
Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on nimennyt seitsemän uutta urheilijaa Rion olympiajoukkueeseen. Paralympiajoukkueeseen puolestaan nimettiin 11 uutta urheilijaa.
Suomen Olympiajoukkueen viidennessä valinnassa joukkueeseen lisättiin maantiepyöräilijä Lotta Lepistö, pöytätennispelaaja Benedek Olah, kestävyysjuoksija Johanna Peiponen, jousiampuja Samuli Piippo, nyrkkeilijä Mira Potkonen, judoka Juho Reinvall ja sulkapalloilija Nanna Vainio. Lisäksi Rioon valittiin naisten joukkue 4×100 metrin sekauintiviestiin. Joukkueen uimarit nimetään myöhemmin. Judon osalta Kainsainvälinen judoliitto vahvistaa olympiarankingin virallisesti 10.6.
Rion Olympialaisissa suomalaisedustajia tullaan näkemään vähintään 17:ssa urheilumuodossa, mikä on eniten sitten Helsingin kotikisojen 1952. Tuolloin Suomea edusti osin isäntämaakiintiöihin pohjautuen urheilijoita 18 lajissa.
Riossa suomalaisia nähdään ensimmäisen kerran olympia-areenoilla ainakin pöytätenniksessä ja naisten nyrkkeilyssä. Tienraivaajina toimivat Mira Potkonen ja Benedek Olah, jonka olympiapaikka varmistui kevään näyttävien otteiden ja huimasti nousseen rankingsijoituksen perusteella.
– Olympiavalinta ja pääsy kisoihin on selvästi urani kohokohta, ikään kuin valmistuminen huippu-urheilijaksi. Jos lapsuuden treenit olivat alakoulua ja nuorten maajoukkue oli yläkoulua, niin nyt on edetty kansainvälisillä kentillä tapahtuneen korkeakoulun kautta huippu-urheilijan loppututkintoon eli olympiatasolle, Olah analysoi Olympiakomitean tiedotteessa.
Mira Potkonen varmisti kisamatkansa toukokuun MM-kisoissa, joista kotiin tuomisina oli pronssimitali.
– Tämä on upea juttu minulle, mutta myös suomalaiselle nyrkkeilylle. Olympiaturnaus tulee olemaan kivenkova, sillä mukaan on päässyt vain kaksitoista maailman parasta nyrkkeilijää. Toivon että voin Riossa omalla esimerkilläni innostaa lisää tyttöjä ja naisia tämän hienon lajin pariin, sanoo Potkonen.
Rioon valitaan olympiaurheilijoita vielä viimeisenä ilmoittautumispäivänä 18.7.2016. Kesäolympialaiset kilpaillaan 5.-21.8.2016.
Paralympiajoukkueen vahvuus kasvoi 11 urheilijalla
Paralympialaiset kilpaillaan kaksi viikkoa olympialaisten päättymisen jälkeen 7.-18.9. Suomen joukkueeseen on valittu viime marraskuussa ensimmäiset seitsemän urheilijaa. Nyt joukkueeseen nimettiin 11 urheilijaa, ja viimeiset valinnat tehdään 11. elokuuta.
Nyt valituissa urheilijoissa on sekä kokeneita paralympiakävijöitä että kisojen ensikertalaisia. Ratsastaja Katja Karjalainen, tandempyöräilijä Jarmo Ollanketo sekä keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen edustavat kokemusta, kun ensikertalaisia ovat esimerkiksi ratakelaaja Henry Manni ja käsipyöräilijä Jani Peltopuro. Lisäksi Paralympialaisiin valittiin pöytätennispelaaja Esa Miettinen, ratsastaja Jaana Kivimäki, uimarit Meri-Maari Mäkinen,Antti Latikka jaLeo Lähteemäki sekä voimanostaja Juhani Kokko.
Katja Karjalainen valmistautuu kolmansiin paralympialaisiinsa hevosensa High Flown kanssa, joka tunnetaan myös nimellä Toope.
– Tuntuu ihan uskomattoman hienolta lähteä edustamaan Suomea kolmansiin Paralympialaisiini. Erityisen Rion kisoista tekee se, että ne päättävät urheilu-urani. En tiedä mitään hienompaa tapaa päättää pitkää uraa. Ratsastus on lajina sellainen, että olemme aina uuden edessä monella tavalla. Hevosen sopeutuminen uuteen paikkaan ja ilmastoon pitkän matkustuksen jälkeen ovat avainasemassa. Minulla on ollut Paralympialaisissa aina eri hevonen, tällä hetkellä on todella luottavainen tunne “Toopen” kanssa, Karjalainen tunnelmoi.
Paralympiajoukkueen johtaja Kimmo Mustonen luonnehtii joukkuetta kokeneeksi ja menestyspotentiaalia omaavaksi.
– Etenemme valinnoissa suunnitelmiemme mukaisesti. Joukkueessa on hyvä sekoitus kokeneita urheilijoita ja uusia tulokkaita, joista löytyy laajaa menestyspotentiaalia useassa eri lajissa.
Suomen paralympiajoukkue kasvaa vielä noin kymmenellä urheilijalla, kun maalipallojoukkue nimetään ja yleisurheilussa saadaan tehtyä viimeiset valinnat. Triathlonin rankingikkuna sulkeutuu vasta heinäkuussa, mutta Liisa Liljan paralympiapaikka on käytännössä jo nyt varma.
Tiivistä yhteistyötä kohti Rioa
Olympialaisiin ja paraolympialaisiin valittavien joukkueiden kesken tehdään tiivistä yhteistyötä etenkin taustatoimissa.
– Rion kisat lähestyvät ja kuljemme yhteistä matkaa olympia- ja paralympiajoukkueen kesken. Ensimmäistä kertaa Suomen olympiahistoriassa vastaamme yhteisenä kisatiiminä joukkueiden valmistautumisesta Olympialaisiin ja Paralympialaisiin. Lisäksi valmistaudumme Rioon olympia- ja paralympialajien yhteisten tapaamisten avulla, kertoi Olympiakomitean kisayksikön johtaja Leena Paavolainen.
– Käytännössä tiivistyvä yhteistyö näkyy esimerkiksi varuste- ja rahtivalmisteluissa sekä yhteistyönä joukkueen terveydenhuoltoon liittyvissä kokonaisuuksissa. Tätä toimintatapaa testattiin jo Sotshissa ja nyt kehitämme yhteistyötä entisestään, totesi paralympiajoukkueen johtaja Kimmo Mustonen.
Kuva: Pronssimitalin lisäksi Mira Potkonen saavutti nyrkkeilyn MM-kisoista paikan Rion kisoihin (Kuvalähde: Antti Latva-Kyyny)