonkoski ehti valmentaa Kiinan maajoukkuetta reilun kolmen vuoden ajan. Projekti aloitettiin täysin nollasta, mihin nähden tulokset ovat olleet hämmästyttävän hyviä.

Valtaosa Kojonkosken valmentamista kiinalaishyppääjistä ei ollut koskaan kokeillut mäkihyppyä. Yksi naishyppääjistä kertoi, että Kiinassa oli suksista puhetta, mutta vasta harjoitusleirillä Kuopiossa hänelle kerrottiin, että tornista pitäisi hypätä sukset jalassa.

Nyt useita Kiinan hyppääjiä on päässyt FIS-Cupin ja Continental Cupin pisteille. Se on todella kova saavutus näin lyhyessä ajassa. Kojonkosken potkut ovatkin kiinalaisilta tulosten valossa käsittämätön teko.

Pekingin olympiakisoihin on aikaa nelisen kuukautta. Kiinalaishyppääjillä tuskin on niissä kekkereissä mahdollisuuksia kunnollisiin sijoituksiin. Kolme vuotta on tyhjästä aloitetussa projektissa aivan liian lyhyt aika.

Kojonkosken potkut nelisen kuukautta ennen olympialaisia voi vaikuttaa menestykseen hyvinkin negatiivisesti. Hänen roolinsa Kiinan maajoukkueen valmennuksessa on ollut niin merkittävä. Mäkihyppy on hyvin herkkä laji ja valmentajan yllättävä vaihtuminen voi sekoittaa hyppääjän suoriutumista hyvinkin paljon.

Kojonkosken kohtalo on karu kertomus kulttuurieroista. Kiinassa johtajien toimia ei kyseenalaisteta, mutta hän uskalsi tehdä niin. Auktoriteettien kyseenalaistaminen painoi vaakakupissa menestystä enemmän.

Kiina on panostanut Pekingin olympialaisiin valtavia rahasummia. Kyse ei ole pelkästään Pekingin kisoista. Kiinaan yritetään luoda pysyvämpää talviurheilukulttuuria.

Kojonkosken tapaus osoittaa, että Kiinalla on edessään todella kova haaste. Vaikka esimerkiksi mäkihyppy ei ole maailmalla kovinkaan laajasti harrastettu laji, on menestystä edellyttävä mäkihypyn toimintakulttuuri Kiinassa lapsen kengissä.

Kojonkoski hyötyi Kiina-projektistaan taloudellisesti hyvin. Kiina heitti kaikki investoinnit kerralla roskakoriin, mutta ilmeisesti rahalla ei ole mäkihyppyprojektissa mitään merkitystä.

Teksti Otto Palojärvi


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
Mainos: NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Mainos: Katso täältä NHL:n, KHL:n, La Ligan, Serie A:n ja Bundesliigan matseja!