NAPPAA 10 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Baseball saa oman pyhättönsä myös Suomeen: ”Vie olosuhteet uudelle tasolle”

13.8.2019 - 11:03:21


Suomen ensimmäisen baseball-stadionin avajaisia vietetään Helsingissä lauantaina.

- Suomalaisella baseballilla on historiansa aikana ollut tähän mennessä kolme merkittävää etappia. Ensimmäiseksi laji tuotiin Suomeen ja tapahtui organisoituminen, sitten yhdistyimme osaksi Pesäpalloliittoa ja pesäpalloperhettä sekä nyt saimme Helsingin Myllypuroon ensimmäisen kansainväliset mitat täyttävän stadionin, jonka avajaisia vietetään lauantaina, baseball-aktiivi Ville-Herman Saarman iloitsee tiedotteessa.

Uusi upea baseball-kenttä sijaitsee Myllypurossa Walterinraitin ja Myllytaipaleen kulmassa, Itäkeskuksen peruskoulun vieressä. Rakentamisesta on vastannut Helsingin kaupungin liikuntavirasto yhteistyössä Pesäpalloliiton baseball-jaoston ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Lauantain avajaisiin on vapaa pääsy, mutta käteistä on hyvä varata mukaan myyntipisteissä asiointia varten. Luvassa on baseballin kansanjuhla kansainvälisellä twistillä viritettynä.

- Kaupunki on tullut hienosti vastaan, saamme siirrettyä tilapäiskatsomot kentän laidalle. Järjestyksenvalvojat tarvitaan, sitä asiaa olen tässä hoidellut, samoin kuulutukset ja musiikki saadaan aggregaatin kautta kentälle. Ruokapuolen haluan erikseen mainita. Myyntiin on luvassa hotdogeja ja kuubalaista ruokaa, Saarman hehkuttaa.

Itse peliäkin nähdään. Suomen baseball-maajoukkue Mäyrät saa vastaansa kahdessa ystävyysottelussa Saint Petersburg Rebelsin Pietarista kello 14 ja noin klo 17 alkaen.

- Hieno tapahtuma tästä tehdään. Onhan tämä jo tähän mennessä herättänyt paljon kiinnostusta. Myös pesäpallon ystävillä on nyt mainio tilaisuus kokea ja oppia jotain uutta sekä antaa mahdollisuus baseballille, Saarman vinkkaa.

Aihetta juhlaan on. Suomen ensimmäisellä kansainväliset mitat täyttävällä baseball-stadionilla on nurmikenttä, katsomot ja kentän kiertävät aidat. Baseball kuuluu maailman harrastetuimpiin urheilumuotoihin, joka saa nyt oman pyhättönsä myös Suomeen.

- Pitkään on odotettu, että kunnon baseball-kenttä saadaan lajin harrastajien käyttöön. Nyt meillä on erinomaiset pallonlyöntipuitteet Myllypurossa pesiskentän vieressä, Saarman kiittelee.

- Kentälle valmistuu elokuun aikana lyöntitunneli, mikä mahdollistaa syöttökoneen avulla lyömisen harjoittelun tehostamisen. Myös ”dugoutit” (joukkueiden penkit) ja varasto ovat syksyn aikana valmistumassa. Näiden myötä kenttä on hyvällä tasolla Euroopan vertailussa, Saarman täsmentää.

Uusi kenttä avaa mahdollisuuksia. Pesäpalloakin urallaan harrastanut Saarman puhuu mielellään pallonlyöntipelien välisestä yhteistyöstä, jossa kaikki voittavat. Itä-Helsingissä asuu paljon nuoria eri taustoista ja perheiden sosioekonominen tausta vaihtelee, joten matalan kynnyksen liikunnalle on kysyntää.

- Esimerkiksi lasten leireillä ja toiminnassa hynttyyt voitaisiin lyödä yhteen. Käymme varmasti (pesäpalloseura) Roihun kanssa keskusteluja yhteistyöstä eri muodoissaan. Baseball ja softball tarjoavat omalta osaltaan harrastusmahdollisuuksia sekä matalan kynnyksen lajin tulla mukaan. Monenlaista yhteistyötä tarvitaan, jotta harrastajia saadaan lisää pallonlyöntipeleihin. Baseballin yksi mahdollisuus on yhdistää eri kulttuureista tulevia lapsia ja nuoria, joita uuden kentän lähialueillakin asuu runsaasti, Saarman miettii.

Pesäpallon tulevaisuudenkuva 2022 tähtää harrastajamäärien kasvattamiseen, missä baseball ja softball haluavat olla samassa kehityksessä mukana. Unelmat siintävät horisontissa, mutta tulevaisuuteen katsottaessa nähtävissä on konkreettistakin valoa. Kansainvälinen laji saa oman huomionsa urheilukentässä ja paluu olympialaisiin tuo mielenkiintoisen lisän näkyvyyteen.

Saarman uskoo, että baseballilla ja softballilla on mahdollisuus kasvaa Suomessakin huomattavasti isommiksi urheilumuodoiksi, kun asioita tehdään oikein.

- Laji, jos kasvaa yhden ison seuran kokoiseksi, se tukee pesäpallonkin harrastajamäärien kehitystä. Baseball tuo pesäpalloyhteisöön mukaan omanlaisensa kansainvälisen ulottuvuuden ja antaa mahdollisuuksia hakea tukea aina MLB:tä (pohjoisamerikkalainen baseballin ammattilaissarja) myöten.

Tokiossa 2020 baseball ja softball palaavat olympialaisten ohjelmaan. Niitä otteluita varmasti Suomessakin näytetään ja laji pääsee hienosti esille.

- Uusi kenttä on tärkeä edistysaskel ja vie olosuhteet uudelle tasolle. Toivottavasti Myllypurossa nähdään paljon niin pesäpallon kuin baseballin ja softballin ystäviä lauantain avajaisissa, Saarman päättää.


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
NAPPAA 10 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!