
Liigan verkkosivut ja tilastointi ovat saaneet runsaasti rapaa niskaansa alkukauden aikana. Nyt Liiga tiedottaaverkkosivuillaan, että tilastoinnin virheet on saatu korjattua.
Liiga on tehnyt viime viikot huolellista selvitystyötä liittyen alkukaudella havaittuihin epäselvyyksiin etenkin maalivahtien tilastoissa. Nyt puutteet on paikannettu ja virheet korjattu.
Sekä määrittelyt että korjaukset on tehty laajassa yhteistyössä Liigan sisällä. Mukana on ollut avainhenkilöitä halki seurakentän: urheilujohtajat, valmentajat, tilastovastaavat ja pelaajat ovat kaikki antaneet panoksensa kokonaisuuteen – sekä älykiekkojärjestelmän tarjoava Wisehockey.
Prosessia on koordinoinut Liigan digitaalisen liiketoiminnan johtaja Jukka Sundquist.
– On todella tärkeää, että tämä työ on nyt saatu maaliin. Virallisten tilastojen tarkkuus on meille luonnollisesti aivan keskeinen asia. Tilanne ymmärrettävästi aiheutti maalivahdeille, seurojen analyytikoille ja jääkiekon seuraajillekin hämmennystä, Sundquist sanoo Liiganverkkosivuilla.
– Ensimmäinen ongelma tässä asiassa oli se, ettemme ottaneet riittävän aikaisin ja riittävän laajasti koko Liiga-perhettä mukaan pohtimaan tilastoasioiden kehitystä ja tulevia muutoksia. Tästä on opittu, ja samaa virhettä ei tehdä enää uudelleen, Sundquist jatkaa.
Liigan laajassa työryhmässä on ollut mukana myös virallisen tilasto- ja tulospalvelun ylläpitäjiä sekä muita tilastoinnin asiantuntijoita.
Poikkeavuuksien tekninen tausta liittyy siihen, että kuluvalla kaudella Liiga hyödyntää osassa virallisia tilastoja ensimmäistä kertaa Wisehockeyn älykiekkojärjestelmää. Tästä integraatiosta aiheutui haasteita, jotka ovat liittyneet etenkin kahteen kategoriaan: tietyn tyyppisiin maalilaukauksiin ja niistä syntyviin torjuntoihin sekä erilaisten laukausten ja torjuntojen määritelmiin.
Mitä on tehty:
– Kartoitettu kaikkien erilaisten laukausten tarkat määritelmät: maaliin johtanut, torjuttu, peitetty ja ohi mennyt laukaus.
– Käyty uudestaan läpi otteluita, joista torjuntoja oli havaittu mahdollisesti puuttuvan
– Analyysin perusteella todettiin eroavaisuuksia manuaalisesti ja automaattisesti kerättävissä torjunnoissa tulkinnanvaraisten ja läheltä maalia syntyvien tilanteiden osalta
– Analyysin johdosta otettiin seurojen ja Liigan yhteisellä päätöksellä käyttöön uusi ominaisuus Wisehockeyssa. Sen avulla päivystäjä tarkastaa erikseen tulkinnanvaraiset ja epäselvät tilanteet Wisehockeyn järjestelmässä
– Kyseinen päivystäjä tekee ratkaisun, syntyykö tilanteessa torjunta tai laukaus
– Päivystäjä noudattaa tulkinnassaan niitä määritelmiä, joihin Liigassa on yhdessä sitouduttu.
– Kun määrittelytyö oli valmis ja tilannekuva selvä kaikille, työryhmä teki marraskuussa yksimielisen päätöksen, että kaikki Liigassa tällä kaudella pelatut ottelut käydään jälkikäteen läpi ja tarkennukset ajetaan osaksi virallisia tilastoja.
Prosessin tuloksena syntyivät seuraavat tilastomuutokset:
– Uusia torjuntoja syntyi keskiarvollisesti 1,8 per ottelu
– Kaikkia laukauksia (myös ohi menneet ja blokatut) syntyi keskiarvollisesti 5 uutta per ottelu
– Laukaisupaikoissa tapahtui muutoksia etenkin läheltä maalia ammuttujen kiekkojen osalta
– Torjuntaprosentti nousi keskiarvollisesti 0,28% niiden maalivahtien osalta, joilla oli vähintään 7 ottelua pelattuna.
– Olen tyytyväinen siihen, miten hyvää kommunikointi ja työskentely Liigan seurojen kanssa on ollut. Kaikki mukana olleet puhalsivat yhteen hiileen ja tekivät työtä yhdessä valitun päämäärän eteen. Tästä on hyvä jatkaa älykiekkojärjestelmän kehittämistä – nimenomaan yhdessä, Jukka Sundquist sanoo.
Lähde: Liiganverkkosivut
Kuva: Liiga
Lue myös: Olli Jokisen Jukurit sai karmean selkäsaunan seurahistorian suurimmassa ottelussa
Lue myös: ”Nyt on selvää: SM-liigan viime kauden tähti saa lähteä Ruotsista