Suomen naisten jääkiekkojoukkue Pyeongchangin olympialaisiin ilmoitettiin maanantaina. Ryhmässä on Venla Hovi, jolle olympiakisat ovat jo kolmannet.

– On tosi iso kunnia lähteä jälleen edustamaan Suomea, Hovi kommentoi Sport Contentille.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Ensi kertaa Hovi edusti Suomea olympialaisissa Vancouverissa 2010. Siellä Suomi voitti pronssia.

– Vancouverista ei ole mielessä muita kuin hyviä muistoja. Oli ensimmäiset kisat ja oli paljon kaikkea uutta ja hienoa. Kaikkea ei ole jäänyt mieleen. Mutta päällimmäisinä ne voiton tunteet sieltä viimeisen pelin jälkeen, hän toteaa.

Sotshissa 2014 Suomi hyytyi yllättäen puolivälieriin.

– Aina meillä on odotukset korkealla ja meillä oli niissä kisoissa huippujoukkue mukana. Täytyy muistaa, että muillakin on hyvät joukkueet ja se on todella pienestä kiinni. Peli kerrallaan täytyy lähteä etenemään, Hovi toteaa Sotshin pettymyksestä.

Pyeongchangissa Suomea pidetään selkeänä pronssisuosikkina. Hovin mukaan loppuottelustakin on lupa haaveilla.

– Jos tilastoja katsoo, niin ollaanhan me viety monia pelejä viimeisten vuosien aikana. Kovan työn edessä pronssimitali on, mutta totta kai lähdetään hakemaan sellaista jättiyllätystä hakemaan. Mutta peli kerrallaan lähdetään keskittymään.

Viime vuoden MM-kisoissa Suomi voitti Kanadan.

– Aiemmin lähdettiin selviytymään USA:ta ja Kanadaa vastaan, niin nyt me lähdetään voittamaan.Tiedetään, mitä se vaatii, joten miksi se ei voisi tapahtua uudestaankin, Hovi toteaa.

Hovi pelaa itse yliopistokiekkoa Manitoban opinahjossa Kanadassa.

– Voisin kutsua itseäni amatööriammattilaiseksi. Rahaa mä en tästä saa, mutta ihan ammattimaisesti harjoittelen. Ehkä se on sellainen termi, miksi voin itseäni kutsua, hän kertoo.

– Pelaan yliopistossa. Opettajaksi valmistun. Käyn kokopäiväisesti koulussa ja siihen yhtä tai kahta työtä päälle. Mulla on siinä kolme kokopäivähommaa, Hovi taustoittaa arkeaan.

Suomen olympiajoukkueessa on iso ikähaitari. Riikka Välilä on 44-vuotias ja Petra Nieminen 18-vuotias.

– Riikka on ihan huikea johtaja. Kun otetaan puheeksi vaikka työmoraali, miten sitä arkea pystyy hoitamaan, kun hänellä on lapsia siinä mukana, niin onhan se ihan huikeaa päästä seuraamaan sitä Riikan valmistautumista. Millainen ammattilainen on kyseessä, Hovi toteaa.

– Kun on vielä meidän nuorimmat hurjat, niin on hienoa seurata, kuinka kaikki tulevat niin hyvin toimeen keskenään, Hovi jatkaa.

Naisten jääkiekko oli monille tv-katsojille outoa vielä 1998 Naganossa, kun laji oli ensi kertaa olympiaohjelmassa. Parissakymmenessä vuodessa tilanne on muuttunut täysin.

– Kauhean outo ajatus olisi, että ihmiset pitäisivät sitä outona. Olen Kanadassa asunut viimeiset vuodet, niin siellä kaikki arvostaa naisten jääkiekkoa siinä, missä miestenkin jääkiekkoa. Siellä on hienoa pelata, kun tukea tulee joka suunnalta, Hovi kertoo.

– Kyllä sitä Suomessakin näkee, että porukka on oikeasti alkanut seuraamaan ja tukemaan meitä, Hovi jatkaa.

Ongelmana vain on, ettei Suomessa voi pelata naisten jääkiekkoa ammattilaisena.

– Kyllähän me annetaan USA:lle ja Kanadalle etumatkaa, kun he saavat yhdessä treenata ja pelata tietyillä kentällisillä koko kauden ja hioa kuvioitaan kuntoon. Näillä olosuhteilla, mitä meillä on, niin treenataan varmasti ihan yhtä paljon, mitä hekin on treenanneet. On yritetty ottaa kaikki irti siitä mitä on, eikä siitä, mitä ei ole, Hovi sanoo.

Suomen joukkueesta Noora Räty ja Annina Rajahuhta pelaavat ammattilaisina Kiinassa. Hovi voisi itsekin lähteä ammattilaiseksi, kun yliopistoura on takana.

– Ammattilaisuus on yksi haave ollut aina. Jos tulisi mahdollisuus lähteä, en koe sitä yhtään epätodennäköiseksi, että lähtisin.

Hovi keskittää ajatuksensa tällä hetkellä kuitenkin olympialaisiin.

– En ole koskaan käynyt Koreassa aikaisemmin. Hieno uusi kokemus. Olen kuullut, että Etelä-Korea on todella järjestelmällinen maa. Voi Suomeen verrata. Varmasti siellä on hyvin valmistauduttu kisoihin. Ei tule mitään yllätyksiä järjestäjille. Paljon uutta tullaan varmasti kokemaan.

Naisten olympiaturnauksen erikoisuus on yhdistetty Etelä- ja Pohjois-Korean joukkue, jossa on myös Yhdysvaltojen kaksoiskansalaisia (eteläkorealaisia)

– Onhan se jännä yhdistelmä. Mun mielestäni hieno ajatus, mikä lähti kisojen alla, että joukkueen pystyy yhdistämään eri kansoista, Hovi toteaa Korean joukkueesta.

Teksti: Otto Palojärvi

https://twitter.com/leijonat/status/955535462470430720

LUE MYÖS: Haastattelu: Asiantuntija varoittaa Leijonia laatua täynnä olevasta Ruotsista – ”Pelaajille spesiaalitilanne” (Siniviiva.fi)