palkki

Jani Sievinen oli superjulkkis – julkisuuteen nousi myös leipomokonsultti

3.04.2024 - 15:20:00

uutiskuva

Uimarilegenda Jani Sievinen täytti viime sunnuntaina 50 vuotta. Sievinen on ollut uintiuransa ohella paljon julkisuudessa muissakin ympyröissä.

On perusteltua arvioida, että Sievinen on Suomen kaikkien aikojen paras uimari. Pitkillä radoilla Sievinen voitti 200 metrin sekauinnissa 1994 MM-kultaa, 1996 olympiahopeaa ja 400 metrin sekauinnissa 1994 MM-hopeaa.

Sievinen ja Antti Kasvio hämmensivät Suomessa 1990-luvun alussa. Suomalaista huippu-uintia pidettiin 1980-luvulla vitsinä, mutta yhtäkkiä suomalaiset taistelivatkin uinnissa maailman kärjessä.

Sievinen ja Kasvio ovat molemmat korostaneet keskinäisen kilpailun merkitystä, joka toi valtavasti harjoittelumotivaatiota. He sparrasivat toisiaan menestyksiin.

Mutta olympiakultaa kumpikaan ei voittanut. Sievisen olisi kyllä pitänyt.

Atlantan 1996 olympiakisoissa Sievinen oli ylivoimainen suosikki 200 metrin sekauinnin kultamitalistiksi. Hän oli ollut Barcelonan 1992 olympialaisten, joissa jäi neljänneksi, jälkeen matkalla voittamaton.

Unkarilainen Attila Czene voitti 200 metrin sekauinnissa Atlantassa kuitenkin kultaa. Sievinen jäi hopealle.

Viime viikolla julkaistussa Helsingin Sanomien haastattelussa Sievinen arvioi, että hänelle tuli ennen kisoja liiallinen hyvänolontunne. Se oli seurausta voittoputkesta. Atlantassa Czene oli elämänsä kunnossa ja Sievinen ei itse ollut.

Atlantan jälkeen Sievinen jatkoi aktiiviuraansa vielä kymmenen vuotta. Pitkällä radalla hän voitti EM-kultaa vielä 2002, mutta maailmantasolla mitaleita ei huippukisoissa enää tullut.

Sievinen oli Teemu Selänteen ja Mika Häkkisen ohella Suomen 1990-luvun merkittävin urheilujulkkis. Sosiaalista mediaa ei silloin vielä ollut, mutta lehdet ottivat Sievisestä kaiken irti. Sievinen näytti myös viihtyvän julkisuudessa, kuten vanhempansa Marita ja Esa.

Marita Sievinen ja Esa Sievinen olivat suhdekiemuroidensa takia usein julkisuudessa. Jani Sievisen kautta julkisuuteen nousi Marita Sievisen uusi aviomies, leipomokonsultti Jorma Toivonen.

Jani Sievisen taannoisesta valtavasta suosiosta kertoo fakta, että Marita ja Jorma saivat vuosituhannen vaihteessa Seiska-lehdessä valtavasti palstatilaa. He olivat hetken aikaa erittäin tunnettuja suomalaisia.

Teksti: Otto Palojärvi

Lue myös: Ville Peltoselle tyly ukaasi HIFK:n faneilta


News content: Sport Content Oy, info@sportcontent.fi
Business: Sportpoker Oü, info@sportti.com
Image credits: Getty Images Sport

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

Sebastian Aholle hieno tunnustus

22.04.2024 11:12:33
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

Livetulokset