palkki

Nicklas Bäckström ja Paavo Arhinmäki antoivat Sotshin olympialaisille hurjan päätöksen

23.02.2024 - 7:21:00

uutiskuva

Sotshin 2014 talviolympialaisten jälkeen maailma astui uuteen synkkään aikaan Venäjän vallattua Ukrainalta Krimin sekä Donetskin ja Luhanskin kaupungit, mikä oli esinäytös 2022 alkaneelle satojatuhansia ihmishenkiä vieneelle ”erikoisoperaatiolle”.

Mutta Sotshin 2014 olympialaisten päätöspäivänä sunnuntain 23. helmikuuta moista ei vielä osattu odottaa. Suomessa toivuttiin Leijonien Yhdysvalloista ottaman upean 5-0 -pronssiotteluvoiton juhlinnasta.

Leijonien juhlien uutisointi sai hämmentäviä ministeritason piirteitä. Ilta-Sanomat oli saanut vihiä, että kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki olisi osallistunut juhlintaan Leijonien kanssa ja väsähtänyt kesken juhlien.

Arhinmäki vietiin nukkumaan kotimatkalle jo lähteneeltä Kalervo Kummolalta vapautuneeseen huoneeseen. Mediaa ei juhliin päästetty, mutta tieto Arhinmäen väsähtämisestä kiiri juhlista Ilta-Sanomille.

Arhinmäki ei seuraavana päivänä päässyt seuraamaan paikan päälle 50 kilometrin hiihtoa. Siellä hän olisi päässyt keskustelemaan Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvan kollegansa Vitali Mutkon kanssa ja onnittelemaan tätä Venäjän kolmoisvoitosta.

Myöhemmin on paljastunut, että Venäjä huijasi Sotshin dopingtesteissä vaihtamalla näytepulloja laboratorion seinässä olevasta reiästä puhtaisiin näytteisiin. 50 kilometrin hiihdossa juhlinut venäläiskolmikko, Aleksander Legkov, Maksim Vilegzhanin, Ilja Tshernusov, sai kuitenkin pitää mitalinsa vetoomustuomioistuimen päätöksellä.

Mutko on Putinin vanha tuttu vuosikymmenten takaa ja pääsi poliittiselle uralleen Putinin määräyksistä. Jälkikäteen voi keskustella, olisiko Arhinmäen tarvinnutkaan keskustella mitään Mutkon kanssa dopingfarssihiihtokilpailun yhteydessä.

Sunnuntain kääntyessä iltaa kohti kuohutti Sotshissa toinenkin kohu. Ruotsalaisen NHL-jääkiekkoilijan Nicklas Bäckströmin doping-näytteestä oli löytynyt merkkejä pseudoefedriinistä.

Bäckström ei pelannut loppuottelussa, jossa Kanada voitti Ruotsin 3-0. Lehdistötilaisuuteen hänen oli kuitenkin tultava juttelemaan ympäripyöreitä.

Bäckströmin positiivisen näytteen väitettiin johtuneen allergialääkkeistä. Tosin asiantuntijoiden hänen olisi pitänyt popsia useita allergialääkkeitä kerralla, jotta käry olisi käynyt.

Moisten lääkkeiden ylinautinta tekee olon tokkuraiseksi. Ammattilaisurheilija tuskin näin hölmösti toimisi.

Ruotsin joukkue väitti kokeneensa oikeusmurhan. Lopulta Bäckström sai pitää hopeamitalinsa ja pääsi voittamaan Ruotsin paidassa MM-kultaa 2017. Hänen NHL-peleihinsä käryllä ei ollut vaikutusta.

Teksti: Otto Palojärvi

Lue myös: Sotshin olympialaiset ovat modernin urheiluhistorian suurin häpeä


News content: Sport Content Oy, info@sportcontent.fi
Business: Sportpoker Oü, info@sportti.com
Image credits: Getty Images Sport

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 

Sebastian Aholle hieno tunnustus

22.04.2024 11:12:33
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

Livetulokset