palkki

Leijonat tarjosi kauhuleffan – Ruotsi uhkasi Fintelligensin kisabiisiäkin

14.05.2022 - 11:00:00

uutiskuva

Jokereiden suurvuodet olivat 2003 jo takanapäin, mutta Hjallis Harkimo nautti silloin vielä bisnesgurun maineestaan. Hänen sittemmin venäläisille myymänsä Hartwall-areena oli voimissaan.

Jääkiekon MM-turnaus pelattiin Hartwall-areenalla 2003 toista kertaa. Turun Artukaisten halli ja Tampereen Hakametsä olivat kisojen muut areenat.

Edellisestä Suomen järjestämästä MM-turnauksesta oli kulunut vain kuusi vuotta. Kalervo Kummolan tuolloisesta vahvasta vallasta Kansainvälisessä Jääkiekkoliitossa kertoi osaltaan, että Suomessa pelattiin MM-kiekkoa kuuden vuoden välein.

Kisahuuma oli Suomessa tietysti taattu. Päävalmentaja Hannu Aravirta sai jalkeille huippujoukkueen, kun muun muassa Teemu Selänne ja Saku Koivu liittyivät NHL:stä Leijoniin.

Suomalainen jääkiekkoilu oli kehittynyt valtavasti. Vielä 1991 unelmoitiin pronssimitalista, mutta 2003 kotikisoissa kelpasi vain kulta.

Suomen peli ei kulki kuitenkin epätasaisesti. Joukkue ei tahtonut oikein hitsautua yhteen. Ennen pudotuspelejä Tshekki sekä Slovakia voittivat Leijonat suhteellisen selvästi ja Saksaa vastaan jäätiin tasapeliin.

Puolivälieräottelussa vastaan tuli Ruotsi. Se peli kulki toiseen erään saakka loisteliaasti. Suomi johti peliä 5-1 Teemu Selänteen tehtyä kolme maalia.

Ruotsi voitti ottelun 6-5. Peter Forsberg teki maradonamaisen maalin purjehdittuaan kentän läpi.

Miten moinen romahdus oli mahdollinen? Miksi Leijonat meni täysin lukkoon?

Yksi selitys oli, että maalivahtipeli petti. Jani Hurme oli kipeänä, mutta halusi silti pelata. Hän tuli vaihtoon vasta siinä vaiheessa, kun Leijonat oli täysin paniikissa, eikä Pasi Nurminen kyennyt pelastamaan tilannetta.

Toinen selitys oli joukkueen huonossa yhtenäisyydessä. Liikaa oli niin sanotusti kahden kerroksen väkeä johtajista rivimiehiin.

Kolmanneksi selitykseksi voi tarjota Aravirran liian pitkää pestiä. Hän oli toiminut Leijonien apuvalmentajana 1994-97 ja päävalmentajana vuodesta 1998 lähtien.

Aravirta oli voittanut Leijonissa valmentajana niin paljon, että oli tullut kylläiseksi. Hän ei pystynyt kaivamaan enää uusia kortteja hihastaan ja hieno pesti Leijonissa sai tylyn lopun.

Neljäs selitys oli tietysti kotikisojen valtavissa paineissa. Niitä joukkue ei kyennyt käsittelemään. Ruotsille ei hävitty pelitaitojen, vaan henkisten asioiden takia.

Ruotsi eteni loppuotteluun. Suomessa spekuloitiin, varastaisiko Ruotsi mestaruusjuhliinsa Fintelligensin kisakappaleen ”Tahdonvoimaa”, joten Peter Forsberg ja Mats Sundin laulaisivat Sergelin torilla.

Näin ei käynyt. Kanada voitti Ruotsin loppuottelussa Anson Carterin maalilla. Videotarkastusta ratkaisumaalista saatiin odottaa minuuttitolkulla, mutta kiistattomasti kiekko kävi sisällä.

Lue myös: Erikoista Maamme-laulua haukuttu raiskaukseksi – Leijona-veskariin upposi


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva