palkki

Saksan finaalipaikka pelasti jääkiekon MM-kisat

28.05.2023 - 5:00:00

uutiskuva

Jääkiekon MM-turnaus sai sittenkin eräänlaisen unelmafinaalin, kun Saksa onnistui voittamaan välieräottelussa Yhdysvallat jatkoajalla maalein 4-3 ja pelaa sunnuntaina Kanadaa vastaan. Saksan voitto oli suurelle yleisölle merkittävä yllätys, mutta Saksan jääkiekon viime vuosien kehitykseen nähden ei yllätys sittenkään.

Saksa saavutti edellisen kerran MM-mitalin 1953, kun jääkiekon suurmaista Kanada ja Yhdysvallat jäivät pois ja Tshekkoslovakia vetäytyi turnauksesta. Sen jälkeen Saksa on saavuttanut kaksi olympiamitalia, mutta MM-kisoissa se on yltänyt neljänneksi vain 2010 ja 2021.

Innsbruckin 1976 olympialaisissa Saksa voitti pronssia jääkiekkopomojen avulla. Länsi-Saksa, Suomi ja Yhdysvallat päätyivät tasapisteisiin, jolloin mitali ratkaistiin keskinäisten otteluiden maalisuhteen avulla. Maalieron perusteella pronssi olisi kuulunut Suomelle.

Vielä 1980-luvulla Saksa piinasi Suomea ja onnistui voittamaan Kanadankin. Sitten maan juniorityö ajautui retuperälle, eikä Saksalla ollut realistisia mitalimahdollisuuksia ennen 2010-lukua. Korjausliikkeitä juniorityöhön tehtiin Saksassa 2000-luvun alussa.

Pyeongchangin 2018 olympialaisissa Saksa voitti yllättäen hopeaa. NHL-pelaajat eivät olleet mukana, mutta harva silti odotti Saksan yltävän edes välieriin.

Pyeongchangissa Saksa yllätti kuitenkin kaikki saamalla flow-tilan päälle. Loppuottelussa Saksa oli vähällä päihittää Venäjän joukkueen hävittyään täpärästi 3-4.

Nyt Saksa on ensi kertaa mitaleilla NHL-pelaajien turnauksessa, eikä sen sinänsä pitäisi yllättää. Onhan Saksan joukkueessa mukana Moritz Seiderin ja John Peterkan kaltaisia kovan luokan NHL-pelaajia.

Saksan DEL-liigan taso on viime vuosina parantunut myös huomattavasti. Saksalaiset ovat viime vuosina saaneet DEL:ssä yhä enemmän vastuuta, vaikka pohjoisamerikkalaiset entiset NHL-pelaajat ovatkin yhä sarjassa pääroolissa.

Saksa on ollut MM-kisoissa kuusi kertaa välierissä viimeisissä seitsemässä turnauksessa. Sekin kertoo faktaa Saksan nousujohteisuudesta.

Sunnuntai-iltana Saksassa tehtäneen jääkiekon suhteen uusi tv-katsojaennätys. Pelataanhan ottelu Saksassa sopivasti prime time -aikaan toisin kuin Pyeongchangin 2018 olympiafinaali, joka pelattiin Saksan aikaa aamun tunteina.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF taputtaa käsiään. Jos Yhdysvallat ja Kanada olisivat kohdanneet finaalissa, olisi siitä tullut ottelu, josta harva olisi periaatteessa kiinnostunut. Pohjois-Amerikassa MM-kisat eivät juuri herätä tunteita, koska NHL:n pudotuspelit ovat samaan aikaan käynnissä.

Paikan päällä Tampereella on Kanadasta ja Yhdysvalloista lähinnä pelaajien perheenjäseniä. Pohjois-Amerikasta suurempien medioiden toimittajia ei ole saapunut paikan päälle.

Saksastakaan Tampereelle ei ole tullut mediaryntäystä ja Bundesliigan lauantain finaalikierros hallitsee maassa urheilu-uutisia. Mutta finaalipaikalla jääkiekko saa Saksan mediassa poikkeuksellista nostetta.

Teksti: Otto Palojärvi, Tampere

Lue myös: Saksan NHL-tähti sensaatiosta – ”Bundesliiga päättyikin sopivasti”


News content: Sport Content Oy, info@sportcontent.fi
Business: Sportpoker Oü, info@sportti.com
Image credits: Getty Images Sport

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 

Max Verstappen pimahti täysin

21.07.2024 18:00:38
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

Max Verstappen on pahassa pulassa

21.07.2024 16:36:12
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

Livetulokset