palkki

Surullista urheiluhistoriaa – Jyrki Katainen onnitteli Dmitri Medvedeviä

22.02.2024 - 15:40:00

uutiskuva

Sotshin talviolympiakisoista on kulunut kymmenen vuotta. Tapahtumaa voidaan jälkikäteen luonnehtia putinismin inhorealistiseksi ilmentymäksi.

Vladimir Putinin hallinto, jonka pääjehu Putin ideoi kisat Sotshiin, mistä Venäjän kansa sai maksaa kymmeniä miljardeja euroja, korosti kisojen aikaan, ettei urheilua ja politiikkaa saa sekoittaa. Tosiasiassa kyse oli pelkästään Putinin ja hänen hännystelijöidensä poliittisesta voimannäytöstä omalle kansalleen.

Kisojen aikana Venäjä ei vielä ollut vallannut Krimiä eikä ollut tunkenut armeijaansa Itä-Ukrainaan. Sen se teki vasta maaliskuun 2014 alussa Sotshin paralympialaisten aikaan.

Helmikuussa 2014 Venäjän johtavat poliitikot tapasivatkin ulkomaisia kollegojaan Adlerin ja Krasnaja Poljanan olympiamaisemissa ilman vihjeitä tulevista karmeuksista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Jyrki Katainen sekä kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki vierailivat Sotshin olympialaisissa. Kukaan heistä ei kuitenkaan hehkuttanut kisajärjestelyjä maasta taivaisiin, vaan Suomen medialle tarjoiltiin valtiojohdon toimesta varsin maltillisia kommentteja.

On todennäköistä, että Suomen valtiojohdon edustajat ymmärsivät Venäjän poliittisen johdon todellisen suunnan. Siitä varmasti oli tarjolla tiedustelutietoakin.

Katainen kuitenkin poseerasi yhteiskuvissa Venäjän silloisen pääministerin Dmitri Medvedevin kanssa. Facebook-tilillään Katainen paljasti onnitelleensa Medvedeviä Venäjän saavuttamasta naisten viestihiihdon olympiamitalista.

Myöhemmin paljastui, että Venäjä huijasi Sotshin kisojen dopingtesteissä. Operaation organisoineen Grigori Rodtshenkovin mukaan urheilijoiden näytteitä vaihdettiin puhtaita näytteitä sisältäneisiin pulloihin laboratorion seinässä olleen reiän kautta.

Tilapäispresidenttinä liberaalia näytellyt Medvedev riisui naamionsa heti Pekingin 2022 olympialaisten jälkeen, kun Venäjä aloitti massiivisen sotaoperaationsa Ukrainassa. Hän on uhannut länttä ydinaseilla.

Torstaina Medvedev ilmoitti, että Venäjä tulee valtaamaan Odessan ja Kiovan. Aiemmin hän on puhunut koko Ukrainan alistamisesta todeten alueen kuuluvan Venäjälle.

Maailma voi muuttua äkillisesti. Sotshin olympialaisten aikana Katainen tuskin osasi moista uhoa silloiselta kollegaltaan odottaa.

Teksti: Otto Palojärvi

Lue myös: Teemu Selänteeltä uskomaton uroteko – ”Sä oot aika gubbe”


News content: Sport Content Oy, info@sportcontent.fi
Business: Sportpoker Oü, info@sportti.com
Image credits: Getty Images Sport

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

Livetulokset