palkki

Uskallatko mennä enää Turkuun, superlupaus Aron Kiviharju?

6.06.2023 - 17:20:00

uutiskuva

HIFK kohautti jääkiekkopiirejä, kun se ilmoitti maanantaina hankkineensa superlupaus Aron Kiviharjun.

Tammikuussa 17 vuotta täyttänyt Kiviharju on ikäluokkansa lahjakkaimpia puolustajia koko maailmassa. Hänen siirtonsa TPS:stä HIFK:hon on ison luokan tapaus.

Kiviharjun elämä muuttuu nyt Helsingissä muutenkin kuin vain pelipaikan osalta. Hän muutti Helsinkiin yksi ilman vanhempiaan.

Kiviharju pääsee nyt kokeilemaan omien siipiensä kantavuutta, mutta ainakin ensimmäiset kaksi viikkoa ovat sujuneet mainiosti uudessa kotikaupungissa.

- Ainakin nämä kaksi viikkoa on nyt menneet hyvin. Ei ole mitään sattunut, Kiviharju kertoi.

Kiviharju on tehnyt jo itse ruokaa ja sekin on sujunut ihan mallikkaasti.

- Olen itse oppinut vähän tekemään. Nyt pääsee pastaa, jauhelihaa, kanaa ja riisiä tykittämään oikein kunnolla, Kiviharju naurahti.

Kiviharju edustaa nyt HIFK:n nuorinta kaartia. Rinnalle voi tulla vaikkapa 20 vuotta vanhempi pakkipari Sami Lepistö, 38.

- En ainakaan valittaisi, jos hänen kanssa saisi pelata. Erittäin iso kunnia tämän ikäiselle pelaajalle, että joukkueessa on tuollaisia herroja mukana. Mä pyrin apinoimaan heiltä kaiken hyvän, minkä vain pystyn, Kiviharju sanoi.

HIFK on kasannut kovan joukkueen ensi kaudeksi ja kilpailutilanne pelipaikoista on kova.

- Meillä on hyvä ja terve kilpailutilanne, Kiviharju sanoi.

- Pari viikkoa olemme tehneet yhdessä hommia ja joukkue on hyvin yhtenäinen ja työteliäs. Olen erittäin tyytyväinen ja joukkue näyttää todella hyvältä kaikin puolin, hän jatkoi.

Kiviharju haluaa paikan edustusjoukkueessa. Jos Helsingin kirkkaissa valoissa onnistuu, niin vaikuttaa se heti myös nuoren pelaajan osakkeisiin ensi kesän NHL:n varaustilaisuudessa. Kiviharjun osake on tosin jo muutenkin hyvissä kantimissa, sillä hänen odotetaan olevan yksi draftin kärkinimistä.

- Ei se sillä tavalla ole ollut mielessä vielä oikeastaan ollenkaan. Se ei ole sillä tavalla ajankohtainen. Uskon, että kun teen täällä arjessa oikeita asioita, niin kehityn ihmisenä ja pelaajana. Arki on kunnossa ja pelit on sitten, mitä ne on. Sen (draftin) aika koittaa sitten. He (NHL-seurat) tekevät sitten omat johtopäätöksensä siitä, ketä milloinkin otetaan. Se selviää sitten. Siihen on pitkä matka ja sitä on turha vielä miettiä, Kiviharju linjasi kypsästi.

Kiviharju on yksi ensi kauden seuratuimpia pelaajia. Vielä NHL-skoutit eivät ole tulleet kuitenkaan juttusille.

- No, itseasiassa eivät ole vielä. Ainostaan sellaisten kanssa olen keskustellut, mitkä tuntee lajin ulkopuolelta, Kiviharju sanoi.

Kiviharju on toisen polven Liiga-kiekkoilija. Isä Jani Kiviharju teki aikoinaan pitkän uran TPS:ssä, mutta pelasi hyökkääjänä. Onkin luonnollista, että Kiviharjun esikuvat löytyvät puolustuspäästä.

- On niitä monia. Cale Makar, Adam Fox, Victor Hedman ja sitten jo lopettaneista pelaajista Petteri Nummelin. Siinä neljä aika kovaa nimeä, joilta pyrkii sitten itsen apinoimaan vahvuuksia, Kiviharju sanoi.

HIFK:n koppiin ei pitkillä kalsareilla mennä

HIFK:n pukukoppia pidettiin etenkin aikoinaan paikkana, mihin ei ole helppo mennä nuorena pelaajana. Nyt kulttuuri on muuttunut, mutta yksi asia on pysynyt: HIFK:n pukukoppiin ei ole asiaa pitkillä kalsareilla eli "mamiksilla" edes talven kovimpien paukkupakkasten aikana. Harjoituskaudella ote voi kuitenkin olla vielä rennompi.

- On mulla ollut. Ei niistä vielä ole varoiteltu. Toistaiseksi ollaan oltu vielä Salmisaaressa. Saa sitten nähdä, kun astutaan Nordiksen isoihin valoihin, miten mun pitkille kalsareille käy. Toistaiseksi olen saanut ne pitää, Kiviharju naurahti.

HIFK:n pukukoppikultturi on kuitenkin jo muuttunut Matti Hagmanin ajoista. Nuoret pelaajat otetaan nyt paremmin vastaan joukkueeseen.

- Se aika on mennyt jo vähän ohi. Nykyään meitä kohtaan ollaan vähän liiankin reiluja. Mutta se aika on jo mennyt, Kiviharju sanoi.

Micke Åsten, HIFK:n ikonikin on ottanut normaalisti nuorukaisen vastaan.

- Kyllä hän on tullut mulle ihan normaalisti juttelemaan. Välillä se kuittailee jotain, mutta ihan hyvässä hengessä kuitenkin, Kiviharju naurahti.

Kiviharjun siirto vertautuu Mikael Granlundin siirtoon Kärpistä HIFK:hon. Turkulaiset eivät perinteisesti pidä HIFK:sta tai Helsingistä. Uskallatko mennä vielä kesällä Turkuun?

- Uskallan! Kyllä mä uskon, että mut otetaan sinne edelleen ihan hyvillä mielin vastaan. Pitää kuitenkin muistaa, että loppupeleissä tämä on vain elämää, Kiviharju sanoi.

Teksti: Ville Hirvonen, Helsinki. Kuva: Jääkiekkoliitto

Lue myös: HIFK hankki MM-kisoissa pelanneen puolustajan - "Helppo päätös"

Lue myös: Tähtipuolustaja Sami Lepistö, 38, valitsi HIFK:n - kysymys iästä sai nauramaan makeasti


News content: Sport Content Oy, info@sportcontent.fi
Business: Sportpoker Oü, info@sportti.com
Image credits: Getty Images Sport

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

Livetulokset