Jääkiekko on 1990-luvulta lähtien ollut Suomen seuratuin urheilulaji. Laji nauttii Suomessa valtavaa arvostusta myös median keskuudessa.
Silti jääkiekkoilijaa ei koskaan ole valittu Suomessa vuoden urheilijaksi. Joukkuelajien sorsimisen piikkiin tätä ei voi laittaa, koska jalkapalloilijoista vuoden urheilijaksi on valittu Jari Litmanen 1995, Sami Hyypiä 2001, Teemu Pukki 2019 ja Lukas Hradecky 2020.
Jari Kurri voitti 1990 viidennen Stanley Cupinsa, mutta vuoden urheilijaksi valittiin keihäänheittäjä Päivi Alafrantti. Esa Tikkanen voitti viidennen Stanley Cupinsa 1994, mutta vuoden urheilija oli Suomessa uimari Jani Sievinen.
Kurri sijoittui äänestyksessä 1990 toiseksi. Tikkanen ei päässyt edes kymmenen parhaan joukkoon.
Jere Lehtinen, maailmanmestari vuodelta 1995, voitti Stanley Cupin 1999. Vuoden urheilija- äänestyksessä Lehtinen ei mahtunut kymmenen parhaan joukkoon. Teemu Selänne oli äänestyksessä kuudes.
Lehtisen edelle 1999 äänestyksessä sijoittuivat muun muassa aerobic-kilpailija Tuuli Matinsalo ja suunnistaja Kirsi Boström.
Selänne nosteli vuosikausia himoitsemaansa Stanley Cup-pokaalia viimein 2007. Vuoden urheilija -äänestyksessä Selänne sijoittui tuolloin viidenneksi. F1-maailmanmestari Kimi Räikkönenkin oli äänestyksessä vasta kolmas Tero Pitkämäen ja Virpi Kuitusen jälkeen.
Suomi voitti ensimmäisen MM-kultansa 1995. Jääkiekkomaajoukkue oli äänestyksessä silloin viides ja Saku Koivu seitsemäs.
Toisen MM-kultansa Suomi voitti 2011. Jääkiekkomaajoukkue oli äänestyksessä tuolloin kolmas ja Mikael Granlund viides.
Kolmannen MM-kultansa Suomi voitti 2019. Kultasankari Marko Anttila sijoittui vuoden urheilija -äänestyksessä tuolloin viidenneksi.
Vuonna 2022 Suomi voitti jääkiekossa sekä olympiakultaa että MM-kultaa. Molemmissa joukkueissa pelannut vuoden 2008 Stanley Cup-voittaja Valtteri Filppula oli vuoden urheilija 2022 -äänestyksen kahdeksas. Edellä seitsemäntenä oli tuore Stanley Cup -voittaja Mikko Rantanen.
Teksti: Otto Palojärvi