Lippufarssi – varkaaksi haukuttu Kalervo Kummola joutui raivon kohteeksi

14.05.2022 - 13:20:00


Suomi ja Ruotsi järjestivät jääkiekon MM-kisat yhdessä 2012 sekä 2013. Kunnianhimoisessa projektissa tähdättiin valtavaan rahastukseen, mutta moinen onnistui vain Suomessa.

Helsingin nykyisin surullisen kuuluisa Hartwall-areena toimi kisojen pääpaikkana 2012. Leijonien kotiotteluihin liput maksoivat noin 150 euroa. Nelihenkisen perheen osalta kustannukset olivat siis pelkkien lippujen osalta 600 euroa.

Myös muiden pelien osalta lippujen hinnat olivat valtavia. USA:n ja Kanadan NHL-tähtien kohtaamisessa nähtiinkin vain kolmisentuhatta katsojaa.

Kansa raivosi. Areenalla nähtiin Kalervo Kummolaa syyttävä banderolli ”hinnat alas, Kale on varas”. Se poistettiin paloturvallisuuteen vedoten.

Jääkiekkoliitto lanseerasi Suomen otteluihin Kazakstania ja Ranskaa vastaan halvemmat, 75 euron hintaiset perheliput. Moinen siirto ei enää pelastanut kisojen mainetta julkiselta farssilta.

Kummola otti kritiikin nöyränä vastaan. Hän korosti kuitenkin loukkaantuneensa, että häntä haukuttiin varkaaksi. Kummola korosti tehneensä jääkiekon eteen valtavat määrät vapaaehtoistyötä.

Kisat tuottivat 2012 Suomelle 8 miljoonan euron voiton. Vuotta myöhemmin voittoa tuli toisista kotikisoista vielä 4 mijoonaa euroa lisää.

Ruotsissa jääkiekkohuuma ei ollut samalla tasolla. Ylihintaisten lippujen myötä Ruotsin jääkiekkoliitto teki valtavasti tappiota, joista toipuminen vei vuosia.

Leijonat ei voittanut kummissakaan kotikisoissaan mitalia. Kaikki ottelunsa 2012 voittanut maailmanmestari Venäjä murskasi Suomen välieräottelussa ja pronssiottelussa Suomi hävisi vielä Tshekille.

Ruotsi voitti 2013 Globenissa MM-kultaa. Suomen Ruotsi voitti välieräottelussa maalein 3-0. Paremmuudesta ei siinä matsissa ollut epäselvyyttä.

Leijonat hävisi myös pronssiottelun. Siinä Yhdysvallat oli parempi rankkarikisan päätteeksi.

Teksti: Otto Palojärvi

Lue myös: Jukka Jalonen Tampereen kansallislaulukohusta – ”Mä olen vain valmentaja”


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport