Suomi—Ruotsi -maaottelu on maailman pitkäikäisin ja rakastetuin yleisurheilumaaottelu. Se järjestettiin ensi kerran jo vuonna 1925. Tänä vuonna se kilpaillaan Göteborgin Ullevi-stadionilla jo 72. kerran.

Joukkueita edustaa joka lajissa kolme urheilijaa. Lajivoittaja tuo joukkueelleen 7 pistettä, toiseksi sijoittunut 5, kolmanneksi sijoittunut 4, neljänneksi sijoittunut 3, viidenneksi sijoittunut 2 ja kuudenneksi jäänyt 1 pisteen.

Tämänvuotisessa tilastotulosten mukaan laaditussa paperiottelussa Ruotsi voittaisi selvästi miesten maaottelun, mutta Suomi niukasti naisten maaottelun. Suomen joukkue on viimeksi voittanut naisten maaottelun vuonna 2000.

Miesten ja naisten ohella kilpaillaan myös 17-vuotiaiden poikien ja tyttöjen maaottelut. Ruotsin joukkueet ovat näissä molemmissa tilastovertailun perusteella ennakkosuosikkeja.

Kävelyurheilu ei kuulu Ruotsin yleisurheiluliiton lajiohjelmaan, sillä historiallisista syistä Ruotsissa toimii yhä erillinen 1930-luvulla perustettu kävelyurheiluliitto. Tästä syystä kävelymaaottelu on erillinen maaottelunsa.

Viime vuosina on maaotteluviikonlopun ohjelmaan lisätty suomalaisten aloitteesta myös kelausmaaottelu. Koska parhaat kelaajat kilpailevat juuri samanaikaisesti Lontoon paralympiakisoissa, on kelausmaaottelu tältä vuodelta peruutettu.

Suomen miesten maajoukkue on tänä vuonna erityisesti juoksulajeissa kärsinyt lukuisista loukkaantumisista. Viimeksi joukkueesta joutuivat vetäytymään viikko sitten Kalevan kisoissa loukkaantuneet Visa Hongisto ja Jonas Hamm.

Naisten maaotteluun on täksi vuodeksi onnistuttu lietsomaan vahva maaotteluhenki ja Suomen kaikki parhaat naisurheilijat urakoivat Göteborgissa useissa eri lajeissa niin pikajuoksuissa, kestävyysjuoksuissa kuin kenttälajeissakin.

Kävelymaaottelu alkaa lauantaina 1.9. Suomen aikaa kello 16 ja muut lajit kello 16.30. Sunnuntaina aloitetaan Suomen aikaa kello 15. Maaottelu kestää molempina päivinä hieman alle neljä tuntia.

LUE MYÖS: Haastattelu: Tampereelle palannut tähtivahti Christian Heljanko paljastaa – ”Itse olin ensin Tapparaan yhteydessä” (Siniviiva.fi)