NFL-kausi 2020-21, nappaa 10 euron ilmaisveto joka viikko!
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Elmo Lakka ja Oskari Mörö: Suomen huippuaiturit erikoisessa kisassa

5.6.2020 - 18:38:59


Elmo Lakka, 110 metrin aitajuoksun Suomen mestari, ja 400 metrin aitajuoksun SE-mies Oskari Mörö povaavat yleisöönmenevää taistelua Uusi Alku -kilpailun 200 metrin aitajuoksusta. Kilpailu juostaan Lahdessa sunnuntaina.

– Tiukka kisa siitä tulee. Voi sattua ja tapahtua mitä vaan ja viimeinen 50 metriä on varmasti mielenkiintoinen, Mörö uskoo.

– Se ei ollut minulle juniorina ihan paras matka. Nyt se tuntuu ihan hyvältä. Nopeudella se kuitenkin juostaan, Lakka sanoo.

Aikuisten matkavalikoimassa 200 metrin aitajuoksu on harvinaisuus, mutta Lakalle ja Mörölle se on tuttu juniorivuosilta.

– Olen juossut sen viimeksi 14-vuotiaana. Muistan, että silloin se oli minusta kaikista kivoin laji. Sähäkkä täysteholaji ja matalat aidat, joka sopii minun lonkilleni hyvin, Mörö kuvaa.

Lahden juoksun voittajaa Mörö ei veikkaile. Hänen ja Lakan lisäksi kärkinimiin lukeutuu ainakin 400 metrin aituri Tuomas Lehtonen, joka pinkaisi hiljattain 300 metriä 33,89.

– Jos tätä kilpailumatkaa miettii maailmanlaajuisesti, se menee nelosen aitureiden vahvuuksien puolelle suhteella 60–40. Pika-aidoissa juostaan suoraa ja matalalla askelella. Ja 200 metriä on sen verran pidempi matka, että ”happokestävyydestäkin” on hyötyä. Totta kai on myös pika-aitureita, joille tämä sopii, Mörö arvioi.

”Seitsemän askelen rytmillä aitavälit”

Miesten 200 metrin aitajuoksun Suomen kaikkien aikojen paras tulos on 23,25. Se on pika-aiturina menestyneen Kai Kyllösen nimissä vuodelta 1987. Lakka pitää sen alittamista mahdollisena ja on utelias näkemään, miten oma juoksu kulkee hyvin sujuneen kevään harjoituskauden jälkeen.

– Se on mielenkiintoinen matka. Pikkaisen sitä on pitänyt treenailla. 76,2-senttinen aita on matala, mutta kaarteen aitominen on vähän erilaista kuin suoralla meneminen, Lakka pohtii.

Lakka aikoo juosta aitavälit seitsemän askelen rytmillä aivan kuten Mörökin.

– Seitsemällä mennään, mutta minulle ei ole ongelma, jos joutuu lopussa tiivistämään kahdeksaan askeleseen tai aloittamaan kuudella, Mörö viittaa kykyynsä aitoa molemmilla jaloilla.

Lähde: SUL, www.yleisurheilu.fi


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!