NAPPAA 10 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Topias Laine fiiliksissä hurjasta keihäskaarestaan - ”Oli kiva ilta heittää kotikentällä”

12.8.2019 - 21:52:23


Viimevuotinen nuoriso-olympiakisojen kultamitalivoittaja Topias Laine järjestävästä seurasta Helsingin Kisa-Veikoista voitti Helsingissä Eltsun Tähtikisojen miesten keihäänheiton uudella ennätyksellään 76,98. Tulos on 18-vuotiaiden tämänvuotinen maailman kärkitulos!

– Oli kiva ilta heittää kotikentällä. Ekalla hyvä rento avaus ja sitten lähdettiin siitä yrittämään lisää. En tiedä oliko intoa liikaakin, mutta ihan hyvää sarjaa tuli, Laine kertoi.

– Voisiko ennätys venyä syyskesän mittaan vielä 78 metrin puolelle?

– En ollut etukäteen ajatellut, että mitä voisi tulla, mutta kyllä tuohon nyt voisi tulla vielä lisää, se voisi mennä uudelle metriluvulle. On se sen verran lähellä.

– Heittona eka oli aika helpontuntuinen ja teknisesti hyvä. Sain muutaman teknisesti hyvän heiton sen jälkeenkin. Kilpailut jatkuvat viikonvaihteessa Norjassa nuorten pohjoismaisessa maaottelussa ja sitten oman ikäluokan SM-kilpailuissa.  

Aleksi Jaakkola moukaroi kauden kärkituloksen

Miesten moukarinheiton kovatasoisen mittelön voitti Vehmaisten Urheilijoiden Aleksi Jaakkola uudella ennätyksellään ja kauden kotimaisella kärkituloksella 74,00. Hallitseva Suomen mestari Henri Liipola Someron Esasta oli toinen tuloksella 72,19.

Jaakkola linkosi kilpailun kolme pisintä heittoa ja hänen viidestä mitatusta heitostaan lyhyinkin kantoi 71,83.

– Läksin hakemaan pidempää, kunnonmukaista siivua. Doha on täysin realistinen tavoite. Treenaaminen on sillä tasolla, että se on mahdollista, Jaakkola viittasi yli 75 metrin heittoihin, jotka riittänevät rankingin kautta MM-joukkueeseen. Treeneissä 75-metrinen on jo nähty.

– Nyt heitossa oli vielä pieniä teknisiä hommia, jotka eivät osuneet ihan nappiin. Minulla heiton alku on tärkeä. Nyt rinki oli aika liukas alussa ja piti lähteä kovempaa kun kolmella pyörähdyksellä heittää. Siksi ensin piti olla ensimmäinen pyörähdys varovasti, että sai luoton siihen, että kenkä pitää.

– Ruotsi-otteluun seuravaaksi ja ruotsalaisile käkättimeen, sanoi Henri Liipola.

– Jotenkin hitaita heittoja, jotenkin ei saanut käytettyä hyväksi kiihtyvyyttä. Nimenomaan kahden tuen vaiheeseen pitää heitossa kiinnittää huomiota, Liipola pohdiskeli.

Mainiossa kilpailussa myös Tommi Remes Kiuruveden Urheilijoista ja kokenut Tuomas Seppänen Noormarkun Nopsasta moukaroivat yli 70 metriä.

– Oli ehkä vähän vielä pehmeää Kalevan kisojen jälkeen, mutta jos löytäisi vielä jyvän loppukauden kisoihin, arveli Remes.

– Ihan hyvä fiilis, mutta jotakin sählinkiä siinä oli. Pitäisi päästä tekemään muutama hyvä heittotreeni. En tiedä menikö vaan Kalevan kisoihin sen verran latinkia, mietti Seppänen.  

Bogdanoff aitoi vastatuuleen 13,17

Helsingin IFK:n Matilda Bogdanoff voitti naisten 100 metrin aitajuoksussa kaksi Kanadan maajoukkuejuoksijaa. Bogdanoffin aika 1,7 sekuntimetrin vastatuuleen oli erinomainen 13,17. Esimerkiksi Annimari Korte juoksi päivää aiemmin Superliigan kevyemmässä vastatuulessa tätä hitaammin.

– Oli hyvä fiilis tänään. Tuuli tuntui sen verran, että oli pikkuisen epätasaista aitojenylitystä, mutta parasta pitkään aikaan, Bogdanoff iloitsi.

– Nyt on sellainen tuntu, että 13 sekunnin alitus, joka on koko kesän ollut tavoitteena, on mahdollinen.

Alle 14 sekunnin aitoivat suomalaisista myös Helsingin Kisa-Veikkojen Anni Siirtola 13,84, Joensuun Katajan Marika Partinen 13,89 ja Lahden Ahkeran Viivi Avikainen 13,93.

Esbo IF:n Tuukka Huuskola lähti kankeasti, mutta päästyään maksimivauhtiin voitti miesten 100 metrin juoksun ylivoimaisesti ajalla 10,68, mikä 0,7 sekuntimetrin vastatuuleen juostuna on varsin hyvä tulos.  

Roni Ollikainen voitti viimeisellä hypyllään

Miesten pituushypyn voitti viimeisellä yrityksellään 767 ponnistanut järjestävän seuran Roni Ollikainen. Joensuun Katajan Kalle Salminen oli toinen tuloksella 753. Salmisen viimeinen muutaman sentin yliastuttu hyppy kantoi silmämääräisesti arvioiden noin 770.

– Kausi on loppumassa ja kesän pisin on vielä hakusessa, Ollikainen totesi. – Kalevan kisoissa oli se 761 suorille jaloille ja tänään toiseksi pisin 741 suorille jaloille.

– Tekniikka on hakusessa ja alastulo pielessä. Tuntuu, että saan silti helposti 770 perushypyllä. Siinä tehoja säästellään, mutta se on rento ja helppo. Harmittaa, ettei sellaista saanut ennen viimeistä kierrosta aikaan.

– Nyt oli vielä tuulinen sää ja hidastempoinen kisa. Kun kerran pääsisi tasaisiin tuuliin ekat kierrokset, se auttaisi, pohdiskeli Ollikainen.

– 760-770 tulee vähän epävarmemmallakin hypyllä, sieltä Espoosta voisi sunnuntaina parempaa odottaa, arveli myös Salminen.

– Olikohan neljäs yritys, joka meni pikkuisen yli, se oli paras. Aluksi oli haasteellista, mutta kolme viimeistä hyppyä olivat ihan onnistuneita, Salminen jatkoi.

Kalevan kisojen tuore pronssimitalimies Kangasalan Urheilijat-68:n Topias Koukkula voitti miesten kolmiloikan tuloksella 15,85, mikä yhdessä Simo Lipsasen ja Tuomas Kaukolahden kanssa enteilee hyvää kahden viikon päästä miteltävään Ruotsi-otteluun.

Miesten korkeushypyn yllätysvoittaja oli Espoon Tapioiden Mika Hietaniemi tuloksella 207, mitä paremmin hän on aiemmin hypännyt vain vuonna 2016. Salon Vilppaan Samuli Eriksson ylitti saman korkeuden, mutta Hietaniemeä useammin pudotuksin.  

Paraurheilijoiden pituushypyssä useita hyviä tuloksia eri luokissa

Liikuntavammaisten luokan 38 tuore junioreiden MM-kakkonen, 17-vuotias Vilma Berg hyppäsi pituutta 395. Hyvän vastuksen tarjosi hänen seuratoverinsa Hanna Kasurinen tuloksella 381. Tässä luokassa vain 13 naista maailmassa on tänä vuonna hypännyt yli neljä metriä.

20-vuotias Eetu Kuisma Turun seudun Kenttäurheilijoista hyppäsi 520 senttiä luokassa 37. Tällä tuloksella Kuisma nousee oman luokkansa maailmantilastossa 15:nneksi.

Naisten keihäänheiton voitti Kiinan maajoukkueheittäjä Ge Lijuan tuloksella 56,87. Paras suomalainen oli Turun Urheiluliiton Jatta-Mari Jääskeläinen tuloksella 52,30. Suomen mestari Heidi Nokelainen jäi puuskaisessa tuulessa alle 50 metrin.

– Kaikille sama, voiko tuulen piikkiin laittaa. Minulla on viime aikoina ollut keihään oikeaan asentoon saattamisessa ongelmia. Nytkin se meni välillä ihan pystyyn, totesi Jääskeläinen.

Lähde: SUL:n tiedote


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
NAPPAA 10 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!