palkki

Japanin leiristä rehellistä tekstiä – ”Eurooppa edellä rankkareissa”

6.12.2022 - 0:22:00

uutiskuva

Jalkapallon MM-kisojen piristävä yllättäjä Japani taipui neljännesvälieräottelussa pitkän kaavan kautta. MM-hopeaa puolustava Kroatia oli Japania parempi rangaistuspotkukilpailussa tilanteen oltua varsinaisen peliajan jälkeen 1-1.

- Emme pystyneet voittamaan rankkarikisaa. Tämä tulos on vain hyväksyttävä. En usko, että oli liikaa paineita rankkareissa. Kroatian maalivahti oli erinomainen, kommentoi Japanin päävalmentaja Hajime Moriyasu.

- Pelaajani pelasivat 120 minuuttia hienosti. Olisimme halunneet voittaa rankkarikisan. Tulos on, mitä on, mutta pelaajia ei voi syyttää. Pelaajani osoittivat pystyvänsä pelaamaan maailmantasolla. Luulen, että Japanin jalkapallo jatkaa kasvamistaan, päävalmentaja jatkoi.

Moriyasu on siitä harvinainen japanilaisvalmentaja, että hän on antanut pelaajilleen mahdollisuuden osallistua pelitavan kehittämiseen. Rangaistuspotkukilpailuun Moriyasu kysyi vapaaehtoisia.

- Pyysin pelaajiani valitsemaan itse, ketkä vetävät. He yrittivät parhaansa valtavassa paineessa. Muuten en muista, mitä sanoin pelaajilleni ennen rankkarikilpailua. Se on pakko sanoa.

Japanilla ei ole mitään hävettävää. Se onnistui voittamaan alkulohkossaan kaksi jättiläistä, Saksan ja Espanjan, ja voitto Kroatiastakin oli lähellä.

- Ottelun jälkeen kiitin pelaajiani. Tulos ei ollut haluamamme, mutta sanoin pelaajilleni, ettei se ota mitään pois muuten hienosta turnauksestamme. Voitimme Saksan ja Espanjan. Sanoin pelaajilleni, että näytitte uuden ajanjakson Japanin jalkapallossa. Tätä pettymyksen tunnetta on hyödynnettävä siten, jotta se auttaisi voittamaan ensi kerralla.

Moriyasu korosti, että Japanilla oli hyvä mahdollisuus kaataa Kroatia varsinaisella peliajalla.

- Johdimme 1-0 ja toisella puoliajalla silti prässimme hyvin ja hyökkäsimme. Vastustaja oli erittäin laadukas. Sanoin pelaajilleni, ettei saisi antaa heidän pitää liikaa palloa. Toisin kävi edellisessä MM-turnauksessa neljännesvälierässä Belgiaa vastaan ja sen virheen vältimme nyt. Pelaajat toteuttivat, mitä käskin heidän tehdä.

- Pelaajamme olivat lopussa väsyneitä. Olisimme voineet luoda enemmän tilanteita ja meillä oli hyvä mahdollisuus voittaa tämä peli. Muutamat syötöt jatkoajalla katkaistiin. Oli tietysti vaikeaa kovassa paineessa, mutta siitä ei ole epäilystä, etteivätkö pelaajani olisi tehneet parhaansa, hän jatkoi.

Kolme japanilaispelaajaa epäonnistui rankkarikisassa. Moriyasu myönsi, ettei Japani ole rankkareissa yhtä hyvä, kuin esimerkiksi Kroatia, jonka maalivahti Dominik Livakovic nousi rankkarikisan sankariksi.

- Kyse on onnesta ja harjoittelusta. Sekoitus molempia. Ampumisessa kohti maalia lyhyeltä matkalta eurooppalaiset ovat japanilaisia edellä. Kroatian maalivahti oli erittäin hyvä, mutta japanilaispelaajien on parannettava tasoaan rankkareissa.

Qatariin matkusti paljon japanilaisfaneja. Nippon-laulut kaikuivat stadioneilla.

- Japanilaiset tulivat tänne kannustamaan meitä isoin joukoin ja kannustivat kotimaasta käsin paljon. Sanoin pelaajilleni, että meidän on oltava kiitollisia kaikille japanilaisille, Moriyasu kiitteli.

Japani oli aiemmin edennyt MM-jalkapallossa neljännesvälieriin 2002, 2010 ja 2018. Vuonna 2010 se hävisi Paraguaylle rankkarikisassa.

Nyt yhtä askelta eteenpäin ei vielä otettu, mutta Moriyasu on vakuuttunut, että Japani on nousemassa jalkapallon huippumaaksi. Lajin suosio on kasvanut Japanissa viime vuosina valtavasti, mihin on vaikuttanut myös naisten maajoukkueen menestys, kuten 2011 saavutettu MM-kulta ja 2015 MM-hopea.

- Täytyy parantaa askel kerrallaan, mutta ei ole epäilystäkään, etteikö Japani olisi nousemassa maailmantasolle. Pelaajani pelaavat uudenlaista jalkapalloa. Heidän taitotasonsa kohenee koko ajan.

Teksti: Otto Palojärvi

Lue myös: Brasilia vakuuttavalla tavalla jatkoon - ottelun jälkeen nähtiin hieno ele


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva