COOLBET VEDONLYÖNTIBONUS: TALLETA 10 € PELAA 60 €
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Lipsanen: Kaikki losahti kohdalleen, EM-joukkueelle kolme mitalia

16.7.2017 - 21:25:20


Simo Lipsanen siirsi historiaan Pertti Pousin vuonna 1968 tekemän kolmiloikan Suomen ennätyksensä loikkimalla 17,14 Puolan Bydgoszczissa 22-vuotiaiden EM-kisoissa. Tulos riitti EM-hopeaan.

Sunnuntaina Suomen mitalitiliä kasvattivat myös pronssille yltäneet kymmenottelija Elmo Savola ja miesten 4 x 100 metrin viestijoukkue.

Savola sai kasaan omat ennätyspisteensä 7956. Pikaviestijoukkue oli kolmas ajalla 39,70. Ryhmässä juoksivat Willem Kajander, Oskari Lehtonen, Samuli Samuelsson ja Aleksi Lehto. Lipsanen ponnisti EM-finaalissa ensimmäisellään 16,83, toisella 16,70 ja kolmannella 16,58. Neljäs hyppy meni rikki, mutta viides kantoi 17,14 liki tuulettomassa säässä (-0,5 m/s).

- Tunsin jo verryttelyssä, että nyt on hyvä päivä. Siinä tuli ensimmäisen hypyn jälkeen vähän vaisumpia kierroksia, mutta tiesin koko ajan, että kun hyppy napsahtaa kohdalleen, on mahdollista hypätä pitkälle, Lipsanen sanoi SUL:n tiedotteessa

Ensimmäisten kierrosten aikana Lipsanen yritti korjata pienet tekniset puutteet hypyssä ja onnistui viidennellä kierroksella.

- Lankulle tuloon yritin panostaa ja saada aikaiseksi parempaa kiihdytystä ja kakkosloikkaa. Pitkässä hypyssä loikissa oli hyvin ilmaa ja sain kakkosloikan kantamaan. Siinä hypyssä kaikki losahti kohdalleen, Lipsanen hehkutti.

Ikivanhan SE:n rikkominen ja 17 metrin ylitys olivat helpotus.

- En ole itse ottanut 17 metristä stressiä, mutta nyt loppui myös muiden hössötys siitä. Tämän jälkeen on hyvä lähteä MM-kisoihin. Voi mennä kisoihin rennosti, kun tuo raja on rikottu. Kolmiloikan voitti Azerbaizhanin Nazim Babajev, joka ponnisti 17,18.

Savola: Oli hieno, kun lyötiin mitali kouraan

Suomen joukkue kokosi EM-kisoista kolme mitalia ja 10 pistesijaa. Sunnuntaina Topi Raitanen oli 3000 metrin esteissä neljäs. Seiväshypyssä Tommi Holttinen oli seitsemäs ennätyksellään 540 ja Tomas Wecksten kahdeksas ylitettyään 530.

Savola avasi suomalaisten mitalitilin kymmenottelun pronssilla. Hän kokosi ottelussa 7956 pistettä. Kilpailun voitti tshekki Jiri Sykora 8084 pisteellä. Kilpailuun suosikkina lähtenyt Ruotsin Fredrik Samuelsson oli toinen 8010 pisteellä.

Savola otteli lauantaina ottelun ensimmäisen päivän ennätyspisteensä 4129 ja oli silloin kolmas. Toinen päivä sujui ilman isoja takkuja ja Savola piti kolmannen sijan. Savola avasi kisan päätöspäivän juoksemalla 110 metrin aidoissa ennätyksensä 14,21, joka oli lajin toiseksi nopein aika. Hän heitti kiekkoa 37,35, ylitti seiväshypyssä 470, heitti keihästä 61,89 ja juoksi 1500 metrillä ennätyksensä 4.39,50.

- Päivä alkoi hyvin 110 metrin aidoilla. Kiekko oli huono. Sen jälkeen asetettiin lajeihin mitalia silmällä pitäen uudet tavoitteet. Seiväshypyssä 470 täytti tuon minimitavoitteen, keihäässä se oli 62 metriä, joten sekin melkein meni. 1500 metrillä tiesin, että jaksan roikkua tuossa vauhdissa, Savola kertasi päätöspäivää.

- Oli hyvä tunne, kun lyötiin mitali kouraan. Kaksi vuotta sitten päätin, että täällä näytetään, Savola viittasi edellisten nuorten EM-kisojen seitsemännen sijan jälkeisiin tunnelmiin.

Raitanen kaatui, mutta kiri neljänneksi

Kaatuminen viimeisellä vesiesteellä pudotti Topi Raitasen mitalin syrjästä neljänneksi 3000 metrin esteissä. Raitanen lähti 200 metriä ennen maalia ohittamaan kilpailussa kolmanneksi juossutta britti Jamaine Colemania, mutta yritys jäi kesken.

- Tulin vähän huonosti siihen esteelle, jalka lipesi ja tein nopean kuperkeikan, Raitanen sanoi. Raitanen kiri kompuroinnista huolimatta maaliin ajassa 8.40,60, kun britti vei pronssin ajalla 8.40,44.

- Siihen jäi nyt jossiteltavaa, mutta ilman muuta olisin sen pronssin juossut ilman kaatumista, Raitanen arvioi.

Kilpailun voitti Italian Yohanes Chiappinelli ajalla 8.34,33 ennen maajoukkuetoveriaan Ahmed Abdelwahed, jonka aika oli 8.37,02. Chiappinelli mausti kilpailua juoksemalla toisen kierroksen 64 sekuntiin, joka sai koko kärkiryhmään vauhtia.

Raitasen mukaan juoksu ei ollut aivan yhtä kevyttä ja kontrolloitua kuin alkuerässä, mutta kulki silti hyvin.

- Syksyllä pantiin tavoitteeksi olla näissä kisoissa kymmenen parhaan joukossa. Se saavutettiin ja mitalikin oli otettavissa, Raitanen sanoi.

Seinäjoen Kalevan kisoissa Raitanen on ilmoittautunut 1500 metrille ja estejuoksuun. Matkan tai matkat hän ratkaisee myöhemmin. Halu parantaa omaa estejuoksuennätystä 8.39,37 on kova.

- Jos kuperkeikan kanssa pääsee sekunnin päähän ennätyksestä, siinä on silloin varaa parantaa. Viimeistään syksymmällä pitää päästä johonkin vauhtijuoksuun parantamaan sitä.

Lähde: SUL:n tiedote


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
100 ILMAISKIERROSTA (ILMAN KIERRÄTYSVAATIMUSTA) + 200 € BONUS
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!