palkki

Teemu Selänne rajun somekohun keskellä – "johtavan analyytikon" teilaus suututtaa

3.08.2022 - 7:20:00

uutiskuva

Teemu Selänne tunnettiin pelaajaurallaan koko kansan Selänteenä. Eräänlaisena urheilijan joviaalina ihannepersoonana, johon oli helppo samaistua.

Pelaajauransa jälkeen Selänne on pyörinyt some-kohujen keskellä. Kuutisen vuotta sitten hän kohautti turvapaikanhakijoita kritisoineilla twiiteillään.

Selänne on herättänyt myös kritiikkiä puolustamalla some-vaikuttaja Aleksi Valavuorta. Onhan Valavuori tuomittu ehdolliseen vankeuteen törkeästä veropetoksesta ja kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta. Valavuori on herättänyt myös kohua rasistisiksi syytetyillä some-päivityksillään.

Viime viikolla Selänne hämmensi haukkumalla jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvosta sosiaalisessa mediassa.

- Nyt täytyy oikeesti sanoa vaikka harvoin kommentoin täysin luusereiden toimintaa mut Petteri Sihvosen tarjonta suomalaiselle urheilulle on jotain täysin arvotonta skeidaa, niin pelaajana, niin valmentajana ja niin jollakin käsittämättömällä tavalla itseään kutsumalla asiantuntijana, Selänne twiittasi.

Selänteen avautuminen on saanut totaalisen lyttäyksen niin valtamedioissa kuin somessakin. Ulosanti Selänteellä on kirjoitusvirheineen kieltämättä kaukana tasokkaasta.

On sitten toinen juttu, miksi Sihvosta ei saisi arvostella? Sihvonen epäonnistui urallaan ammattilaispelaajana ja ammattivalmentajana. Hän löi itsensä läpi urheilutoimittajana juuri Valavuoren tyyliin laittamalla asioita överiksi.

Urheilulehdessä oppi-isänsä Jukka Röngän siunauksella itsensä johtavaksi analyytikoksi nimennyt Sihvonen kirjoitti paljon puuta heinää. Median murroksen keskellä Urheilulehden levikin väistämätöntä laskua yritettiin estää ja siinä sivussa tähdättiin netissä klikkikalasteluun.

Sihvosen kohokohta osui kevääseen 2010, jolloin hän arvioi Leijonien pelitavan olleen parhaimmillaan 1-4 -tappioon päättyneessä MM-kisaottelussa Tanskaa vastaan. Sihvonen perusteli, että pelitapa palveli tulevia otteluita. Leijonat pelasi Tanskaa vastaan kuitenkin umpisurkeasti, eikä päässyt kyseisessä turnauksessa välieriin.

Urheilulehti-vuosiensa jälkeen Sihvonen on kommentoinut pakon sanelemana asiallisemmin. Hänen nykyinen asiakkaansa MTV on laatumedia, jossa mennään journalismin ehdoilla.

On hyvä asia, että Selännekin kommentoi sosiaalisessa mediassa jääkiekkoa, josta varmasti ymmärtää paljon. Hän tienasi jääkiekkoilijana leipänsä 25 vuoden ajan.

Suomessa on myös sananvapaus. Median kommentaattoreiden arvostelu on pelkästään terve ilmiö.

Suomessa ei eletä kuten Venäjällä tai Kiinassa, missä kriittiset some-kommentaattorit laitetaan telkien taakse. Ärsyttivät Selänne tai Sihvonen sitten miten paljon tahansa, niin heidän tulee saada arvostella toisiaan ihan julkisesti.

Sihvoselle voi antaa krediittiä siitä, että hän on hyväksynyt itseensä kohdistuneen kritiikin. Moni suomalainen median asiantuntija tai niin sanottu tähtijournalisti on Sihvosta herkkänahkaisempi.

Teksti: Otto Palojärvi

Lue myös: Leijonien tähtipelaaja siirtyy NHL:stä Ruotsiin


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

Ikävä uutinen Teemu Pukista

16.08.2022 21:09:02