NHL:n päätös päästää pelaajansa 2026 ja 2030 talviolympialaisiin on otettu ilolla vastaan. Viimeinkin kaikki parhaat jääkiekkoilijat pääsevät mukaan maajoukkueturnauksiin noin vuosikymmenen tauon jälkeen.

NHL järjesti parhaille pelaajille 2016 World Cup-turnauksen, mutta päätti olla lähettämättä pelaajiaan Pyeongchangin 2018 olympialaisiin. Pekingin 2022 olympialaisiin NHL suostui, mutta perui myöhemmin kisamatkat koronapandemian takia.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Nyt olympialaisiin osallistumista hehkutetaan NHL:ssä taas, mutta kysymys kuuluu, miksi NHL julisti 2017, ettei sillä ole tarvetta olla mukana olympialaisissa?

Vastaukset ovat jääkiekkopoliittisia. Kansainvälinen Olympiakomitea KOK ei tuolloin suostunut maksamaan NHL-kiekkoilijoiden vakuutusmaksuja, vaikka oli tehnyt näin aiemmissa olympialaisissa. KOK perusteli asiaa sillä, ettei se maksa muidenkaan lajien urheilijoiden vakuutusmaksuja.

Tästä NHL suivaantui. Taustalla oli myös työehtosopimusriita NHL:n pelaajayhdistyksen NHLPA:n kanssa ja olympialaiset oli yksi kiristyskeino sopimusneuvotteluihin.

Pyeongchangin kisoissa KOK ymmärsi, että NHL-kiekkoilijoita tarvittaisiin olympialaisissa jo tv-sopimuksilla rahastamisen takia. Myös NHL ymmärsi olympialaisten tuoman valtavan näkyvyyden ja suostui Pekingin kisoihin, kun uusi pelaajien työehtosopimus oli neuvoteltu ja KOK suostui kustantamaan vakuutusmaksut.

Koronapandemia sotki pahasti NHL:n kautta talvella 2021-22. Ottelusiirtojen takia olympiatauolle ei lopulta ollutkaan aikaa, eikä NHL-kiekkoilijoita nähty Pekingissä.

Nyt NHL suostuu kaksiin Euroopassa järjestettäviin olympialaisiin. Todennäköisesti NHL-pelaajat nähdään olympialaisissa myös 2034, kun kisat mitä todennäköisimmin järjestetään silloin Yhdysvalloissa Salt Lake Cityssa.

Suomalaisessa mediassa ”NHL-politrukit” sortuivat 2017 rimanalituksiin. NHL:n viralliset selitykset, ettei NHL tarvitse olympiajääkiekkoa, otettiin sellaisenaan vastaan ilman kriittisiä näkökulmia tai halua sen kummempaan tutkivaan journalismiin.

Jääkiekko on maailmanlaajuisesti marginaalilaji, mutta olympialaisissa se saa näkyvyyttä ympäri maailman. Esimerkiksi Kiinan ja Japanin naisten jääkiekko-ottelu Pekingin 2022 olympialaisissa veti tv-ruutujen ääreen Kiinassa 82 miljoonaa katsojaa. Määrä ylittää Stanley Cupin finaalien katsojamäärät noin kahdeksankertaisesti.

Teksti: Otto Palojärvi

Lue myös:Ville Nieminen koki kaksi todella katkeraa tappiota

LUE MYÖS: Näkökulma: Mikael Granlund on ”kirsturahansa” tienannut (KiekkoUutiset.fi)