
Kouluratsastuksen Global Dressage Forum järjesti kansainvälisen äänestyksen maailman mahtavimmasta kouluhevosesta. Ehdokkaiden joukkoon valittiin kymmenen henkilökohtaisen kultamitalin olympialaisissa, MM-kilpailuissa tai maailmancupin finaalissa voittanutta hevosta.
Kuusinkertaisen olympiaratsastaja Kyra Kyrklundin ori Matador II voitti viime yönä päättyneen äänestyksen keräten 28,2 prosenttia äänistä. Myös toiseksi nousi musta ori, Totilas, ratsastajanaan hollantilainen Edward Gal (19,5). Kolmas oli niukasti Totilakselle hävinneenä (19,3) tämän hetken ykköskouluhevonen Valegro, joka on ratsastajansa Charlotte Dujardinin kanssa voittanut olympia-, MM- ja EM-kultaa, maailmancupin finaalin ja pitää hallussaan maailmanlistan ykkössijaa.
-Matador oli hevonen, joka kiehtoi sekä ammattilaisia että amatöörejä, sellaisia, jotka eivät tienneet hevosista. Se oli sellainen, joka otti silmäkontaktia ihmisiin. Vaikka se oli urheilullinen, siinä oli ulkomuodossa myös jotain karhumaista, vähän ponia, Kyra Kyrklund kuvailee.
1980-90–luvuilla kilpaillut Matador oli erittäin suosittu Suomessa ja ulkomailla. Hevonen voitti Kyrklundin kanssa maailmancupin finaalin Pariisissa vuonna 1991, MM-hopeaa Tukholmassa vuonna 1990 ja oli viides Soulin olympialaisissa.
-Kun ajattelee, että aikana ennen internetiä Matadorilla oli faniclubi, jossa oli yli 3000 jäsentä.Matadorin kisaura alkoi vuonna 1982 kun se tuotiin Suomeen Kytäjän kartanon omistukseen. Ori sai kouluttajakseen ja ratsastajakseen Kyrklundin, joka nosti sen maailman huipulle. Hevonen sairastui vakavaan ähkyyn ja leikattiin vuonna 1989. Siitä huolimatta se palasi radoille vuonna 1990 ja saavutti uransa parhaat tulokset.
-Ähkyleikkauksen jälkeen Matador oli selvästi alakuloinen. Osallistuin sen kanssa KorKin (Kouluratsastuksen kannatusyhdistys ry) näytökseen Ruskeasuolla. Tein osan siitä ohjelmasta, jonka esitin Tukholmassa. Se oli hetki, jolloin ajattelin, että tästä voi vielä tulla jotain, Kyrklund kuvailee yhteisen uransa hienointa hetkeä.
Urheilullisesti Kyrklund nimeää uransa huippuhetkiksi maailmancupin voiton ja MM-hopean.
Syksyllä 1991, kun ratsukko oli voittanut maailmancupin finaalin ja oli yksi Barcelonan olympialaisten ennakkosuosikeista, Matadorin suomalaisomistajat myivät oriin Japaniin liikemies Yoshinaga Sakuraille. Ratsukko sijoittui Barcelonan olympialaisissa 41. sijalle.
Matador (i. May Sherif, e. Susan Bakkely, ei. Wersal) oli myös suosittu siitosori, joka jätti runsaasti laadukkaita jälkeläisiä. Suomessa Matadorin jälkeläisiä on yli 80. Ori vietti viimeiset vuotensa Tanskassa siitoskäytössä.
(Lähde: Suomen Ratsastajainliitto)