
Mäkihypyn maailmancup-kausi pyörähtää käyntiin tulevana viikonloppuna. Alkavallekaudelle on jälleen tehty sääntömuutoksia, joista eniten keskustelua hyppääjienja valmentajien keskuudessa ovat herättäneet aiempaa ihonmyötäisemmät puvut, valmentajien turvanappi sekä sekajoukkuekilpailut.
Yksi sääntömuutoksia avoimesti vastustaneista hyppääjistä on Itävallan Gregor Schlierenzauer, joka kirjoitti asiasta jopa protestikirjeen Kansainvälisellehiihtoliitolle (FIS).
– Mäkihyppy oli aiemmin yksinkertaista. Kaikki tiesivät, että pisimmälle hypännytvoittaa. Sitten tulivat tuuli- ja lähtölavakertoimet sekä suksien pituuden rajoitukset. Homma on joka vuosi aina vain monimutkaisempaa, Schlierenzauer harmitteli t-online.de -sivuston mukaan.
– Tästä on tulossa liian vaikeasti ymmärrettävää. Miksi jalkapallo toimii? Siksi, että se on yksinkertainen urheilulaji. Enemmän maaleja tehnyt voittaa. Jalkapallossa Itävalta ei pääse aloittamaan ottelua Brasiliaa vastaan 4-0 -johdossa vain sen takia, että olemme maailmanlistalla Brasiliaa alempana, Schlierenzauer vertasi.
Hyppypuvut aiempaa piukempia
Tulevan kauden säännöissä hyppääjän kehon ja hyppypuvun väliin saa jäädä tilaa vain kaksi senttimetriä aikaisemman kuuden sentin sijaan. FIS:in mukaan tämä vähentää tuulen vaikutusta hyppääjään sekä tekee kilpailusta tasapuolisemman.
– Tällä tulee olemaan raskauttava vaikutus. Ylävartalon pinta-ala pienenee, jolloin hyppääjä pääsee nopeammin lentoasentoon, arvioi Saksan päävalmentaja Werner Schuster.
Arvioiden mukaan etenkin pienikokoiset hyppääjät tulevat kärsimään uudesta pukusäännöstä, kun taas pitkille hyppääjille siitä on etua. Lisäksi on epävarmaa, pystyvätkö kaikki hyppääjät todellakin löytämään sääntöjenmukaiset mitat puvulleen. Sääntöä testattiin Continental Cupin kesäkisoissa, ja tuolloin diskauksia puvun vuoksi oli runsaasti.
Turvanappi vai viivyttelypainike?
Lisähämmennystä jo ennestään sekaviin tuuli- ja lähtölavakertoimiin tuo valmentajien käyttöön annettava ”punainen nappi”. Turvatekijäksi tarkoitetulla napilla valmentajat voivat vaikeiden tuuliolojen vallitessa alentaa joukkueensa hyppääjän lähtölavaa.Toisaalta napin käyttämisellä voidaan tahallisesti viivästyttää kilpailua toivottaessa pienen tauon tuovan hyppääjälle paremman tuuliraon.
– Mikäli nappia tullaan käyttämään sillä tavoin, tekee se lajillemme sekä senjulkisuuskuvalle hallaa, totesi Schuster.
– Minusta se on yksinkertaisesti liian monimutkaista. Ei vain katsojille, vaan myös meille urheilijoille, sanoi Schlierenzauer.
Sekajoukkueet MM-kisoihin yhden kisan kokemuksella
Kolmantena uutuutena tulevalla kaudella on sekajoukkuekilpailu. Kahden miehenja kahden naisen muodostamalla maajoukkueella hypättävä kisa on saanut laajaa kannatusta. Erikoista on vain se, että kilpailumuotoa ehditään kokeilla mc-tasolla vain kerran ennen helmikuisia MM-kisoja, joiden ohjelmassa sekajoukkuekisa myös on. Sekajoukkuekilpailu hypätään jo kauden avausviikonloppuna Lillehammerissa.
Naishyppääjien tasoerot ovat edelleen miehiin verrattuna suuria, joten MM-kullankohtalon tulevatkin luultavasti ratkaisemaan parhaat, tai sitten huonoimmat, naishyppääjät.