Mäkihyppääjä Harri Ollia analysoitiin talvella 2008 uudeksi Matti Nykäseksi. Olli hyppäsi pitkälle, mutta pääsi otsikoihin lähinnä törttöilyjensä takia.
Ollin mäkihyppyuran tähtihetki osui Sapporon 2007 MM-kisoihin. Hän sijoittui normaalimäessä hopealle hävittyään kullan Sveitsin Simon Ammannille vain 0,2 pisteen erolla.
Tuolloin Olli esiintyi vielä ylistävissä otsikoissa. Hyppytaitojen ohella hänestä puhuttiin matemaattisena nerona, joka opiskeli yliopistossa.
Vuotta myöhemmin kaikki muuttui. Olli oli voittamassa lentomäen MM-kisoissa joukkuekisan hopeaa, mutta se oli sivuseikka törttöilyjen rinnalla.
Ollin paluu kotimaahan oli myötähäpeän täyteinen. Hän esiintyi median edessä päihtyneenä.
Edellisinä päivinä lentomäen MM-kisoissa hän oli käyttäytynyt sopimattomasti ja sen seurauksena hänet erotettiin maajoukkueesta, jonne hänet tosin otettiin pian takaisin.
Elokuussa 2008 Olli erotettiin maajoukkueesta törttöilyjensä takia uudelleen, mutta teki paluun maajoukkueeseen vielä kauden 2008-09 aikana ja voitti kolme maailmancupin osakilpailua. Olli sijoittui maailmancupissa neljänneksi ja Keski-Euroopan mäkiviikolla seitsemänneksi.
Olliin uskottiin siviilielämän toilailuista huolimatta. Vancouverin 2010 olympiakauteen suunnattaessa odotukset olivat hänen suhteensa korkealla.
Olli ei kuitenkaan yltänyt enää edelliskauden tasolleen. Vancouverin olympialaisissa hän oli suurmäessä parhaana suomalaisena 18:s ja normaalimäessä hänet hylättiin hyppypuvun takia.
Mediahaastattelut eivät Ollia napanneet. ”Ei kerkee, pitää vaihtaa kamat”, huuteli hän medialle pilkallisesti haastattelupisteen ohittaessaan.
Olympiakauden jälkeen Ollin ura lähti syöksykierteeseen.Hän lopetti uransa 2011, mutta ilmoitti vuotta myöhemmin tekevänsä paluun. Sittemmin paluuyrityksiä oli useampia, mutta mitään niistä ei tullut.
Vuonna 2013 ilmoitettiin, että Ollia valmentaisi Matti Nykänen. Tämäkään yhteistyö ei tuottanut hedelmää.
Tosin irvailijoilla oli hauskaa. Netissä kierteli kuvamanipulaatioita, joissa Nykänen ilmoitti Ollille, että edessä olisi viikon harjoitusleiri hänen opeillaan. Kuvassa Nykäsen auton takakontti oli täynnä viinaa.
Vuonna 2017 Ollia valmensi hetken aikaa Tuomas Virtanen. Hän jätti tehtävänsä jo muutamien kuukausien jälkeen ja ilmoitti sosiaalisessa mediassa, ettei kommentoi syitä mitenkään.
Olli on aktiiviuransa aikana ja sen jälkeen ollut useasti kohuotsikoissa. Hän on saanut pahoinpitelyistä ehdollisia vankeustuomioita.
Olli oli erittäin lahjakas mäkihyppääjä. Avoin kysymys on, miten hyväksi hän olisi voinut kehittyä, jos elämänhallinta olisi ollut hänellä paremmalla tolalla.
Nykänen kykeni törttöilemään 1980-luvulla urakalla ja menestymään siitä huolimatta. Ollin huippuvuosina 2000-luvun lopulla mäkihyppy oli huippu-urheiluna jo huomattavasti kovempaa touhua, eivätkä törttöilijät pitkään pysyneet huipulla. Tämän sai Ollin lisäksi huomata Norjan Nykäseksi kutsuttu olympiavoittaja Lars Bystöl.
Ollin romahdukseen saattoi vaikuttaa myös suomalaisen mäkihypyn yleinen romahdus. Maajoukkue menetti tukirahoja menestyksen hiipuessa.
Tuen väheneminen johtui myös 2008 alkaneesta finanssikriisistä, joka osaltaan vaikutti suomalaisen mäenlaskun syöksykierteeseen. Olosuhteet heikkenivät tuntuvasti ja Suomi jäi sen takia armottomasti mäkihypyn huippumaiden kyydistä.
Arvoitukseksi jää, olisiko Olli palannut huipulle, jos mäkihypyn taloudelliset olosuhteet olisivat olleet lihavien vuosien tasolla.
Joka tapauksessa Olli on viimeisin suomalainen mäkihypyn henkilökohtaisen arvokisamitalin voittanut urheilija. Sapporon MM-kisoista on kulunut jo 17 vuotta.
Teksti: Otto Palojärvi
Lue myös:Matti Hautamäki rohmusi mitaleita – tilastossa Matti Nykäsen rinnalla