
Pariisin olympialaisten pöytätenniksen miesten joukkuekisan finaalissa katsomo täyttyi kiinalaisista. Ja äänekäs kiinalaiskatsomo sai myös haluamansa Kiinan voitettua kultaa.
Ruotsin Anton Kallberg, Kristian Karlsson ja kaksinpelin olympiahopeamitalisti, tähtipelaaja Truls Möregårdh taistelivat hienosti. Kiinan Ma Long, Wang Chuqin ja kaksinpelin kultamitalisti Fan Zhendong hoitivat kultamitalit Kiinaan kuitenkin kolmessa ottelussa.
Ruotsille kaksi hopeamitalia kisoista oli kuitenkin merkittävä yllätys. Möregårdh onkin Ruotsissa kansallissankari.
– En olisi uskonut tähän. Ja tämä näkyy urallani ikuisesti. Tämä on superiso juttu. Otin kaksi hopeamitalia suurimmasta kilpailusta ja se on aivan mahtavaa. Tämä merkitsee kaikkea. Tämän takia taistelemme päivittäin joskus kuusi tuntia huonolta näyttävissä halleissa, Möregårdh hehkutti.
Kiinan kansallissankari Ma Long otti jo kuudennen olympiakultansa. Tosin hän on menettänyt Kiinan ykköspelaajan paikan Fanille, mutta sai Pariisin messukeskuksessa äänekkäältä kiinalaisyleisöltä raikuvimmat suosionosoitukset, mikä kertoo hänen kulttimaineestaan kotimaassaan.
– Tämä 12 vuoden matka on ollut ylä- ja alamäkiä ja tunnen itseni äärettömän onnekkaaksi. Tokion jälkeen en uskonut olevani enää täällä Pariisissa, mutta kolmen vuoden ajan olen kasvanut henkisesti ja teknisesti, Ma sanoi.
Paikan päällä pingisfinaalia oli seuraamassa myös Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa. Hänet on nähty pingismatseissa aiemmissakin olympiakisoissa.
Suomessa on joskus irvailtu ruotsalaisten innostukseen pöytätennistä kohtaan. Vuonna 1995 lauleskeltiin jääkiekon MM-juhlien yhteydessä, että ”Ruotsi on pingiksen maailmanmestari”.
Moisessa lauleskelussa on junttimainen myötähäpeänsä. Pöytätennistä harrastaa kilpailullisella tasolla maailmassa noin 40 miljoonaa ihmistä. Jääkiekkoa vajaat kaksi miljoonaa.
Ruotsi on voittanut Pariisin olympiakisoissa jo kymmenen mitalia. Suomen mitalisaldo näyttää nollaa.
Teksti: Otto Palojärvi, Pariisi