
Superpesistä Sotkamon Jymyssä pelannut Konsta Kurikka yllätti monet, kun hän kertoi syksyllä jättävänsä Jymyn sekä koko pesäpallon. Tuolloin 20-vuotiaan Kurikan päätöksen taustalla oli halu tavoitella ammattilaisuutta kokonaan toisessa pallopelissä: baseballissa.
– Pesäpallossa suurin unelmani oli aina voittaa Sotkamon Jymyssä Suomen mestaruus. Kun voitin sen 2020, tuli vähän sellainen fiilis, että pesäpallossa on nyt kaikki saavutettu, Kurikka kertoo Unibetin Baseball Terapia -podcastin haastattelussa.
– Baseballissa ei taas ihan heti tule seinä vastaan tavoitteiden kanssa. Lisäksi tässä lajissa pääsen nyt vielä enemmän hiomaan ja käyttämään sitä omaa parasta vahvuuttani, eli heittämistä.
Pesäpallossa Konsta Kurikka tunnettiin juuri kovasta heittokädestään. Jymyn polttolinjassa pelannut nuorukainen heitti pesäpalloa tutkaan parhaimmillaan 159 kilometrin tuntinopeudella. Sitä nopeampaa heittoa ei ainakaan tiettävästi olla pesäpallolla mitattu.
Baseball-palloa Kurikka heittää parhaimmillaan 94 mailin tuntivauhdilla (151 km/h). Se on lukema, joka on herättänyt myös lajin suursarja MLB:n kykyjenetsijöiden mielenkiinnon. MLB:ssä keskiarvoinen fastball (kovaa heitettävä laakasyöttö) lähtee vajaan 93 mailin (150 km/h) tuntivauhdilla.
Mutta on tietenkin eri asia verrata yhtä ennätysheittoa keskiarvoiseen pelitilannesyöttöön. Sen tietää myös tällä hetkellä Espanjan baseball-liigassa Valencia Antorchan riveissä pelaava Kurikka.
– Peleissä (fastball-) syöttöjeni keskinopeus on nyt sellaiset 90 mailia (145 km/h). Piikki on varmaan jossain 92 mailissa (148 km/h), mutta syötöissä joissa pystyn hallitsemaan mihin pallon heitän, on keskiarvo noin 90 mailia. Tavoitteeni on, että keskiarvopelisyöttö olisi kesän lopussa 93 mailin (150 km/h) luokkaa.
Suurin haaste on alamäkeen syöttäminen
Toinen tämän kauden tärkeä kehityskohta Kurikalle on opetella myös erilaisia syöttövariantteja nopeaa lähtevän suoran fastballin rinnalle.
– Slidereita ja changeuppeja, ehkä kahden sauman fastball tai cutter…, Kurikka luettelee harjoittelemiaan syöttöjä, jotka eroavat huomattavasti perinteisestä pesäpalloheitosta.
Baseballin aloittaminen vasta kaksikymppisenä onkin luonut Kurikalle takamatkaa, jota hän nyt pyrkii kirimään kaikin tavoin kiinni. Vaikka syöttäjänä Kurikka ei osallistu ollenkaan baseballin sisäpeliin, on 21-vuotiaalla pelaajalla paljon kehitettävää, jotta ovet ammattilaiseksi avautuisivat.
– Paljon on vielä oppimista, eikä tässä hirveästi ole aikaa hukattavana. Heittotekniikoissa on pesäpallon ja baseballin välillä paljon eroja. Ja baseballissa syötetään syöttökummulta, eli alamäkeen. Se on yllättävän haastavaa, kun on koko elämänsä heittänyt vain tasamaalla, Kurikka kertoo.
– Onneksi olen päässyt heti alusta lähtien oikeaan ympäristöön, jossa on hyvä valmennus ja osaavat syöttökoutsit.
Oikealla ympäristöllä Kurikka tarkoittaa seuraansa Antorchaa, mutta myös Saksassa sijaitsevaa Regensburgin akatemiaa, joka on eräänlainen eurooppalaisen baseballin hermokeskus. Regensburgissa treenatessaan hän on saanut oppia muun muassa syöttövalmentaja Troy Williamsilta, joka työskentelee suurseura New York Yankeesin kykyjenetsijänä.
Yhdysvalloissa high school-, yliopisto- sekä ihan MLB-syöttäjienkin kanssa treenanneen Williamsin palautteen mukaan Kurikan pesäpallotausta näkyy suomalaisen pelissä myös positiivisesti.
– Troy Williams sanoi, että pesäpallotaustani myötä baseballin puolustuspeliominaisuuteni, kuten näpyistä polttamiset sun muut, ovat paremmalla tasolla kuin 95% syöttäjistä joita hän on nähnyt, Kurikka kertoo.
– Pesäpallossa olen treenannut niin paljon monipuolisemmin, kuin baseball-syöttäjät normaalisti. Esimerkiksi pickoffeihin (kärkkyvien juoksijoiden polttaminen) minulla on hyvät lähtökohdat, kun olen tehnyt samanlaisia toistoja pesäpallossa tavallaan huomaamatta.
Mitä seuraavaksi: MLB-farmiin, yliopistoon vai Japaniin?
Yhdysvaltojen ammattilaiskentät, ja ennen kaikkea pääsarja MLB. Se on Konsta Kurikan tavoite, jota hän ei turhaan peittele. Tämä kesää Kurikalla kuluu Valenciassa ja Espanjan eurooppalaisittain kovatasoisessa baseball-liigassa, mutta kaiken aikaa Suomen kaikkien aikojen suurin baseball-lupaus miettii jo seuraavia askelia kohti unelmaansa.
– Troy Williamsin ja (MLB:n Euroopan pelaajakehityskoordinaattori) Martin Brunnerin kanssa olemme puhuneet, että yksi vaihtoehto olisi lähteä seuraavaksi USA:han yliopistosarjoihin tai Junior Collegeen, Kurikka kertoo.
– Tällä hetkellä myös yksi MLB-organisaatio on pyytänyt minulta videoita ja esittelyjä, vähän että minkälainen kaveri oikein olen. Jos sieltä sattuisi joku tarjous tulemaan farmiin (Triple-A) tai farmin farmiin (Double-A), niin ei sekään poissuljettu vaihtoehto ole.
– Mutta se seuraava steppi pitää miettiä tarkkaan. Sillä sitten kun menee sinne jenkkeihin, niin mielellään pitäisi olla jo aika valmiina ja oikeasti hyvässä tikissä. Tuleva kesä näyttää, että missä kunnossa sen jälkeen ollaan, Kurikka puntaroi.
Jos Kurikka ei koe olevansa vielä valmis lähtemään Atlantin yli – tai hyviä tarjouksia Yhdysvalloista ei tule – ovat vaihtoehtoja toinen kausi Euroopassa tai väliaskeleen hakeminen muista kovista baseball-maista, kuten Japanista, Koreasta, Taiwanista tai Etelä- ja Väli-Amerikan maista.
– En poissulje mitään vaihtoehtoja. Jos unelmani vaatii vielä toisen kesän Euroopassa tai muualla, niin ei se haittaa missään nimessä. Silloin voin käydä myös talvella kokeilemassa Yhdysvaltojen talviliigoja. Esimerkiksi Kaliforniasta löytyy kova talvisarja, Kurikka tietää.
Sekin on Kurikan mukaan vaihtoehto, että maisema vaihtuu Valenciasta jo kesken kauden.
– Jos emme pääse playoffeihin, niin kausi täällä loppuu jo heinäkuussa. Espanjassa sarjan sisäisiä treidejä ei voi silloin enää tehdä, mutta siirtyminen vaikka Italiaan tai Saksaan on mahdollista. Ja jos sieltä kyselyitä tulisi, niin todennäköisesti sinne loppukesäksi myös lähtisin.
Lähde: Tiedote