Lauantaina pelatussa jalkapallon Veikkausliigan ottelussa Honka–KuPS nähtiin varsin kuohuttava episodi, kun Ukrainan lippu poistettiin katsomosta. Järjestyksenvalvojat ottivat KuPSin kannattajien tuoman Ukrainan lipun haltuunsa.
Lipun poistoa katsomosta perusteltiin sillä, että poliittiset kannanotot ovat kiellettyjä. Lippu tosin palautettiin katsojille myöhemmin.
Honka myös tiedotti myöhemmin, että seura koko muun jalkapalloyhteisön tavoin tuomitsee Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa täysin. Honka ilmoitti pahoittelevansa tapahtunutta.
Ukrainan sotaan liittyviä poliittisia kannanottoja ei FIFA:n toimesta täysin estetty jalkapallon MM-kisoissa Qatarissa. Serbia-Kamerun -ottelussa nähtiin katsomossa Venäjän lippu. Lisäksi venäläistoimittajalla oli kyseisessä ottelussa päässään Venäjän laivaston lakki, joka oli ilmiselvä poliittinen kannanotto.
Jääkiekon MM-kisoissa Tampereella viime vuonna Ukrainan lippu poistettiin katsomosta. Asiaa perusteltiin sillä, ettei poliittisia kannanottoja saa katsomossa esittää.
MM-jääkiekossa on katsomosta poistettu myös vapaan Valko-Venäjän punavalkoisia lippuja vastaavin perustein. Kuitenkin Krim- ja Alaska-teksteillä varustettuja Venäjän lippuja on saanut katsomossa heiluttaa vapaasti ainakin vuoteen 2021 saakka.
Puolassa jalkapallofaneilla oli europelissä Vladimir Putinia esittävä tifo, jossa oli hirttosilmukka Putinin kaulalla. Sitä paikalliset järjestyshenkilöt eivät katsomosta poistaneet.
Suomessa urheilutapahtumajärjestäjät näyttävät elävän yhä Venäjän pelossa, vaikka maa on Naton jäsen. Ukrainan lippujen poistamisesta tulee mieleen Urho Kekkosen 25-vuotinen presidenttikausi, jolloin monia asioita sensuroitiin neuvostovastaisuuden takia. Siitäkin keskusteltiin, onko sopivaa, että Suomessa myydään Karjala-nimistä olutta.
Järjestyksen valvojien toimintaa Ukrainan lippujen suhteen FC Hongan ottelussa tai jääkiekon MM-kisoissa on syytä Venäjän epäsuorana tukemisena. Moskovassa näiden järjestäjätahojen hölmöydelle varmasti naureskellaan.
Honka-nimikin on suomettumisessa ironinen. Kekkosen vastaehdokkaana vuoden 1962 presidentinvaaleissa oli Olavi Honka, joka olisi saattanut voittaa vaalit, ellei olisi vetäytynyt kisasta pelästyttyään Neuvostoliiton esittämää noottia. Ennen Hongan vetäytymistä Kekkonen kävi selvittämässä tilanteen Novosibirskissa.
On esitetty teorioita, että Kekkonen olisi itse tilannut nootin kaataakseen Hongan.
Teksti: Otto Palojärvi