Netflix-kanavalla on katsottavissa kuusiosainen tv-sarja Formula ykkösten kolminkertaisesta maailmanmestarista Ayrton Sennasta.

Vappuna 1994 Imolan F1-kisassa menehtyneestä Sennasta julkaistiin 2012 kelpo dokumenttielokuva, jossa päähenkilön negatiivisia puolia jätettiin tosin taka-alalle. Kyseessä oli joka tapauksessa ihan onnistunut teos.

Samaa ei voi sanoa tv-sarjasta. Se on hyvin heikosti näytelty, vaikka kilpa-ajokohtaukset on hienosti toteutettukin.

Senna-sarja muistuttaa höttöistä amerikkalaista saippuasarjaa. Hyvät ovat hyviä ja pahat pahoja.

Senna on sarjassa hyvis, josta tehdään uhri. Kansainvälisen Autoliiton silloinen puheenjohtaja Jean-Marie Balestre oli kyllä härski tyyppi, mutta niin härskisti hän ei Alain Prostin menestyksen eteen toiminut kuin sarjassa annetaan ymmärtää.

Sennasta tehdään uhri myös vuosien 1989 ja 1990 Suzukan kisoissa, joissa mestaruus ratkesi kolariin Prostin kanssa. Tosiasiassa Senna toimi molemmissa kolareissa hyvin piittaamattomasti.

Sennan naissuhteet tv-tähti Xuxan ja malli Adriana Galisteun kanssa esitetään pinnallisena höttönä. Niistä sarjassa olisi voinut saada sarjassa enemmänkin irti tai jättää ne vaikka kokonaan pois.

Prost on sarjassa eräänlainen konna, josta lopussa tulee kuitenkin hyvis, kuten kliseisissä amerikkalaiselokuvissa joskus käy. Pahin konna on Balestre, joka sarjassa suorastaan pursuaa ilkeyttä Sennaa kohtaan.

Sennan aikalaiskuljettaja, brasilialainen kolminkertainen maailmanmestari Nelson Piquet jätetään sarjassa täysin sivurooliin. Hänellä oli paljonkin vastakkainasettelua Sennan kanssa, mistä olisi saanut sarjaan erillisen jaksonkin.

Todennäköisesti sarjassa on haluttu olla ärsyttämättä brasilialaisia. Piquet, jonka tytär Kelly odottaa lasta Max Verstappenille, on ollut näkyvässä roolissa politiikassa Brasilian entisen presidentin Jair Bolsonaron tukijana. Paha Sennan vastainen Piquet olisi voinut herättää suuttumusta.

Senna ei tosiasiassa ollut hyvis, kuten sarjassa esitetään. Hän kyllä joskus auttoi nuorempia kuskeja, kävi tapaamassa fanejaan ja perusti säätiön katulasten koulutuksen hyväksi. Mutta häntä on muisteltu myös itsekeskeisenä henkilönä, joka tarvittaessa ei piitannut säännöistä, ja kiukutteli toisinaan kuin pikkulapsi.

Tämä tiedoksi niille, jotka eivät kokeneet 1980-90 -lukuja, ja näkevät tv-sarjassa pyhimyksenä kuvatun legendaarisen F1-tähden.

Otto Palojärvi