Veera Manninen, 24, suoritti Pariisissa hienon olympiadebyytin hevosensa Sir Gregin kanssa. Ratsukko oli Pariisin kenttäkilpailussa lopulta sijalla 36.

Tulos oli odotuksiin nähden hyvä. On muistettava, että Manninen kilpaili aikuisten tasolla arvokisoissa ensimmäistä kertaa ja vielä kovimmassa mahdollisessa tapahtumassa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Manninen on treenannut Sir Gregin kanssa kuuden vuoden ajan.

– Greg tuli meille 2018 syksyllä. Pitkä yhteinen taival takana. Ollaan kierretty sieltä juniorikisoista asti. Ollaan päästy yhdessä nousemaan tälle tasolle, mikä tekee matkasta vielä hienomman, Manninen taustoitti.

Yhteinen taival jatkunee. Sir Greg on kilpauransa suhteen hyvässä vaiheessa.

– 14-vuotias on. Alkaa olla hevonen parhaassa iässään. Hevonen tarvitsee rutiinia paljon valmistautumisessaan areenoille ja radoille. Kyllä on paljon vuosia edessä. Se on terve hevonen, kertoi Manninen.

Kenttäratsastus on olympiaratsastuksen haastavin laji. Kolmipäiväinen kisa koostuu kouluratsastuksesta, maastoratsastuksesta ja esteratsastuksesta.

Mannisen mukaan menestyksen taustalla kenttäratsastuksessa on hyvä tasapaino hevosen kilpailuvireen suhteen.

– Kyllä se kokonaisuus on. Pitää olla hyvä kaikessa, että pystyt pärjäämään. Hevonen on tarpeeksi hyvässä kunnossa, ei yli- eikä alikunnossa, että jaksaa tehdä kisan läpi, mutta ei ole liian virittynyt. Balanssin löytäminen on tärkein.

Maastoratsastus on kilpailun vaikein osuus. Se on vuosien varrella herättänyt kritiikkiäkin hevosten loukkaantumisherkkyyden takia.

– Pitää olla tosi hyvä tilannetaju. Pitää tietää, että mitä tehdään missäkin kohtaa. Jos tulee pieni muutos matkalla, olet tilanteen tasalla, ja pystyt muuttamaan suunnitelmaasi sekunneissa. Pystyt reagoimaan hevoseen ja elämään hevosen kanssa, selvitti Manninen maastoratsastuksen haasteita.

– Ei pelota. Ei pahoja vaaratilanteita ole ollut, mutta kyllä siellä sattuu ja tapahtuu välillä, hän lisäsi.

Manninen asustelee Pieksämäellä ja viihtyy kotonaan hyvin.

– Pieksämäellä meillä on talli. Siellä treenaan. Kesällä käydään näitä jaksoja Euroopassa kilpailemassa.

Nousu olympiatasolle vaatii käytännössä päivittäistä treenausta.

– Päivässä riippuen kolmesta kuuteen hevoseen ratsastaa 30-50 minuuttia. Joskus vapaapäiviäkin yritän pitää. Eniten tehdään kouluratsastuspuolta. Se on kaiken perusta. Toiseksi eniten rataesteitä ja viimeiseksi maastoesteitä. Sitä tosi harvoin treenataan muuten kuin kisoissa. Rutiini on siellä meillä.

Toimiva yhteistyö hevosen kanssa on tietysti merkittävin asia menestyksissä.

– Kaikki hevoset ovat yksilöitä. Gregin kanssa on aina ollut tosi helppoa. Se on tosi kevyt hevonen ja sopii mulle ratsastajana. Meillä on aina ollut tosi hyvä yhteistyö.

Sir Gregin kanssa on Mannisen mukaan helppoa matkustaa.

– Se on tosi hyvä matkustaja. Meillä useampi hevonen lähtee aina kotoa ja kilpailen muillakin hevosilla. Kavereita, kun on matkassa, niin hevonen matkustaa tosi hyvin.

Manninen aikoo pitää seuraavaksi hengähdystauon. Uraansa hän haluaa jatkaa tietysti huipputasolla. Todennäköisesti hänet nähdään olympiakisoissa Los Angelesissa 2028.

Haastattelu: Otto Palojärvi, Versailles, Pariisin olympiakisat

Lue myös:Hevosten kohtelu järkyttänyt Pariisin olympialaisissa – ”En haluaisi yhtään nähdä semmoista”

LUE MYÖS: Näkökulma: Myrskyvaroitus! – Leijonien on syytä välttää tämän joukkueen kohtaaminen (Siniviiva.fi)