NAPPAA 10 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Maajoukkuekutsu löi ällikällä Severi Savonsalmen

17.8.2018 - 19:30:11


Tuoreen liigaseuran Savo Volleyn tulokas Severi Savonsalmi, 17, mittauttaa tasoaan seuraavaksi miesten maajoukkueen matkassa EM-karsinnassa. Suomi aloittaa matkan kohti neljän isäntämaan ja 24 joukkueen turnausta lauantaina Tanskassa.

Savonsalmen kouluvuoden aloitus otti maanantaina takapakkia, kun pielavetinen sai soiton miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentajalta Tuomas Sammelvuolta. Nuorten maajoukkueen keskitorjuja haluttiin aikuisten Euroopan mestaruuskisojen karsintoihin.

Savonsalmi oli yllättynyt, muttei aikaillut. Hän suuntasi tiistaina pääkaupunkiseudulle kokoontuneen maajoukkueen mukaan ja matkasi torstaina Ikastiin. Ensimmäinen A-maaottelu odottaa lauantaina, kun Suomi avaa karsinnat Tanskan vieraana.

- Olin ihmeissäni, mutta ajattelin, että hieno juttu. Pieni jännitys iski päälle, että nyt sitä lähdetään. Hienoa päästä pelaamaan ensimmäinen maaottelu, vaikka en mitenkään erityisesti sitä juuri nyt odota, kertoo lauantai-iltaista rituaalista hiustenleikkuuta odottava maajoukkuetulokas.

Savonsalmi ehti pelata ensimmäisissä arvokisoissaan heinäkuussa, kun alle 20-vuotiaat olivat Hollannin EM-kisoissa kymmenensiä. Samassa joukkueessa pelasivat nykyisestä miesten ryhmästä Niklas Breilin ja Niko Suihkonen. Joukkuetta valmensi miesten kakkosvalmentaja Janne Heikkinen.

- Olihan se tosi hieno kokemus päästä arvokisoihin. Tuntui kylläkin, että meillä olisi ollut mahdollisuuksia parempaankin, Savonsalmi toteaa.

208-senttinen Savonsalmi on Pielaveden Sammon kasvatti, joka pääsi pelaamaan miesten pelejä viime kaudella Ykkössarjan finaaliin yltäneessä Maaningan Mahdissa. Urakehityksen luontaisena jatkumona ennen maajoukkuekutsua tuli sopimus jo varsin nimekkääseen uuteen liigaseuraan Savo Volleyhin.

- Siellä on isoja tähtiä, kuten Lelu (Ojansivu) ja Silli (Antti Siltala), ja sitten on nuorempia, kuten minä, Heiskasen Jere ja Fede Ivanov. Feden kanssa olemme kolunneet F-junnuista asti. Meillä on jo nyt hyvä henki. Jukka Lehtoselta saan paljon neuvoja omalle pelipaikalleni, Savonsalmi kehuu.

Elokuun ainoan kotikarsintaottelun aattona, ensi tiistaina 18 vuotta täyttävä Savonsalmi on lupsakka savolainen, joka ei hirveästi jännitä tulevaa.

- Odotan nyt paljon kokemusta siitä, miten täällä maajoukkueessa valmistaudutaan peleihin, ja millaiset rutiinit pelipäivänä on, keskitorjuja pohtii.

Ihannekokoonpanosta puuttuvat EM-karsinnoista keskitorjujat Markus Kaurto ja Tommi Siirilä. Heistä Siirilä joutui loukkaantumisen takia sivuun jo hyvissä ajoin ennen Tallinnan Viro-maaotteluita. Kaurto loukkaantui Virossa harjoituspelien kynnyksellä.

Niinpä päävalmentaja Tuomas Sammelvuo päätti liittää joukkueeseen jo kevään leirityksiin nimetyn Savonsalmen.

- Loukkaantuneiden lisäksi Jauhiaisen Miki on jo yliopistossa Yhdysvalloissa, ja Severi oli seuraavana listallamme. Katsomme pitkälle tulevaisuuteen hänen kanssaan. Toivon, että Severi saa tästä jaksosta boostia uralleen. Viesti on nyt annettu, että kaveri on huomattu, Sammelvuo taustoittaa.

Suomi palaa lauantaina Ikastissa kilpailullisiin otteluihin reilun kahden kuukauden tauon jälkeen. Vaikka MM-turnaus on nurkan takana, EM-karsintaa pidetään itsessään tärkeänä koitoksena.

- Parhaalla mahdollisella joukkueella olemme liikkeellä. Tavoite on olla valmiina heti ensimmäiseen palloon. Viro-peleistä meidän pitää parantaa torjunta-puolustustamme. Keskitymme nyt täysillä tähän reilun viikon karsintaan, joka on erittäin tärkeä tulevaisuutemme kannalta, Sammelvuo sanoo.

Kaikki kolme Viroa vastaan pelattua harjoitusottelua päättyivät isäntien voittoon. Sammelvuo ei odota myöskään karsinta-avauksesta helppoa. Tanska taipui lohkon kolmannelle joukkueelle Romanialle keskiviikkona vieraissa 3-2.

- Uskon, että pelistä tulee pitkä ja vaikea, mutta olen luottavainen, että fyysinen kuntommekin nousee pikkuhiljaa tosipelien alkaessa. Tanskalle jäi varmaan hampaankoloon ensimmäisestä pelistä. Heillä on nyt kaksi vuotta enemmän kokemusta kuin viime karsinnoissa, koska joukkue on lähes sama, Sammelvuo arvioi.

Tanskan tehopelaaja Romaniaa vastaan oli Italian Superlegan Sorassa pelaava laitahyökkääjä Rasmus Breuning Nielsen. Toinen avainhahmo on joukkueen kokenut passari Axel Jacobsen.

Kolmen joukkueen lohkosta voittaja ja mahdollisesti kakkonen etenevät ensi vuoden EM-lopputurnaukseen, joka pelataan ensimmäistä kertaa 24 joukkueen voimin Hollannissa, Belgiassa, Ranskassa ja Sloveniassa. Suomen avausottelu käynnistyy Ikastin urheilukeskuksessa lauantaina Suomen aikaa kello 20. Ruutu+ tarjoaa ottelusta suoran lähetyksen netti-TV:ssä.

Kuva: Lentopalloliitto


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
100 ILMAISKIERROSTA (ILMAN KIERRÄTYSVAATIMUSTA) + 200 € BONUS
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!